Észtország

 

Észtország Európa egyik legzöldebb állama. Területének több mint 52 százalékát ugyanis erdő borítja. És ez az EU egyik legritkábban lakott országa is. Mindössze három város van, melyben 50 ezernél többen élnek. Közöttük Tallinn, a főváros az egyik legfontosabb látnivaló az országban. Óvárosa UNESCO világörökség része lett. A belváros rendkívül hangulatos, tele történelmi emlékekkel, és csodás fekvéssel. 

Az ország 1991-ben vált függetlenné a Szovjetuniótól, és azóta töretlen tempóban fejlődik.

Észtország 2222 szigetet tudhat magáénak, ami nagyon sok, de jóval kevesebb, mint Finnországé, ahol csupán 179000 sziget található. Tallinn egyben fontos kompkikötő is, több környező ország nagyvárosába indul innen közvetlen járat.

Egyik legfontosabb fesztiválja az 5 évente júliusban megrendezett Észt Dal Fesztivál, amelyet 140 éve rendeznek már az országban.

Hangulatos városok, északi-tengeri levegő és rendkívül gazdag természeti környezet várja itt az utazót. Önállóan, és a többi balti országgal összekötve is kiváló úti cél.

 

Főváros: Tallinn

Helyi idegenforgalmi hivatal oldala: https://www.visitestonia.com/en/

Időeltolódás: Plusz 1 óra

Biztosítás: Ajánlott a mindenre teljes körűen kiterjedő baleset és betegség biztosítás megkötése. Javasolt mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése, ill. az Európai Egészségbiztosítási Kártya kiváltása. A tapasztalatok szerint a kártyát elfogadják a sürgősségi ellátásban.

Feszültség: 230V/50Hz, adapter szükséges.

Fizetés: A bankkártyákat a legtöbb reptéren és szállodában elfogadják, de javasoljuk, hogy készpénzt (USD) is vigyen magával. A pénzváltást hivatalos pénzváltóban, hotelekben, bankokban, illetve az ATM automatákból való pénzfelvételt ajánljuk.

Időjárás

Észtország éghajlata a kontinentális és az óceáni éghajlat határán, a mérsékelt égöv északi részén helyezkedik el. Hatással van rá az Atlanti-óceán felől érkező Golf-áramlat. Északi elhelyezkedésével szemben az ország éghajlata enyhének mondható. A partvidékek és a szárazföld belseje között eltérés mutatkozik az éghajlat szempontjából. Fehér éjszakák is előfordulnak.

Oltások

Egészségvédelem: Kötelező és ajánlott oltásokkal kapcsolatban felvilágosítást nyújt: Nemzetközi Oltóközpont (1138 Bp., Váci út 174., Tel.: 465-3809, http://oltokozpont.hu/hu), vagy a megyei ÁNTSZ-ek.

Ajánlott oltások: Kullancs encephalitis elleni védőoltás

Kötelező oltás: nincs

Higiénia: Az ország higiéniai viszonyai megfelelnek az EU átlagának, de a kistelepüléseken, az elzárt helyeken az állapotok változók. A csapvíz fogyasztása nem ajánlott.

Beutazási információk

Vízum: Magyar állampolgárok vízummentesen tartózkodhatnak Észtország területén. Magyar állampolgárok és EGT-családtagjaik 90 napon túli tartózkodása regisztráció köteles. A regisztráció ügyében az észt Rendőrség és Határőrség jár el.

Minden további fontos információt megtalálnak az ország konzuli oldalán:
http://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?esztorszag

Magyar képviselet szükség esetén


Észtországban nincs magyar nagykövetség vagy konzuli szolgálat (tiszteletbeli konzul van), az ország a helsinki konzuli kerülethez tartozik.

Nagykövetség és Konzuli Hivatal Helsinkiben
Cím: Kuusisaarenkuja 6, 00340 Helsinki
Tel.: +358 9 436 60 700
Fax: +358 9 436 60 701
Ügyelet: +358 40 041 4402
Email: mission.hel@mfa.gov.hu
Honlap: helsinki.mfa.gov.hu

Tiszteletbeli Konzuli Szolgálat Tartuban
Cím: Jakobi 2-422, 51014 Tartu
Tel.: +372 608 5301
Ügyelet: +372 50 69 642
Email: istvan.ban@richter.ee

Utazások

Élménybeszámolók