Finnország

Finnországban több mint 187 ezer tó van és több mint 179 ezer sziget. Felfoghatatlan számok. Így az ország, ha másért nem, már ezért az elképesztő természeti adottságért nagyon izgalmas lenne. De természetesen ennél sokkal több van ebben az északi országban, ahol, ha az ember nem figyel arra, hogy mit mondanak körülötte, tényleg egy kicsit olyan, mintha magyarul beszélnének. 

A természet, a levegő, az északi erdők annyira frissek és csábítóak, hogy egész évben arra ösztönzik az embert, hogy fedezze fel. Gyalogoljon, kutyaszánozzon, hótalpazzon, biciklizzen. Nyáron északon a nap szinte le sem megy, télen viszont hosszú a sötétség. Akkor viszont ott a szauna, vagy egy tangóóra, vagy a finnek jó humora, amivel átvészelik a sötét nappalokat. vagy az északi fény.

Helsinki, a főváros egy nyugodt, laza, tiszta kikötőváros, tele szebbnél szebb parkkal, sok design bolttal és más üzletekkel, és kultúrával. Finnország tele van zenei fesztiválokkal is, legyen az rock zene, vagy jazz.

Minden évszakban ajánlott!

 

Főváros: Helsinki

Helyi idegenforgalmi hivatal oldala: http://www.visitfinland.com/

Időeltolódás: Plusz 1 óra

Biztosítás: Az európai egészségbiztosítási kártyával igénybe lehet venni a sürgősségi betegellátást, de emellett ajánlott a mindenre teljes körűen kiterjedő baleset és betegség biztosítás megkötése.

Feszültség: 240V/50Hz, adapter nem szükséges.

Fizetés: A bankkártyákat a legtöbb reptéren és szállodában elfogadják, de javasoljuk, hogy készpénzt (EUR, USD) is vigyen magával. A pénzváltást hivatalos pénzváltóban, hotelekben, bankokban ajánljuk.

Időjárás

Finnország éghajlatát elsősorban a földrajzi elhelyezkedése befolyásolja. Északi elterülése miatt a tél a leghosszabb évszak az országban, ami az ország északi részén akár 7 hónapig is tarthat. Csak a déli partvidék mentén ugyanolyan hosszú a tél, mint a nyár, ahol átlagosan december elején kezdődik és március közepéig tart. Délnyugat-Finnországban az éves átlaghőmérséklet 6,5 °C, de ez az érték észak és kelet felé haladva egyre csökken.

Oltások

Egészségvédelem: Kötelező és ajánlott oltásokkal kapcsolatban felvilágosítást nyújt: Nemzetközi Oltóhely (1138 Bp., Váci út 174., Tel.: 465-3809, www.oltokozpont.hu), vagy a megyei ÁNTSZ-ek.

Ajánlott oltások: Kullancs encephalitis elleni védőoltás

Kötelező oltás: nincs

Higiénia: Az egészségügyi, higiéniai viszonyok megfelelnek az Európai Unióban uralkodó általános szabályoknak és követelményeknek. A csapvíz a legtöbb helyen iható.

Beutazási információk

Vízum: Magyar állampolgárok vízummentesen tartózkodhatnak Finnország területén. Magyar állampolgárok és EGT-családtagjaik 90 napon túli tartózkodása regisztráció köteles. A regisztráció ügyében a Bevándorlási Hivatal jár el.

Minden további fontos információt megtalálnak az ország konzuli oldalán:
http://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?finnorszag

Magyar képviselet szükség esetén


Nagykövetség és Konzuli Hivatal Helsinkiben
Cím: Kuusisaarenkuja 6, 00340 Helsinki
Tel.: +358 9 436 60 700
Fax: +358 9 436 60 701
Ügyelet: +358 40 041 4402
Email: mission.hel@mfa.gov.hu ; consul.hel@mfa.gov.hu
Honlap: helsinki.mfa.gov.hu

Utazások

Élménybeszámolók