Izland

A tűz és a jég szigete – szokták mondani a Skócia és Grönland között fekvő távoli szigetországra.

És ez igaz is: területének kb. 10%-át jégtakaró borítja, 140 vulkán található a felszínén, melyekből 26 időszakosan működik is. Fjordok, gejzírek, gleccserek, vízesések, lávapadok, meleg vizű tavak, fekete homok, pára és gőz – különös világ ez. Településeinek túlnyomó többsége a tengerpartokon található, köztük a főváros, Reykjavík is, mely a világ legészakibb fővárosa. A sziget belsejét hatalmas lakatlan és látszólag lakhatatlan területek töltik ki. A szinte holdbéli táj egyedülálló turisztikai élményekkel kecseget (csodás nemzeti parkjai vannak), de fel kell készülni a sajátos terep- és időjárási viszonyokra.

Izland kulturális, gazdasági és nyelvi szempontból is Skandináviához tartozik, és ez az árakon is meglátszik – nem olcsó ország. Területének alig 1%-a művelhető, így nem csoda, hogy az élelmiszerek (és az alkohol) ára a csillagos égben van. Az ország nem tagja az Európai Uniónak.

Bár Izlandra a legtöbben a különleges természeti szépségek miatt jönnek, érdemes észben tartani, hogy az izlandiak gazdag zenei tradícióval rendelkeznek, és vonzódnak a meseszerűen színes és bizarr képi világhoz. Sajátosan progresszív gazdasági és társadalmi utat járnak (feminizmus, nők arányos jelenléte a politikában).

 

Látnivalók Reykjavíkban:

-a kikötő és környéke – a társadalmi élet egyik központja, a bálna-és tengernéző túrák kiindulópontja

-futurisztikus hangulatú modern épületek

-Hallgrímskirkja – a piramisra emlékeztető tornyú templom

-Perlan – város víztartályai fölé épített üvegpalota

-városháza – modern épület, félig a vízre épült

-bolhapiac

 

Látnivalók Reykjavíkon kívül:

-nemzeti parkok – pl. Dél-Izlandon az ún. Arany háromszögben; vízesések – pl. a Seljalandsfoss (40 m magas); tavak – pl. a Kék lagúna (gejzírek által fűtött tó)

 

Érdekességek:

Rendkívül hosszúak a téli éjszakák. Heteken át majdnem minden nap délben kel fel a Nap, és kora délután már le is nyugszik; cserébe a késő tavaszi és kora nyári napokon éjszaka sincs teljes sötétség.

A szigetország lakóinak a száma a félmilliót sem éri el, viszont éves szinten 1,5-2 millió turista látogatja.

Péntek esténként általános a nagy ivászat, kocsmatúra keretében, neve: runtur

Reykjavík nevének jelentése: „Füstölgő öböl”

Időjárás

Oltások

Beutazási információk

Utazások

Élménybeszámolók