Jordánia

A béke szigete egy konfliktuszóna közepén.

1946 óta, mióta megszűnt a brit protektorátus, Jordánia független, modern értékeket is szem előtt tartó ország, melynek vonzerejét a drámai kontrasztokkal rendelkező tájak, a bibliai helyszínek sokasága, na meg a Föld egyik legkülönlegesebb építészeti emlékhelye  -Petra, a sziklába épített/vájt város- adja. Szinte összes szomszédja komoly feszültségekkel és krízisekkel küzd; mégis, elővigyázatosabban mozogva és az ajánlásokat betartva, Jordánia továbbra is biztonságos úti cél (bár a szíriai és az iraki határt azért jobb, ha nem közelíti meg a látogató….).

Államformája királyság („Jordan Hásimita Királyság”), lakosainak túlnyomó többsége (szunnita) muszlim.

Területe Magyarországénál valamivel kisebb, alakja pedig korábbi felosztottsága miatt szokatlan formájú (éles, szinte vonalzóval rajzolt háromszög keleten). Az így létrejött furcsa határvonalak miatt az átjárás az egyes pontok között esetenként csak cikkcakkban lehetséges, de megéri, mert Jordánia a közép-kelet egyik gyémántja.

 

Látni- és tennivalók a fővárosban, Ammanban, a Föld valószínűleg legrégebbi településén:

kulturális és művészeti események látogatása (fesztiválok minden nyáron, tradicionális gasztronómia, mecsetek, törökfürdők, sajátos eklektikus divattárgyak és ruházat)

Grand Hussein Mecset (a város legnagyobb működő mecsetje a központban)

Rainbow Street („Szivárvány utca” – kávézók, shisha-szalonok, éttermek)

Jabal al Weibdeh (bohém és egyben elegáns negyed, a helyi értelmiség kedvenc találkozó- és lakóhelye, sok kiállítóhellyel és kávéházzal)

 

Látnivalók Jordániában:

Akaba (Búvárparadicsom a Vörös-tengeren: bár Jordánia igen-igen rövid tengeri partszakasszal rendelkezik, kihozza belőle a legtöbbet.)

Holt tenger (Magas sótartalmú tó a Föld legalacsonyabb pontján, 420 méterrel a tengerszint alatt – a látvány és a vízen lebegés vágya sokakat vonz a Jordán-folyó  keleti és nyugati, Izrael területén fekvő partjára is. A hatnapos háború után kialakult jordán-izraeli közös határ ugyanis a tó/tenger vizét is átszeli.)

Wadi Rum sivatag (Beduinok lakta sivatagi vörös völgy hihetetlen kő- és sziklaformákkal, melyek közül az egyik legismertebb az Arábiai Lawrence híres regényének címe után elnevezett „A Bölcsesség hét oszlopa”). Dzsippel vagy tevegelve a homokdűnék és homokkő tornyok látványa felejthetetlen!

Nebo hegye (Egyike a kihagyhatatlan bibliai helyszíneknek: innen pillantotta meg Mózes az ígéret földjét. A hegyen van egy működő kolostor és egy bizánckori bazilika is, mozaikokkal.)

Petra (Romváros, a világ hét csodájának egyike, az emberiség egyik legfontosabb történelmi-kulturális öröksége. Sziklából faragott épületei, sírtemplomai és csodás természeti környezete miatt UNESCO világörökségi védelem alatt áll. Egykor karavánközpont volt itt, illetve ez volt a kínai és indiai selyemutak egyik fontos állomása. 12. századi lerombolása után a 19. század elején fedezték fel újra. Nem csak Jordánia, hanem az egész Közel-Kelet egyik legfontosabb emléke.)

Időjárás

JordániaIIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Legalacsonyabb hőmérséklet (°C)4469141618181714106
Legmagasabb hőmérséklet (°C)121316232831323231272115
Páratartalom (%)686565443434363842425365
Esős napok száma (havonta)884310000145


Az időjárás tavasszal és ősszel a legjobb utazás szempontjából, mert ekkor napközben sincs nagyon meleg. Áprilisban már meleg van és a vadvirágok ekkor nyílnak. A március északon még hideg, de Agaba környékén és a Holt-tengernél már kellemes. A tél hideg, Ammanban havazni is szokott, a sivatagban is fagy közeli a hőmérséklet, főként éjjel. Agaba kivétel, az átlag hőmérséklet napközben 20°C januárban. Nyáron az idő nagyon párás, a Jordán-völgyben a hőmérséklet a 36°C-ot is elérheti. A sivatagban is nagy a forróság, igaz itt száraz a levegő. Nyáron szokták a fesztiválokat rendezni, így jól fel kell szerelkezni nap ellen védő krémekkel és ruhákkal. Ramadán alatt a turistáknak nem illik nyilvános helyen enni, inni, dohányozni nap közben, így ilyenkor nem ajánlott utazni. Az ökoturisták által legjobban látogatott területek, mint Dana, Wadi Mujib és Ajlun nemzeti parkjai április és október között tartanak nyitva.

Oltások

Az országban az alábbi betegségekkel kell kiemelten számolni:

  • Hastífusz

  • Hepatitis A

  • Hepatitis B

  • Járványos gyermekbénulás (Poliomyelitis anterior acuta)

  • Tetanusz (Merevgörcs)

  • Veszettség

Beutazási információk

Magyar állampolgár érvényes magyar útlevéllel, vízummal és megfelelő anyagi fedezet felmutatásával utazhat be Jordániába. A magyar állampolgárok vízumukat (kizárólag egyszeri belépésre jogosítót) felvehetnek a határállomásokon is (kivételt képeznek az Izraellel közös átkelőknél levő határállomások). A határon történő felvétel esetén a vízum díja 10 JOD. A vízum két hetes tartózkodásra jogosít, azt meghaladó időtartam esetén, a rendőrségen meg kell hosszabbítani.

Amman Nagykövetség


Cím: Abdoun, Yaqoub Ammari Str. 23 P.O.B. 3441
Amman 11181
Telefon: (00)-(962)-(6) 592-5614:
Ügyelet: 592-1061
Fax: 593-0836
Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet: Dr. Mihályi Géza
E-mail: mission.amm@kum.hu
Honlap: www.mfa.gov.hu/emb/amman

Budapest Konzuli képviselet


Cím 1025 Budapest, Béla király út 2/B
Telefon: 06-1-461-0606
Fax: 461-0605
E-mail: jordankonzulatus@jordankonzulatus.hu
Honlap: www.jordankonzulatus.hu
Konzuli fogadóóra: H - P: 10:00 - 14:00

Utazások

Élménybeszámolók