Lettország

Akár a skandináv országok felé tartva, akár Szentpétervárra menet, akár a „balti hármast” egyenesen megcélozva jut ide az ember, a baltikum legnagyobb városát, az öböl partján fekvő Rigát nem hagyhatja ki. A másik két balti állam (Észtország és Litvánia) között elhelyezkedő Lettország mintegy a közvetítő szerepét tölti be Oroszország és az Európai Unió között, amelynek 2003 óta a tagja.

 

Riga – az egykori Hansa-város (az ország fővárosa) Lettországban körülbelül olyan arányú szereppel és jelentőséggel bír, mint Budapest Magyarországon. Látnivalók: az óváros (Vecriga – UNESCO műemlék-védelem alatt), skandináv hatású katedrálisok, szecessziós épületek (Erzsébet utca), az eredetileg zeppelin- és repülőgéphangárnak épült óriási központi piac, a Lomonoszov Egyetem stílusában tervezett Tudományos Akadémia; kávézók, sörözők és butikok (Miera utca).

 

A tavakban, várkastélyokban, zöld mezőkben gazdag hátországnak is komoly bája van:

Rundale Palota – „a baltikum Versailles-a”:barokk épületegyüttes és rózsakert Bauska városától 12 km-re

Gauja Nemzeti Park – csodás park a fővárostól kb. 50 km-re:  szurdok, kábelvasút, kastély

Jurmala – “a lett Riviéra”, nyaraló övezet, hosszú és homokos tengerpart, fél órányi utazásra Rigától

 

gasztronómia: séfek új generációja igyekszik a helyi alapanyagokat felhasználva, a német és orosz befolyást megkerülve visszatérni a gyökerekhez. Jellemzőek a különféle hidegkonyhai ételek (sózott és füstölt halak, tojás, hagyma), a sokféle “putra” (zöldséges gabonakásák füstölt hússal és szalonnával), továbbá a savanyított gabonaételek és a német hatást mutató édességek.

 

Érdekességek:

Rigában rendkívül sok WiFi hotspot található a közterületeken

a rigai dómban van a világ egyik legnagyobb orgonája

több vidéki kastély hangulatos szállássã átalakítva, spa-val és étteremmel kiegészítve várja a vendégeket

az ország területének 50%-a erdőség

Riga gyakorlatilag kétnyelvű a nagyszámú orosz kisebbség miatt

 

 

­

Időjárás

A tél hosszú és hideg, korán sötétedik. Bár nincsenek nagyon magas hegyek, lehet síelni. Nagy hidegben befagynak a tavak és a tengerpart, óvintézkedések mellett lehet a jégre menni. Lettországban népszerű a szauna. Tavasszal megáradnak a folyók, amit általában viharos nyárelő követ. Nyáron hűvösebb az időjárás, mint itthon, de lehet fürdeni a tengerben és a tavakban. A kerékpárosoknak javasoljuk a Cesis, Kuldiga, Rezekne városokat meglátogatni. Nyáron sok fesztivált rendeznek, szinte minden hétvégén akad program országszerte. Ősszel csodás színben pompáznak a tájak, érdemes ellátogatni az ország egyik nemzeti parkjába és a sokszínű erdőben sétálni, vagy megfigyelni a madarakat.

RigaIIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Legmagasabb hőmérséklet -2-23916202120151140
Legalacsonyabb hőmérséklet -6-7-217111313951-4
Esős napok száma (nap/hó)11810111213111313161411
Napsütéses órák száma (óra/nap)2237111211118632

OltásokEgészségvédelem: Kötelező és ajánlott oltásokkal kapcsolatban felvilágosítást nyújt: Nemzetközi Oltóközpont (1138 Bp., Váci út 174., Tel.: 465-3809, www.oltokozpont.hu), vagy a megyei ÁNTSZ-ek.

Ajánlott oltások: Hepatitis A, Hepatitis B, kullancsencephalitis

Kötelező oltás: -

Higiénia: Az orvosi ellátás megfelelő színvonalú, a rendelőkben vizitdíjat kell fizetni és az egyes vizsgálatokért külön díjat számíthatnak fel. Javasoljuk a palackozott ásványvíz fogyasztását.

Beutazási információkVízum: Magyar állampolgárok  vízummentesen tartózkodhatnak Lettország területén.

Minden további fontos információt megtalálnak az ország konzuli oldalán: konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?lettorszag


Magyar képviselet szükség esetén


Nagykövetség Riga
Cím: LV-1010, Riga, Baznicas iela 20/22.
Telefon: 00-371-672-175 00
Ügyelet: 00-371-291-93530
Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet: dr. Müller Adrien
E-mail: mission.rix@mfa.gov.hu
Honlap: riga.mfa.gov.hu

Utazások

Élménybeszámolók