Litvánia

A litvánok történelme nem szűkölködött háborúkban, véres eseményekben és függetlenségi küzdelmekben, melyek a lakosság etnikai összetételére is hatással voltak, időnként elég drasztikusan.  Ezt a  látogató első pillantásra nyilván nem fogja érzékelni, azt viszont igen, hogy egy alapvetően barátságos, idegen nyelveket beszélő, kiemelkedően jól iskolázott emberek által lakott, külsőségeiben leginkább németes hangulatú országba érkezett meg.

Vilnius, a főváros sok kicsi dombra épült, közöttük két kanyargó és a város területén egymásba ömlő folyóval, a Vilniával  és a Neris-szel. Tisztaság, rendezettség és a jó közbiztonságnak köszönhető  nyugalom mindenütt – ezek az első benyomások, és ez később sem múlik el.

 

VILNIUS NEVEZETESSÉGEI:

1. A régi városnegyed 1994 óta szerepel az UNESCO Világörökség listáján. Közel 2000 középkori, gótikus, reneszánsz és barokk épület egy hosszan húzódó, épen maradt középkori falon belül.

2. KGB Múzeum – („Genocido Auku Muziejus”) egykor Gestapo-központként, majd a szovjet időszak alatt, egészen 1991-ig börtönként működő tömb. Ma egy olyan tárlatnak ad otthont, amely bemutatja múlt e két, sötét szakaszát; ráadásként pedig az egykori cella- és vallatószobák is megtekinthetők az alagsorban. Az oroszok nyomait egyébként  szerte a városban sok más, szovjet brutalista stílusban felhúzott épület is őrzi, illetve érdekes még a városon kívül található Hidegháború Múzeuma is, amit egy használaton kívüli nukleáris rakéta kilövőállásában rendeztek be.

3. A Gediminas torony – a Nemzeti Múzeumhoz tartozó Vilniusi Kastélymúzeum felső része egy domb tetején van, ahova siklóval is fel lehet jutni. A 71 méteres magaslatra vezető út alatt,  illetve fentről, a toronyban található kilátóról remek kilátás nyílik a városközpontra.

4. Vilnius templomai – feltűnően sok (szám szerint 28) templomépület van az alig több mint  félmilliós lakosú Vilniusban, melyek közül több is kiemelt szerepet játszik a különféle vallási  irányzatokhoz – katolikus, orosz ortodox, protestáns, görög katolikus – tartozó  hívek életében. A városban két érsekség is működik. Évente több tízezer zarándok látogat ide, leggyakoribb célpontjuk a Hajnal Kapuként ismert kápolna az ott őrzött Irgalmas Szűzanyát ábrázoló festménnyel, melynek csodás erőt tulajdonítanak.  A városban található templomépületek közül talán a középkori katedrális a legismertebb és legszebb.

5. Zsidó vonatkozású emlékhelyek – a két világháború között olyan nagy volt a zsidó lakosság aránya, hogy Litván (vagy Északi) Jeruzsálemnek is hívták a várost. Az egykor itt élő és virágzó kulturális életet teremtő zsidók tragikus történetét (szinte teljes mértékben kiirtották őket) számos hely, épület és múzeum őrzi: zsidó temető, Vilna Gaon Állami Zsidó Múzeum, a Zöld Ház (aka Holokauszt Múzeum), Choral Zsinagóga (az egyetlen megmaradt zsinagóga a közel százból…)

6. Uzupis: város legkisebb, önállóságát hangsúlyozó kerülete – bohém, fiatalos hangulat, kortárs művészeti jelenlét.

 

A LITVÁN TENGERPART:

A fővárostól –  ami az ország délkeleti sarkában, a fehérorosz határ közelében fekszik –  relatív messze esik a Balti tenger,  amelynek Litvániában  viszonylag rövid (38 km) direkt módon megközelíthető szakasza van, de ez a szakasz sok természeti szépséget rejt. Nyaranta (ami sokszor hűvös és esős) leginkább Palanaga városka közelében van strandélet. Palanagától délre viszont van egy természeti csoda (melynek déli fele már az orosz fennhatóság alatt álló  Kalinyingrádi enklávé része): a kizárólag fehér homokból álló, közel 100 m hosszú és  600-2000 m széles Kur földnyelv, amely az Kur öböl két szélét köti össze, ugyanakkor el is választja az öblöt a Balti tengertől. 

Litvánia 2004 óta uniós tagállam.

 

ÉRDEKESSÉG: 

A borostyán Litvánia egyik jelképe, nagyon sok helyen árulják az ebből az anyagból készült tárgyakat, ékszereket.

 

Főváros: Vilnius

Helyi idegenforgalmi hivatal oldala: www.vilnius-tourism.lt/en/

Időeltolódás: +1 óra

Biztosítás: Ajánlott a mindenre teljes körűen kiterjedő baleset és betegség biztosítás megkötése.

Feszültség: 220V/50Hz, adapter nem szükséges.

Fizetés: A bankkártyákat a legtöbb reptéren és szállodában elfogadják, de javasoljuk, hogy készpénzt is vigyen magával. A helyi fizetési eszköz az euró. Az ATM automatákból való pénzfelvétel is lehetséges.

Biztonság: kérjük kerüljék a feltűnő ékszerek és óra viseletét. Hivatalos irataikat, értékeiket zárják el a szállodai széfben.

Időjárás

VilniusIIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Legmagasabb hőmérséklet °C-305101820212116103-1
Legalacsonyabb hőmérséklet °C-7-8-327111212840-5
Napos órák száma/nap3349121211119742
Esős napok száma/hó151213141515151514171715


Litvániában kontinentális éghajlat van. A nyár száraz és meleg, a tél hideg és csapadékos. A tél közeledtével nagy mennyiségű csapadékra, jelentős mennyiségű havazásra, hóviharokra kell számítani, mely nehézségeket okozhat a közlekedésben.

OltásokEgészségvédelem: Kötelező és ajánlott oltásokkal kapcsolatban felvilágosítást nyújt: Nemzetközi Oltóközpont (1138 Bp., Váci út 174., Tel.: 465-3809, www.oltokozpont.hu), vagy a megyei ÁNTSZ-ek.

Ajánlott oltások: Hepatitis A, Hepatitis B, diftéria-tetanusz-gyermekbénulás, kullancsencephalitis

Kötelező oltás: nincs

Higiénia: Litvániában az átlagos európai közegészségügyi helyzet jellemző.

Beutazási információkVízum: Magyar állampolgárok vízummentesen tartózkodhatnak Litvánia területén. A belépés feltétele az érvényes útlevél vagy személyi igazolvány.

Minden további fontos információt megtalálnak az ország konzuli oldalán: konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?litvaniaMagyar képviselet szükség esetén


Nagykövetség, Vilnius

Cím: Jogailos gatve 4, 01116 Vilnius
Telefon: +370-5269-0038
Ügyelet: +370-655-54-343
E-mail: mission.vno@mfa.gov.hu
Honlap: mfa.gov.hu/emb/vilnius

Utazások

Élménybeszámolók