Mianmár

Az indiai szubkontinens és az Indokínai-félsziget között fekvő dél-kelet ázsiai ország, Burma az 1962 óta gyakorlatilag máig regnáló katonai junta kezdeményezésére 1989 óta Mianmárként ismert. Bár folyamatosan jönnek az országból nyugtalanító politikai hírek, az ősi romok (pl. Bagan csodás “sztúpa-erdeje”), az olcsó tengeri falatok és a természeti szépségek a kaland-és kockázatvállalóbb turistákat ha nem is nagy számban, de vonzzák ide.

Figyelem!

Amig az eredetileg az ország nyugati partján élő, és az életüket veszélyeztető támadások miatt Bangladesbe százezrével menekülő rohingya kisebbség sorsa nem rendeződik megnyugtatóan, ezen parti területek látogatása nem ajánlott!

 

Félmúlt és jelen:

A terület Brit India részeként angol gyarmat volt (1937-ig), de az ország függetlenné válása (1948) óta eltelt időszak sem túl békés; nem csoda, hogy hosszú időn át a világ egyik legszegényebb országaként tartották számon. A közelmúlt számvetése szintén elég sötét:  durva katonai elnyomás (hivatalosan 1962-től 2011-ig), belső konfliktusok (az ország különféle etnikumainak évtizedeken át tartó belháborúi), határkonfliktusok (a thai-mianmari határon, 2011-12), természeti katasztrófa (Nargis hurrikán 2008), és a legutóbbi idők népirtása (rohingyák 2017). Az elmúlt 30 évben azért több pozitívnak tűnő politikai fordulópont is volt (1990: látszólag szabad választások, 2007: a „sáfrányszínű forradalom”, 2016: Aung Szan Szú Csí pártjának térnyerése), de az emberi jogok helyzete csak lassan, vagy inkább semennyire  sem javul.

Az ország 35 milliós lakosa közel 100 különféle etnikai csoporthoz tartozik (a legnagyobb csoport a bamar), és túlnyomó részben a théraváda buddhizmus tanításait követi.

A turisták elől továbbra is elzárva tartanak jelentős nagyságú területeket, főleg a hegyekben és a thai és kínai határ mentén. Ennek oka részben biztonsági (korábbi aknásítás/szőnyegbombázás, gerillák/terroristák jelenléte), részben politikai (a kormányzat által ellenségnek minősítettek táborokba gyűjtésének és szeparációjának gyakorlata), részben feketegazdasági (a régióban óriásivá duzzadt kábítószertermelés- és továbbítás mianmári telephelyeinek és útvonalainak védelme.)

A hagyományos földművelés továbbra is jelentős (rizsföldek), sok helyen még mindig bivallyal szántanak.

Látnivalók:

  • Rangoon/Rangun/Yangoon: az ország korábbi (1948-2005) fővárosa, kolonialista emlékek kontrasztban a üveghomlokzatú modern irodaépületekkel, forgalom és dús vegetáció; a világ legnagyobb pagodája (Sve Dagon), nemzetközi reptér
  • Rangun folyó: élénk színre festett hajókkal
  • Bagan: egyedülálló templom- és romváros egy közel ötven négyzetkilométeres területen, több mint 2000 hegyes tornyú templommal és sztúpával
  • törzsi falvak a hegyekben, törzsi piacok
  • U Bein híd: több mint 200 éves, 1200 méter hosszú, tíkfából készült híd
  • az amarapura-i Mahagandayon kolostor, közel 1000 narancssárga ruhás szerzetes állandó vagy ideiglenes otthona
  • Inle tó: 22 km széles állóvíz, amin hosszúkás, egyetlen fatörzsből kivájt bárkákon sajátos technikával halásznak

Főváros: Nepjida (2006 óta)

Helyi idegenforgalmi hivatal oldala: www.myanmartourism.org/

Időeltolódás: +4,5 óra

Biztosítás: Ajánlott a mindenre teljes körűen kiterjedő baleset és betegség biztosítás megkötése.

Feszültség: 230V/50Hz, adapter szükséges.

Fizetés: A bankkártyákat kevés helyen fogadják el, ezért javasoljuk, hogy elegendő pénzt, dollárt vigyenek magukkal.

Öltözködési tanácsok: a trópusi éghajlat miatt vékony pamutruha viseletét javasoljuk.
A templomokba és kolostorokba mezítláb lehet belépni, a térdet és vállat is fedni kell.

Közlekedés: magyar vagy nemzetközi jogosítvánnyal sem lehet vezetni, de az  utak állapota és az autók rossz műszaki állapota miatt ez nem is javasolt. A tömegközlekedési eszközök nagy részének (vasút, hajó, komp) állapota műszakilag nem megfelelő.

Biztonság: kérjük kerüljék a feltűnő ékszerek és óra viseletét, értékeiket ne hagyják őrizetlenül.

Időjárás

Novembertől februárig a legjobb utazni. A hőmérséklet a hegyekben hideg. Február közepétől áprilisig nagyon meleg van, utána jön az esős időszak május közepétől október közepéig. Ilyenkor a heves esőzések miatt gyakoriak az áradások, földcsuszamlások, a tengerpartokon ciklonok alakulhatnak ki.
Az ország szeizmológiai szempontból a földrengésveszélyes területek közé tartozik.

MyanmarIIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Legalacsonyabb hőmérséklet (°C)192022252525242525252320
Legmagasabb hőmérséklet (°C)323435363330303030313131
Esős napok száma (havonta)000215272827221131


 

OltásokEgészségvédelem: Kötelező és ajánlott oltásokkal kapcsolatban felvilágosítást nyújt: Nemzetközi Oltóközpont (1138 Bp., Váci út 174., Tel.: 465-3809, www.oltokozpont.hu), vagy a megyei ÁNTSZ-ek.

Ajánlott oltások: Hepatitis A, Hepatitis B, veszettség, tifusz, gyermekbénulás, malária

Kötelező oltás: nincs

Higiénia: Mianmarban a közegészségügyi és járványhelyzet, illetve az orvosi ellátás színvonala nem kielégítő. Yangonban és Mandalayban vizsgálatot lehet kérni, azonban kerülendő minden féle sebészeti beavatkozás a Hepatitis és AIDS fertőzés veszélye miatt.
A dengue láz, malária és egyéb trópusi betegségek egyaránt előfordulnak Mianmarban, javasoljuk a megfelelő szúnyogriasztó szerek alkalmazását.
Csapvíz és jégkocka nem fogyasztható, kizárólag palackozott ásványvíz fogyasztását javasoljuk.


 

Beutazási információkVízum: Magyar állampolgárok érvényes vízummal utazhatnak Mianmarba. A belépés további feltétele a visszautazás napjától további 6 hónapig érvényes útlevél. Az elektronikus vízum online is igényelhető, ha az utas Yangon, Nay Pyi Taw vagy Mandalay nemzetközi repülőterén lép be az ország területére. A turista vízum díja USD 50, 28 napos tartózkodást tesz lehetővé.

Minden további fontos információt megtalálnak az ország konzuli oldalán: konzuliszolgalat.kormany.hu/azsia?mianmar-burma#c


Magyar képviselet szükség esetén
Hazánk diplomáciai képviseletét a thaiföldi nagykövetségünk látja el.

Szükség esetén a tiszteletbeli konzulátuson kérhető segítségnyújtás.
Tiszteletbeli konzul: Ms. Tint Tint Lwin
Cím: 402/B6 4th Lane Mindama Street Shwekabar Housing, Mayangone Township, Yangon, Myanmar.
Telefon: +95 9 510 2104, +95 9 863 2277 (hot line)
Fax: +951 655 228
E-mail:honoraryconsulate.MM@tinttintmyanmar.com; Myanmar.business2009@gmail.com

Utazások

Élménybeszámolók