Németország

Legtöbben a komoly összegből 21. századira fejlesztett központú Berlinben kezdik Németország felfedezését, de ha van idő rá, érdemes az izgalmas fővárosból tovább is utazni, hiszen az Unió negyedik legnagyobb országa számtalan látnivalót kínál: szép tájakat, modern nagyvárosokat, romantikus településeket, kastélyokat, tavakat, és még sok mást!

Európa vezető gazdasági és politikai motorját aligha kell bemutatni: az újraegyesítés (1990) óta 83 milliósra nőtt lakosú Németország globális nagyhatalomként az egyik legfontosabb szereplő a világszínpadon.

Történelem dióhéjban:

Németország hatása a világ történelmére igen jelentős: Luther és a reformáció (1517-től), a harmincéves háború (1618-1648), a független államok tucatjaiból létrejött Német Szövetség (1815-1871), az első világháborút követő weimari köztársaság (1918-1933), a Harmadik Birodalom, Hitler és a semmivel sem menthető koncentrációs táborok (1933-1945), majd a bukás után az NSZK-ra és NDK-ra osztott ország (1949-1990). Németország a 20. század második felében a saját múltjával keményen szembenézve Európa megkerülhetetlen gazdasági, politikai és kulturális erejévé vált, különösen az Európai Unió létrejötte (1993) óta.

A Német Szövetségi Köztársaságot 16, sok tekintetben önálló tartomány alkotja. Lakosainak több mint egy tizede máshonnan érkezett az országba, több hullámban.

Az elmúlt évszázadok gazdag építészeti és tárgyi emlékeivel az egész országban lehet találkozni, méghozzá gondosan óvott/jól karbantartott tájakba ékelve. Román, gótikus és barokk csodák keverednek a mai mesterek -Daniel Libeskind, David Chipperfield és Frank Gehry- építészeti alkotásaival.

A természet óvásának errefelé több évszázados hagyománya van: hullámzó dűnékkel szegélyezett északi part, mélabús erdők, romantikus folyóvölgyek, hatalmas szőlőültetvények, az Alpok ragyogása….

Legfontosabb látnivalók (a teljesség igénye nélkül):

  • Berlin (Németország kozmopolita fővárosa; megőrzött valamit az egykori keleti oldal szocialista feelingjéből, miközben a város bizonyos részei szinte futurista módon épültek át. Reichstag, Brandenburgi kapu, Checkpoint Charlie, a berlini fal maradványai, film,- sör, – gay és leszbikus-fesztivál, múzeumok sora, kulináris élmények, éjszakai élet)
  • München és a legnagyobb területű tartomány, Bajorország (a városban óriási parkok, béke, jólét, Oktoberfest, kiváló múzeumok; a városon kívül a bajor Alpok, csodás tavak, sörfőzdék, kolostorok, várak, kastélyok, síparadicsom)
  • a Fekete erdő (a túrázás mekkája: É-D irányban 160 kilométernyi erdő, gazdag völgyek, tavak, fagerendás házikók, fürdővárosok)
  • A Rajna folyó (természeti szépség és ember-művelte táj egysége, szőlőművelés, változatos felszín, kulináris örömök, túrázás. Köln, Németország negyedik legnagyobb és egyben az egyik legrégebbi városa a folyó parján)
  • Drezda az Elba partján (“az Elba Firenzéje”; a 2. Világháborúban rommá bombázott város jó ideje újraéledt, múzeumjai a világ legjobbai között vannak)
  • Hamburg (Németország tengeri kapuja a világra, a világ harmadik legnagyobb kikötője)
  • Nemzeti Parkok sora (az UNESCO világörökség listáján 5 német erdőség szerepel, de sok más védett és nagy becsben tartott park található itt hegyekkel, folyókkal, vízesésekkel, mezőkkel és sok-sok zölddel…)

Gasztro örömök

Sör, kolbász, perec, rántott hús, sertéssült, káposzta, krumplisaláta és sör – persze ezek az alapok. Tavasszal fehér spárga, nyáron rókagomba és ősszel a vadhúsok – plusz mindenhol a helyi specialitások. A nagyvárosokban a 21.század igényeinek megfelelő bio- és “naturkost” is keresett, és a kifinomult nemzetközi gasztronómia híveire is számítanak. A méltán híres sörök mellett érdemes megkóstolni néhány pohár világszínvonalú száraz bort – pl. a nemes rizlinget. És persze a bevándorlóknak köszönhetően lehet választani számos náció étterme, kifőzdéje és streetfood-standja közül.

 

Főváros: Berlin

Helyi idegenforgalmi hivatal oldala: germany.travel/hu/index.html

Időeltolódás: nincs

Biztosítás: Ajánlott a mindenre teljes körűen kiterjedő baleset és betegség biztosítás megkötése.

Feszültség: 230V/50Hz, adapter nem szükséges.

Fizetés: A bankkártyákat a legtöbb reptéren és szállodában elfogadják. Németország hivatalos valutája az euró.

Időjárás

Németország időjárása hazánkéhoz hasonló. Minden évszakban kiváló úti cél. Január és február a télisportok ideje, nyáron a tavakban lehet fürdeni, tavasszal és ősszel pedig ideális az időjárás a kirándulásokhoz és városlátogatásokhoz.

BerlinIIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Legmagasabb hőmérséklet (°C)2481319222323191373
Legalacsonyabb hőmérséklet (°C)-3-20481213131062-1
Napos órák száma (óra/nap)225688876421
Esős napok (nap/hónap)1512131314141413
13121516

OltásokEgészségvédelem: Kötelező és ajánlott oltásokkal kapcsolatban felvilágosítást nyújt: Nemzetközi Oltóközpont (1138 Bp., Váci út 174., Tel.: 465-3809, www.oltokozpont.hu), vagy a megyei ÁNTSZ-ek.

Ajánlott oltások: Hepatitis A, Hepatitis B, Kullancsencephalitis

Kötelező oltás: nincs

Higiénia: Németországban a közegészségügyi és járványhelyzet, illetve az orvosi ellátás színvonala jó.

Beutazási információkVízum: Magyar állampolgárok vízummentesen tartózkodhatnak Németország területén. A beutazás érvényes útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal lehetséges.

Minden további fontos információt megtalálnak az ország konzuli oldalán: konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?nemetorszag


Magyar képviselet szükség esetén


Nagykövetség, Berlin
Unter den Linden, 76 10117 Berlin
Telefon: +49-30-203-10-0 vagy 203-10 + mellékszám
Ügyelet: +49-172-3233-930 (mobil)
Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet: dr. Györkös Péter
E-mail: mission.ber@mfa.gov.hu
Honlap: berlin.mfa.gov.hu

Utazások

Élménybeszámolók