Örményország

Kis ország gazdag múlttal. Drámai táj, a kereszténység korai időszakából származó (i. sz. 4. szd.) szakrális emlékek, becsben tartott tradicionális gasztronómia, vendégszeretet és erős nemzeti öntudat. 

Hegyvonulatok között megbújó szurdokok (az ország 90%-a 1000 méternél magasabban fekszik); folyóvizek és hideg vizű tavak, sztyeppvegetációval borított fennsíkok: megannyi csodás látvány. (Igaz, az Ararát hófödte csúcsa -ami Örményország szimbóluma, és ahol a Biblia szerint Noé bárkája megfeneklett- 1921 óta a török szomszéd területét ékesíti…)

Örményország nem kifejezetten turista-mágnes, pedig rengeteg kulturális és természeti érdekességet rejt. Igaz, ezek felkereséséhez kell egy kis kalandvágy.

A gasztronómia központi szerepet játszik a hétköznapokban és szerves része a kultúrának. Boz-bas, dolma, szpasz, macun – csak néhány fogás a gazdag kínálatból. A kenyérnek (lavas), a gyümölcsöknek, valamint az erjesztett bivaly-és tehéntejnek kiemelt szerepe van az étkezésben.

Európa és Ázsia között

Kevés nemzetnek van annyira régre visszanyúló és annyi tragédiával terhelt történelme, mint az örményeknek. Örményország ma egy 3 milliós, nem túl nagy alapterületű (kb. egyharmad magyarországnyi), tengeri kijárat nélküli volt szovjet tagköztársaság, mely a kaukázusi régióban, Európa és Ázsia között fekszik. Ennek a stratégiai fekvésnek köszönheti dicső korszakát (kb. az i.sz. 5. szd-ig), amikor területe a mainak a sokszorosa volt és keleten a Kaszpi tengerig ért; és ennek a fekvésnek köszönheti azt is, hogy a későbbiekben – rövid autonóm időszakokat leszámítva -szinte mindig valamilyen birodalom elnyomásában vagy fennhatósága alatt létezett. Bizánciak, perzsák, mongolok, törökök, oroszok váltották egymást, míg végül 1991-ben -a balti államok után másodikként- Örményország is kilépett a Szovjetunióból és önálló állam lett újra.

Háborúk, harcok, villongások a törökökkel és az azeriekkel 1991 után

A béke és jólét a Szovjetunió szétesése után sem köszöntött be, a szomszédokkal való régre visszanyúló ellenségeskedések (pl. az 1915-17-es örmény genocídiumot a törökök a mai napig nem ismerték el) háborús helyzeteket és gyakorlatilag máig nem rendezett határvitákat generáltak. Azerbajdzsán és Törökország is lezárta az örményekkel közös határait, így azóta az országot csak Grúzia és Irán felől lehet megközelíteni.

Ma kb. 15 millió örmény él a határokon túl és szerte a világban; az örmény történelem bizonyos időszakaiban jelentős volt a kivándorlás, és ez a tendencia úgy tűnik, ma is érvényes.

Vallás, hitélet

A keresztény vallásnak (örmény gregoriánus/örmény apostoli egyház) nagy jelentősége van az örmények számára. Ez a világon az első olyan ország, ahol a keresztény hitet államvallásként vették fel (4.szd). Ezt a tényt a nagyszámú, ebből a korból származó  templom és monostor is jelzi szerte az országban.

Látnivalók és programjavaslatok: 

  • Jereván, a főváros (a világ egyik legrégebben lakott települése; a perzsa időktől egészen a szovjet korszakig (és mégtovább) vonultat fel építészeti emlékeket.)
  • Khor Virap (ikonikus kolostor egy síkságból kiemelkedő sziklaormon az Ararát lábánál)
  • Ecsmiadzin (a korábbi főváros, az Örmény Apostoli Egyház központja, kolostor)
  • síelés Tsagkhazdzorban, 40 percnyi autóútra Jerevántól északra
  • Szerván-tó (a világ egyik legmagasabban -1900 méteren- fekvő tava)
  • Matenadaran könyvtár (a világ egyik leggazdagabb ősi kéziratgyűjteményével)
  • A világ leghosszabb (5752 m) drótkötélvasútja (Halizor falu és a Tatev-kolostor között)

 

Főváros: Jereván

Helyi idegenforgalmi hivatal oldala: http://armeniatouristboard.org/

Időeltolódás: +2 óra

Biztosítás: Ajánlott a mindenre teljes körűen kiterjedő baleset és betegség biztosítás megkötése.

Feszültség: 240V/50Hz, adapter nem szükséges.

Fizetés: A bankkártyákat a legtöbb reptéren és szállodában elfogadják, de javasoljuk, hogy készpénzt (EUR, USD) is vigyen magával. A pénzváltást hivatalos pénzváltóban, hotelekben, bankokban ajánljuk.

Időjárás

Örményország a szubtrópusi éghajlati övben fekszik, de a hegységek jelenléte jelentősen befolyásolja az éghajlatot, az éghajlati jellemzők a tengerszint feletti magassággal együtt változnak. A téli hónapok középhőmérséklete 0°C körül van, míg a júliusi középhőmérséklet meghaladja a 25°C-t. Az éves csapadékmennyiség az alacsonyan fekvő részeken 250mm, de a hegységekben eléri a 800mm-t is.

Az ősz, leginkább szeptember-októberben a legszebb évszak, hosszú, meleg napokkal, hűvös estékkel és gyönyörű színekkel.

Örményország - JerevánIIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Maximum hőmérséklet (°C)031018242833322820124
Minimum hőmérséklet (°C)-8-6-16111418181372-4
Napos órák száma (naponta)345681011119753
Esős napok száma (havonta)556785222545


 

Oltások

Egészségvédelem: Kötelező és ajánlott oltásokkal kapcsolatban felvilágosítást nyújt: Nemzetközi Oltóközpont (1138 Bp., Váci út 174., Tel.: 465-3809, www.oltokozpont.hu), vagy a megyei ÁNTSZ-ek.

Ajánlott oltások: Hepatitis A, Hepatitis B, veszettség, diftéria-tetanusz-gyermekbénulás, meningitisz,  hastífusz, malária

Kötelező oltás: nincs

Higiénia: A fővárosban és a nagyobb városokban van megfelelő magán orvosi ellátás, de rendkívül drága. Bár az országban sok, jól képzett orvos van, az egészségügyi ellátás a nagyobb városokon kívül nehezen hozzáférhető.
A csapvíz nem fogyasztható.

Beutazási információk

Vízum: Magyar állampolgárok turistaként évente legfeljebb 180 napig vízummentesen tartózkodhatnak Örményország területén. A belépés további feltétele a visszautazás napjától további 6 hónapig érvényes útlevél.

Örményország az utazás és ott tartózkodás szempontjából a II. fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek kategóriájába tartozik. Felhívjuk az Örményországba utazók figyelmét, hogy a Hegyi Karabah térség megközelítése továbbra is veszélyes, az oda való beutazást a továbbiakban sem javasolt.

Minden további fontos információt megtalálnak az ország konzuli oldalán: http://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?ormenyorszag

Magyar képviselet szükség esetén


Örményországban nincs magyar nagykövetség és konzuli hivatal. A konzuli ügyintézést, feladatokat a tbiliszi Magyar Nagykövetségen működő konzul látja el.

Nagykövetség Grúzia
Cím: 83 Lvovi Street (off Budapesht Street), Saburtalo, 0160 Tbilisi, Georgia
Telefon: +995 32 239 90 08
Konzuli ügyeleti mobil (kizárólag sürgős konzuli ügyekben): +995 595 580777
Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet: Szabó Sándor
E-mail: mission.tbs@mfa.gov.hu
Honlap: tbiliszi.mfa.gov.hu

Utazások

Élménybeszámolók