Románia

Megerősített templomok és festett kolostorok emelkednek ki királyian az érintetlen táj közepén. A korábbi szász településekről, mint Nagyszeben és Brassó szivárog a báj, míg Bukarest tiszta energia.

Népi kultúra
A román történelem tele van olyan mesékkel, ahol ádáz küzdelem folyik fejedelmek és oszmán harcosok között. Ez mind igaz, csak részben elfedi a valóságot, hogy Románia nagy része, évszázadokig termékeny paraszti kultúra volt. A dimbes-dombos táj és a járható utak hiánya szükségessé tette az önellátó falvak százainak kialakulását, ahol régi iskolai mesterségek, mint kenyérsütés, fazekasság és szövés formálta a művészetet. Manapság az ország nagy része már modernebb módszereket használ, de az elfogultság az “egyszerűbb” életmód felé még mindig fennáll. Néprajzi múzeumok, különösen szabadtéri skanzenekben egyenesen kötelező! Kisebb falvakban pedig tanúi lehetünk, hogy még mindig gyakorolják a régi népszokásokat.

Természeti szépség
A Kárpátok széles ívben vágnak át az ország közepén, alább hagyva a végtelen sziklás csúcsokat, a fenyő- és lombhullató erdőket és a terjedelmes világoszöld réteket. A csúcsokhoz túraútvonalak vezetnek, melyeket éjszakai szállásnak használható hegyi kunyhók szegélyeznek. Európa második leghosszabb folyója, a Duna jelöli Románia déli határát, mielőtt hirtelen északnak fordul és a Fekete-tengerbe torkollik. A Duna-delta egy hatalmas és páratlan védett vizenyős terület, mely tökéletes helyszín kirándulásokra, horgászásra, csónakázásra és madármegfigyelésre.

Barátságos arcok
Az ország pont olyan kellemes és jó, mint a benne élő emberek, akik nyitottak, barátságosak, büszkék a történelmükre és alig várják, hogy ezt megosszák az odalátogatókkal. Bár a turizmus növekszik, Románia még mindig elhagyatott célpontnak számít, így a helyiek még sokszor most is dicsőítik a külföldieket a puszta ottlétük miatt. Bár a románok saját maguk becsmérelik a bukarestiek tapintatlanságát és gorombaságát, még így is találkozhatunk barátságos arcokkal és rögtönzött ivócimborákkal.

Várak és középkori falvak
A föld, melytől Drakulát kaptuk, egyáltalán nem szűkölködik sziklás hegycsúcsokra épült döbbenetes várakkal. Ott van a kísérteties Bran-vár, a 14. századi Corvin Hunyadvár vagy I. Károly király pazar 19. századi Peles-kastélya. Curtea de Arges északi részén pedig olyan várromokat találhatunk, ahol Vlad Tepes lábnyomaiban sétálhatunk. Máramarosban pedig olyan egyedi élményben lehet részünk, mintha a középkorból előbukkanó városokba és falvakba csöppennénk, szalmaágyakkal, lovaskocsikkal és díszes fa templomokkal kiegészítve.

Főváros: Bukarest

Helyi idegenforgalmi hivatal oldala: www.romaniatourism.com

Időeltolódás: +1 óra

Biztosítás: Ajánlott a mindenre teljes körűen kiterjedő baleset és betegség biztosítás megkötése.

Feszültség: 230V/50Hz, adapter nem szükséges.

Fizetés: A bankkártyákat a legtöbb reptéren és szállodában elfogadják, de javasoljuk, hogy készpénzt (EUR, USD) is vigyen magával. A pénzváltást hivatalos pénzváltóban, hotelekben, bankokban ajánljuk.

Közlekedés: Romániában nagyon szigorúan veszik az un. általános úthasználati matrica (ROVINIETA) és a közlekedési szabályok betartását.

Biztonság: kérjük kerüljék a feltűnő ékszerek és óra viseletét, értékeiket ne hagyják őrizetlenül. Hivatalos irataikat, értékeiket zárják el a szállodai széfben. Romániában sok a gazdátlan kutya, melyek agresszívak és kiszámíthatatlanok. Románia erdőiben nagy számú medvepopuláció él, túrázáskor egy váratlan találkozáskor kérjük kerüljék a hirtelen mozdulatokat, hangoskodást és a fényképezést.

IdőjárásRomániában a tavaszi reggelek és esték hűvösek, de napközben kellemes meleg van. A nyári hónapokban meleg van, főként a síkságokon. Az ősz általában száraz, de hűvös, míg a tél nagyon hideg. Romániában tájegységenként nagy eltérések lehetnek az időjárásban.

RomániaIIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Legmagasabb hőmérséklet (°C)27121723262828251894
Legalacsonyabb hőmérséklet (°C)-5-415101415141151-3
Napos órák száma/nap23578910108622
Esős napok száma/hó8711141414111010111110


OltásokEgészségvédelem: Kötelező és ajánlott oltásokkal kapcsolatban felvilágosítást nyújt: Nemzetközi Oltóközpont (1138 Bp., Váci út 174., Tel.: 465-3809, www.oltokozpont.hu), vagy a megyei ÁNTSZ-ek.

Ajánlott oltások: Hepatitis A, Hepatitis B, Tifusz, Kullancsencephalitis

Kötelező oltás: nincs

Higiénia: a közegészségügyi helyzet, illetve az orvosi ellátás színvonala hazánkéhoz hasonló. Túrázáskor javasolt a kullancs elleni védekezés.
Az elmúlt időszakban kanyarójárvány volt az országban. A leginkább veszélyeztetettek a 15 hónaposnál fiatalabb, még védőoltásban nem részesült, illetve a betegséget át nem vészelt, oltatlan személyek.

Beutazási információkVízum: vízum nem szükséges, a beutazás érvényes személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel lehetséges.

Minden további fontos információt megtalálnak az ország konzuli oldalán: http://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?romaniaMagyar képviselet szükség esetén
Nagykövetség, Bukarest

Cím: str. Jean-Louis Calderon nr. 63-65., 020034 Bucuresti
Telefon: +40-21-312-0073, 00-40-31-620-4300, 00-40-31-620-4301; -02
Ügyelet: +40-722-386-560
Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet: Zákonyi Botond
E-mail: mission.buc@mfa.gov.hu
Honlap: bukarest.mfa.gov.hu

Utazások

Élménybeszámolók