Vietnám

A Vietnami Szocialista Köztársaság (Cộng hòa Xã hội Chủ nghĩa Việt Nam) délkelet-ázsiai ország. Északról Kína, nyugatról Laosz és Kambodzsa, keletről pedig a Vietnami-öböl határolja.

Természeti csoda

Szépsége nem fejezhető ki szavakban. Északon a Vörös-folyó deltáját, délen a Mekong torkolatvidékét, a kettő között pedig a rizsföldek végtelennek tűnő, élénkzöld mintás takaróját egyszerűen látni kell. A partvidéket hosszú, homokos fövenyek kísérik, a szárazföldet égbe törő hegyek és buja őserdők tagolják.

A kivételes szépségek országa hihetetlen gyorsasággal fogadja be a látogatót. Vietnamnak a hirtelen fejlődés ellenére sikerült megóvnia ősi kultúráját és társadalmának magas fokú civilizáltságát. Ázsia szívében, a csodálatos és érintetlen természeti szépségek, az évezredes kultúra emlékei, valamint népe teszi vonzó úti céllá. A lakosság túlnyomó része 25 év alatti fiatal. Az országot különös civilizáció, bőséges kultúra jellemzi.

Az ország természeti elrendezésének páratlan szépsége mély benyomást tesz az utazóra: a Vörös folyó északon, a Mekong deltatorkolat délen, és szinte az egész partszakasz ragyogó zöld rizsültetvényei. Vietnam ritka lehetőséget nyújt arra, hogy tradicionális bájú és szépségű országgal találkozzunk, amely mostanában teszi meg első lépéseit a modern világ felé.

Ho Chi Minh City, Vietnám, Vietnam, városi közlekedés, utcakép
Ho Chi Minh City, Vietnám

FŐBB LÁTNIVALÓK

 • Sapa – teraszos rizsfölddel borított hegyekkel körülölelt északnyugati város
 • HalongBay – lélegzetelállító látvány a közel 2000 mészkő sziget közt szlalomozni egy hajóval
 • Ha Noi – ahol a valóságnak csak a képzelet szabhat határt
 • Hoi An – Vietnam elbűvölő gyöngyszeme
 • My Son – elhagyott és részben romba dőlt hindu templomok együttese
 • Mui Ne – mi a szabadság? Felpattanni egy robogóra a kellemes klímájú, exkluzív szállodákkal tűzdelt homokos tengerparton és megpróbálni egy kicsit vietnaminak lenni…
 • Ho Si Minh – kelet és nyugat; rend és káosz; történelem és jövő
Hoi An piac, Vietnám, zöldek, zöld fűszernövények
A vietnámi ékszerdoboz, Hoi An piaca

JÓ TUDNI

 • Vietnamban meggyőződhetünk arról, hogy BÁRMIT el lehet szállítani egy motorral (pl.: 3db csüngő hasú vietnami malac, 5 személyes család, kétajtós szekrény…)
 • Hanoiban a működő közlekedési lámpa csak dísz
 • Hanoi Régi Negyede a legautentikusabb rész. Nagyon Ázsia.
 • A szegénység ellenére nagy a közbiztonság

Ahogy végigutazunk Vietnamon a táj, a jellegzetességek, az építészet, a korszerűsödés mértéke úgy változik, mintha egyik országból a másikba csöppennénk.

Csak egy állandó: az őszinte mosoly.

Főváros: Hanoi

Idegenforgalmi hivatal: http://www.vietnamtourism.com/

Időeltolódás: + 5 óra

Biztosítás: Ajánlott a mindenre teljes körűen kiterjedő baleset és betegség biztosítás megkötése.

Feszültség: 120/220 / 50 Hz, adapter szükséges

Fizetés: A bankkártyákat a legtöbb reptéren és szállodában elfogadják, de javasoljuk, hogy készpénzt (EUR, USD) is vigyen magával. A pénzváltást hivatalos pénzváltóban, hotelekben, bankokban ajánljuk.

Időjárás

Az éghajlat területenként változik, azonban főként két monszun időszak határozza meg az időjárást. A téli monszun észak-kelet felől érkezik október és március között, ilyenkor az idő igen hideg és borús az északi területeken, de száraz és meleg délen. Áprilistól vagy májustól októberig a nyári monszun meleg, párás időt hoz az egész országra, kivéve a hegységeket. A legjobb az áprilisi, májusi vagy októberi hónapokban utazni. Akik délre vágynak, azok válasszák a novembertől februárig tartó száraz, hűvösebb időjárású időszakot. Júliustól novemberig kegyetlen és kiszámíthatatlan tájfunok sújthatják Vietnam közepét és északi részét, mely a leglelkesebb utazó kedvét is elveheti. A legzsúfoltabb időszak novembertől márciusig, illetve júliusban és augusztusban van. Május, június és szeptember már csendesebb.

VietnamIIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Legmagasabb hőmérséklet (°C)313234353332313131313130
Legalacsonyabb hőmérséklet (°C)212123252524242424232322
Napos órák száma (naponta)787755555556
Esős napok száma (havonta)111415202020201894
Vízhőmérséklet (°C)272728293030302929292828


 

Oltások

Egészségvédelem: Kötelező és ajánlott oltásokkal kapcsolatban felvilágosí­tást nyújt: Nemzetközi Oltóhely (1138 Bp., Váci út 174., Tel.: 465-3809, www.oltokozpont.hu), vagy a megyei ÁNTSZ-ek.

Kötelező oltás: nincs

Javasolt oltások: hepatitis A, veszettség, diftéria, tetanusz, gyermekbénulás, hepatitis B, tífusz.
Fertőzött területeken malária tabletta szedése javasolt.

Felhívjuk a figyelmet a gyógyszerek, különösen antidepresszánsok Vietnamba való behozatalára vonatkozó szigorú szabályokra. Tanácsoljuk, hogy a gyógyszerek szedésére való egészségügyi igazolást, dokumentumot az utazó hozza magával!

A csapvíz nem iható, palackos ivóvíz az ország minden részén beszerezhető. Javasolt az ismert márkájú palackozott termékek fogyasztása.

Az egészségügyi infrastruktúra elmaradott, ennek ellenére a közegészségügyi helyzet javul. Színvonalas egészségügyi ellátás korlátozottan, csak a nagyobb városokban hozzáférhető. A Hanoi, Ho Si Minh-város, továbbá Da Nang, Nha Trang külföldi klinikák nívósak, a kezelések költsége magas, bankkártyával kiegyenlíthető.

Beutazási információk

Vízum: 2017 februárjától lehetővé vált turista célból egyszeri belépésre legfeljebb 30 napos vietnami tartózkodásra jogosító vízum online igénylése (e-vízum). Az igénylőlap kitöltését követően az utazó regisztrációs számot kap. A vízumdíj 25 USD. A jóváhagyást követően a vízumot ki kell nyomtatni, és az országba való belépéskor be szükséges mutatni.
Az útlevél érvényessége minden esetben legalább 6 hónappal kell, hogy meghaladja a célországból tervezett elutazás időpontját!

A Vietnamba történő belépéskor ’összevont’ statisztikai és váműrlapot kell kitölteni, aminek másodpéldányát a kiutazásig meg kell őrizni és a kilépéskor le kell adni. Elvesztése esetén pénzbüntetést kell fizetni, továbbá hasonló űrlapot kell újra kitölteni.

A kábítószerek bevitelét nagyon súlyosan büntetik, ezért még a kábítószert (is) tartalmazó gyógyszerek bevitelétől is tartózkodjunk. Idegenek megbízását ne vállaljuk csomagok továbbítására.

További fontos információk: http://konzuliszolgalat.kormany.hu/azsia?vietnam#c

Magyar képviselet szükség esetén


Hanoi Konzuli hivatal
Cím: 9. emelet, Hanoi Lake View Residence, 28 Thanh Nien Ăşt, Tay Ho kerĂĽlet, Hanoi, Vietnam
Tel.: +844-3-771-57-14; 3-771-57-15, 3-771-57-18
Ügyelet: +84-90-3409660 külföldről, 090-3409660 belföldről
Konzul: Jordanicsné dr. Horváth Gabriella
E-mail: consulate.hoi@mfa.gov.hu
Honlap: hanoi.mfa.gov.hu

 

Utazások

Élménybeszámolók