Itt (is) játszódott a Gyalog-Galopp

“Camelot! – Á, csak egy makett.” Derül ki az egyik várról a sok közül a Monty Python 75-ös klasszikusában, a Gyalog Galoppban (angolul: Monty Python and The Holy Grail). Eredetileg a Camelot-ot kereső kerekasztal lovagok több helyszínen keresték volna A várat, Gilliamék több helyszínen forgatták volna a filmet. Mert ugye volt a vár, amelyből a franciák kiabálták, hogy “Hülye angolok, angol hülyék!”, volt, amelyikben Sir Galahad bekerül Essneki és szolgálólányai közé az éjszakai viharban, vagy Mocsárvár (“Egy napon ez mind a tiéd lesz, fiam..!”), ahol az esküvőnek Sir Lancelot vérengzése vet véget. A National Heritage Trust (kb. a Nemzeti Műemlékvédelmi Hivatal) eredetileg a Pythonok által kérvényezett több helyszínt is jóváhagyta, aztán az utolsó pillanatban meggondolta magát.

Doune Castle (photograph by Jeff Woodgate)

Így maradt a Doune Castle a skóciai Dirlingben, mely magánkézben volt, és a tulajdonossal sikerült a filmeseknek megegyezniük. A különböző várakban játszódó jeleneteket végül a vár különböző termeiben vették fel.

Így például A “Camelot” jelenet, melyben helyes kis táncot látunk, aztán elhangzik a “Meggondoltam, mégse megyünk be, furcsa hely ez!” mondat, a főteremben játszódik. Az Anthrax várbeli jelenet a háremhölgyekkel a vár konyhájában lett felvéve. A mennyegző pedig a Doune vár udvarán lett “felépítve”. A jelenet, amelyben Artúr király a töketlen fecskék repülési sebességéről értekezik a francia katonával, a keleti falnál játszódik, az angolok sértegetése pedig a bástyáról hangzik el.

Doune Castle (photograph by Wendy flicker

Duane várában minden évben megrendezik a Monty Python Napot, az egyik Python, Terry Jones hangja pedig audio túrán vezeti végig a látogatókat a filmezés helyszínein.

Egy másik vár is feltűnik a filmben. Miután Kerberog barlangjában próbálják a lovagok kitalálni, hogy mit vésett a falra József, az arameus, miközben meghalt (Aaaaaaaaaaaaaaaa), és Artúr úgy véli, ez Camelot, “utazásuk” célja, akkor eljutnak egy szigeten fekvő gyönyörű kis várhoz (Aáaa vára..). Mikor elérik a várva várt célt, s egy nagyobb csatába keverednek, a korábbi fejezetben megölt történész ügyében nyomozó rendőrök egyszer csak letartóztatják Artúrt, Lancelotot és Bedevirt. Ez a képeslapra illő vár az Argyll melletti Castle Stalker (nyitókép), amely Nyugat-Skócia egyik legjobb állapotban megmaradt középkori toronyépülete.

Pass of Glen Coe Falls (photograph by Martin Grossniklaus)

A Halál-hídja jelenetet valamivel odébb, a skót felföldön, Glen Coenál forgatták. Itt játszódik az a párbeszád Artúr, és a híd őrzője között: “..és mennyi egy töketlen fecske maximális repülési sebessége? – Attól függ, afrikai, vagy európai fecskéé? Öö, azt nem tudom”… S az öreg a mélybe zuhan. Méghozzá a Glen Coe-i vízesésbe, ami a filmben “az Örök Kárhozat Szakadékát” mélyítette.

 

DouneCastle1

 

 

castle stalker

 

Forrás: atlasobscura

 vissza a tetejére

Utazások

FŐZŐLECKÉK TOSZKÁNÁBAN

Egyedi időpont
1040 EUR/fő
Olaszország

KALANDOZÁS IZLANDON EGYÉNILEG

Egyedi időpont
1550 EUR / fő-től
Izland