Kényelem, luxus, tenger – ötletek tengerjáró hajók kiválasztásához

„Az ember úgy is tekinthet egy hosszabb, több állomásból álló tengeri hajóútra, mint egy spanyol tapas-tálra, amin többféle ínyenc falat van: minden kikötés alkalmával kap az utazó egy gyors benyomást az adott helyről, így könnyebben eldöntheti, melyik helyen nyaralna legközelebb hosszabb ideig.”- mondja Carolyn Spencer Brown, utazás- és szabadidő-tematikára szakosodott újságíró egy, az utazás ezen különleges formájáról szóló írásban. A puding (vagy a tapas) próbája az evés, úgyhogy ha az utazó még nem választotta ki, melyik óceánjáróról kóstolgatná a kikötőket, most néhány szempont felvetésével segítünk dönteni.

Több nagy és jó néhány kisebb hajótársaság hajója küzd az utazókért, ami persze nem rossz, hiszen ez többnyire a minőségnek kedvez. Az út végén az utasok többféle kategóriában is értékelhetik a szolgáltatásokat, a Cruise Critic  pedig – ami a világ legnagyobb, az óceánjárók világára összpontosító, informatív oldala – összegyűjti az információkat, és minden évben kihirdeti a győzteseket.

A közönségdíjakat 12 kategóriában osztják ki, melyek között olyanok szerepelnek, mint A Legjobb Kabin, A Legjobb Vacsora, A Legjobb Fitness- és Rekreációs Programok vagy éppen a Legjobb Felszolgálás kategóriája. Aki ilyen utazást fontolgat, annak érdemes végignézni az összeset – mi ezúttal az idei összetett kategória („Best Overall”) első három helyezettjét mutatjuk be röviden.

 

1. Celebrity Equinox

A német gyártmányú Celebrity hajócsalád Equinox nevű tagja 2009 óta szeli a Karib tenger vizét. A fedélzeten van színházterem, több étterem, számos bár és klub, Fun Factory néven speciálisan a fiatalok számára kialakított rész, egy Apple termékekkel felszerelt internet-kávézó, valamint egy valódi fűvel borított (!) terület, ahol piknikezni és krokettezni lehet. A kiváló konyha persze alap, nem különben a zeneszolgáltatás: Esténként élőzene és fejhallgatós „néma” disco is van. Napközben laza öltözék dívik, de a vacsorához sokan jelennek meg elegánsan.

Az utazóközönség (maximum 2850 fő) többnyire jól szituált 50-esekből áll (azt mondják, minél hosszabb egy tengeri hajóút, annál idősebb általában a közönség); de a rövidebb, hétvégi utakon több a kisgyerekes család.

Indulás: Fort Lauderdale (Port Everglades), Miami

Útvonalak: Bahamák, Karib Szigetek (keleti, déli és nyugati útvonalak)

További részletek itt.

 

2. Harmony of the Seas

Ez a világ legnagyobb utasokat szállító óceánjáró hajója, és a legtöbb szórakoztató program közül is ezen a hajón lehet választani – műszikla mászófalak, szörf szimulátorok, jégkorcsolya-pálya, medencék és spa-k, lépten-nyomon élőzene és sok minden más. Különlegesség a 10 emelet magasságból egy zárt csövön keresztül lefele száguldó eszköz, az Ultimate Abyss, amiben csúszás közben a résztvevők izgalmát fény és hangjelenségek fokozzák. A különböző típusú aktivitásokat egyébként úgy helyezték el a hajón, hogy csoportokat, „körzeteket” alkossanak, amikből összesen hétféle van. Rengeteg helyszín, rengeteg szórakozási lehetőség – igaz, sokan is vannak rájuk, hiszen maximális kihasználtság esetén 5497 utast visz a hátán a hajó egy időben.

Minden korcsoportból vonz utasokat, de különösen a nyári vakáció idején sok gyerekes család érkezik, ami a hajó sportos, szórakoztató jellegének köszönhető.

Indulás: Fort Lauderdale

Útvonalak: Bahamák, Karib-szigetek (keleti és nyugati útvonal)

További részletek itt.

 

3. Celebrity Reflection

Ezt az óceánjárót 2012 októberében bocsájtották tengerre, 89 kabinjában több mint 3600 utast tud szállítani egyszerre. A szálláshelyek közül 42 suite kategóriájú. Leginkább az elegancia jellemző rá, és az, hogy az utasok itt különös, több millió dollár értékű belsőépítészeti alkotások között mozoghatnak. Egy óriási élő fa is található a főfolyosón, egy másik kivilágított, alumínium pedig magasról lóg lefelé, ezzel erősítve talán a hajó nevében is található tükröződés (reflection) tematikát. Sok kép, főleg fotográfiai alkotások is díszítik a közlekedőket. Az utasok egyik kedvenc tartózkodási helye (a félhektáros valódi fűvel borított rész mellett) a csillagos égbolt megfigyelésére kialakított Sky Observation Lounge.

Az utazóközönséget úgy írják le, mint a felső-középosztály ötvenes tagjait, melyek – különösen a mediterrán hajóutakon – sokféle országból jönnek.

Indulás: Amszterdam, Barcelona, Dublin, Fort Lauderdale (Port Everglades), Lisszabon, Róma

Útvonalak: Brit-Szigetek, Nyugat- Európa, Karib Szigetek (keleti-déli és nyugati útvonalakkal), Európa, a mediterrán keleti és nyugati fele, Balti tenger

További részletek itt.vissza a tetejére

Utazások

FŐZŐLECKÉK TOSZKÁNÁBAN

Egyedi időpont
1040 EUR/fő
Olaszország

KALANDOZÁS IZLANDON EGYÉNILEG

Egyedi időpont
1550 EUR / fő-től
Izland