Don Carlos Anna Netrebkóval a Milánói Scalában – 2023. december 19.

Olaszország

890 EUR/fő, egyágyas felár 110 EUR

Anna Netrebko a Don Carlost énekli a Scalában

Élt egy ember Magyarországon, aki ott volt 1955 decemberében a milánói Scalában, és látta-hallotta Maria Callast. Ezt az embert évtizedeken át csodálták, nagy idők és nagy emberek tanúját, aki el tudta mesélni, milyen is volt valójában Callas.

Az ötvenes évek óta szerencsére változott a világ, és bizonyos szempontból az előnyére, az énekesek is eljönnek Magyarországra, a magyarok is eljuthatnak a Scalába – csak épp Callas nincsen már. De aki a mai énekesek között a legközelebb áll hozzá, aki a világ szemében betölti a primadonnaságot, az égiekkel játszó földi tünemény, az Anna Netrebko. Csak föl kell ismernünk, kivel állunk a szó szoros értelmében szemben. Ő az árkon túl, mi az árkon innen. Végre valami, ami nem változott az idők során. Akárcsak a kortársak könnyelműsége: hiszen aki Callast látta, nem biztos, hogy tudta, erről az élményről még harminc év múlva is mesélni fog. Aki Netrebkót látja, gondoljon erre is: egyszer még el kell mesélnie az unokáknak egy őszi estén, milyen volt, amikor a díva odaállt a színpad elejére a Don Carlos ötödik felvonásában, és belekezdett a nagyáriába.

De ehhez ott kell lenni.

Ott kell lenni a nézőtéren, de ott a színpadon is, hiszen a Don Carlos mégis sötét színű férfi-opera, mély hangú gonosz vénemberek döntenek a világ sorsáról. Ez is Verdi csodája, hogy a gonosz emberek gyönyörű dallamokat énekelnek, és ettől már nem is annyira gonoszok. Vagy ha szép a hangjuk, mint a Fülöp királyt éneklő René Papénak, akkor hogyan is lehetne igazán rossz a bácsi? Csak hát mindenki szerelmes. A nők Carlosba, a férfiak Erzsébetbe, Posa a szabadságba, a Főinkvizítor a hatalomba. Mindenkinek választani kell, és senki sem azt választja, akit kellene. De hát nem olyan könnyű a választás. Erzsébet vagy Eboli? Barna vagy szőke? Szoprán vagy mezzo? Anna Netrebko vagy Elina Garanca? Nem lehetne mindenki, egyszerre?

Hogyne lehetne. Az opera erkölcsös műfaj.

Repülés

A Wizzair járataival: 

19 DEC W6 2333 Budapest – Milánó Malpensa 10:35 – 12:20
20 DEC W6 2336 Milánó Malpensa – Budapest 21:25 – 23:10

Részvételi díj

890 EUR/fő, egyágyas felár 110 EUR

Szállás

Palazzo Segreti ****

Milánó belvárosában, gyalogosan a Scalától 500 méterre található boutique hotel.

Az ár tartalmazza

  • repülés, valamint reptéri transzferek
  • egy éjszaka szállás reggelivel kétágyas szobákban (igény esetén egyágyas elhelyezés is kérhető)
  • 1. kategóriás belépő a Scalába a december 19-én este 7 órakor kezdődő Don Carlos előadásra
  • egyszerű vacsora az előadás előtt, ahol a csoportot kísérő Fáy Miklós zenekritikus tart rövid kedvcsinálót utasainknak

 

Don Carlo - Teatro alla Scala

Utazások

Magazin

Ravenna – A bűvös mozaikok városa

2020-01-28

Az Örök Város orrai – I nasoni di Roma

2018-12-12

Kevésbé ismert olasz szigetek

2018-12-12