VAYA Travel

Tudom hol főztél múlt nyáron! – főzőleckék szerte a világban

“Ha adsz valakinek egy halat, az elfogy egy nap alatt. Ha megtanítod halat fogni, egész életében lesz hal a tányérján. ” Ez az ismert mondás sok mindenre alkalmazható, és ez alól a főzés tudománya/művészete sem kivétel. Ha ugyanis megtanuljuk, hogyan készítik el például azon az eldugott Thaiföldi szigeten a halat, ahol két hétig nyaraltunk, onnantól otthon is élvezhetjük a thai konyha ízeit, és nem csak akkor, amikor elmegyünk egy thai étterembe. Ma már a legtöbb egzotikus hozzávaló megvehető itthon is, csak tudni kell, hol keressük, és főleg, hogy hogyan bánjunk velük!”

A főző-vakációk egyre népszerűbbek, és nem véletlenül. Jól és jót főzni szórakoztató, élvezetes és szexi. És mi lehet autentikusabb, mint egy gasztronómiájáról híres országban, azaz az adott étel eredeti szülőföldjén, helyi séftől tanulni meg a fogásokat? Sokféle kurzust kínálnak: van olyan, amelyik közös reggeli piaci bevásárlással kezdődik és a résztvevők vidám vacsorájával fejeződik be; vannak félnapos, egyetlen ételre koncentráló események; találhatunk hosszabb, egész menüsorok elkészítését magában foglaló többnapos tanfolyamokat, de be lehet iratkozni olyanokra is, amelyek csak bizonyos fogásokra (például desszertekre) koncentrálnak. Vannak rusztikusabb helyszínen zajlók, de számos ötcsillagos fine dining étterem is szervez exkluzív kurzusokat. Egyszóval igazán széles a paletta.

 Bármi is az aktuális úti cél, hosszabb tartózkodás és több szabadidő esetén érdemes ezzel a szemmel is felderíteni a nyaralás helyszínét indulás előtt! Addig is, (szinte) találomra lássunk egy-két jó ízekkel kecsegtető helyszínt!

1. Olaszország – toszkán ízek

 

Az elbűvölő toszkán dombok között több olyan villa is megbújik – pl. Bellorcia, Casa Ombuto, Torre del Tartufo – ahol a tökéletes főző-vakáció ígéretével várják a látogatót.  Tágabban a mediterrán konyhával kapcsolatos ismeretekkel, közelebbről t helyspecifikus olasz receptekkel a fejben (és a kézben) távozhat  a résztvevő. Rakott padlizsán cukkinivel és bivalysajttal, olasz pizza fatüzelésű kemencében, rikotta szarvasgombával – ez csak néhány recept az egyik villa szakács-oktatójától, Paola Bacettitől.

2. Marokkó – a kuszkuszon túl

Azt mondják, a marrakesh-i Faim d’Epices nevű főzőiskola, amit egy párizsi születésű, sármos tulaj visz, egyike a legjobbaknak Marokkóban.  A helyszín a belvárostól kb. 20 percnyi autóútra van, de az odajutást megoldják a szervezők. A tanított tételek között a tagine és a kuszkusz persze alap, de előkerülhetnek ritkább helyi specialitások is.

Alternatíva lehet többek között a  La Maison Arabe nevű ún. riad (magas színvonalú családias szállás belső kerttel, szökőkúttal-medencével), ami a Medinában, azaz a régi belvárosban 2001 óta kínál luxuskörnyezetben tanfolyamokat is. High tech konyha, organikus hozzávalók saját konyhakertből. A minőséget jelzi, hogy már két szakácskönyv is megjelent a hotel kiadásában.

3. Thaiföld – minden, ami thai

A Four Seasons hotellánc garancia a színvonalra, nincs ez másként az általuk meghirdetett kulináris tanfolyamokkal sem. A Chang Mai-ban található, híres konyhájú szállodájuk rizsföldek között, festői környezetben található, ahol nemrég indult be a kulináris kalandnak is beillő oktatás. Helyi, organikus alapanyagokból dolgoznak, érdekesség, hogy a tradicionális thai gyümölcs-szobrászat is része a tanfolyamnak. A délutáni oktatáson az italokon – juice-ok, teák, smooth-ik – van a hangsúly.

4. Bali – főzés orchideák között

Az ötcsillagos  Rimba Jimbaram egy nagyobb üdülőkomplexum része Balin, ahol luxuskörülményeket kínálnak testnek és léleknek.  Paradicsomi természeti környezetben (igen, orchidea ültetvény is van!) avatják be a balinéz konyha rejtelmeibe a résztvevőket. Alig 10 kilométernyire egy tradicionális halászfalu (Kedonganan) is található, szóval a hotelben kínált főzőkurzuson biztos friss halakkal dolgoznak a résztvevők. Piaci bevásárlás, bambuszhangszeres zene a háttérben, kiscsoportos oktatás, helyi technikák!

Ennyit ízelítőnek. A többit a helyszínen érdemes kipróbálni és kóstolni. Aztán pedig itthon az ízek és illatok alapján felidézni az utazási élményeket. Mennyivel teljesebb élmény, amikor az embert nem csak a fényképek repítik vissza a nyaralásba, hanem egyszerre több érzékszervünk is segít az emlékezésben!