A legjobb piknik ötletek – Norvégia

Egy park, egy pléd, valamennyi hideg étel és ital, ami befér a hátizsákba, és kész egy kisebb ebéd vagy uzsonna. Egy jó kis piknik egy külföldi utazás során nem csak az aktuális étkezést oldja meg. Annál sokkal többet adhat az utazás élményéhez. Kicsit lelassítunk, hogy több időnk legyen érzékelni a világot, amibe csöppentünk. Hat ránk a természet, talán könnyebben szóba elegyedünk a helyiekkel is, és ha jó ételeket szereztünk be, a specialitásokat is kipróbálhatjuk. Sorozatunkban sorra vesszük néhány piknikezésben jártas ország szokásait, amelyeket könnyű kipróbálni, ha éppen arra utazunk. Korábban több mediterrán országban is szétnéztünk, de most jöjjön Észak! Első állomásunk Norvégia.

 

Csendes kulináris forradalom zajlik Norvégiában, amit a tradíciókhoz való visszanyúlás, illetve a helyi és organikus ételek iránti kereset növekedése jellemez. A szaggatott norvég tengerpartok feletti füves részen és a hegyek kristálytiszta levegőjén tartott birkák, kecskék és marhák húsa kiváló; remek tejtermékek és sajtfélék érkeznek a kisebb farmokról, és persze a tenger kincsei, elsősorban a legendás norvég lazac, ami még mindig magasan áll a népszerűségi listán. Különböző (főleg bogyós) gyümölcsök és számos zöldségféle kevesebb kémiai anyag felhasználása mellett is jól terem erre fele a hűvösebb éghajlat miatt. Az italok terén pedig divatba jöttek az úgynevezett mikro-sörfőzdékből kikerülő kézműves sörök.

Vendéglőben enni Norvégiában továbbra is az egyik legdrágább étkezésnek tűnik Európában, ami további  érv a piknikezés mellett, de az is az, hogy erre fele sok helyi család és/vagy baráti társaság viszi ki a természetbe a piknikkosarat. Kövessük a példájukat! Három Oslo-i illetve Oslo-környéki helyet javaslunk!

 

1. Oslo, Frogner Park

Helyszín: park

Elemózsia: BBQ

Ha Norvégiában jár az ember, a főváros, Oslo valószínűleg kihagyhatatlan, azon belül pedig a Frogner Park. Ide a legtöbb külföldi eljön (villamos, busz, sőt a metró is megáll itt), mert amellett, hogy ez a legnagyobb egybefüggő zöld terület a városban, itt található a híres Vigeland Múzeum és Szoborpark is. A különös szobrász, Gustav Vigeland (1869-1943) 200 bronz-, gránit- és öntöttvas szobrainak látványa, különösen ebben a tömény mennyiségben elég meglepő. Ha korábban nem is, de mire a park középső szekciójába ér a látogató, ahol megpillantja a 18 méter magas monolitot a 121 összefonódó emberalakkal, biztos felvetődik benne a kínzó kérdés: „…na de miért meztelen itt mindenki?”.

Ez az idős idegenvezető igyekszik válaszolni erre, megvilágítva az óriás szoborcsoport szimbolikáját:

 

A Frogner Park a fővárosiak kedvenc grillező helye  – épp úgy, mint a várostól nyugatra található Bygdøy szigete, ahol számos kulturális és turisztikai szempontból érdekes dolog is található, és amelynek észak-nyugati csúcsára, a Holst Vei melletti strandra nyaranta sok norvég család jár kikapcsolódni és sütögetni.

Egy norvég BBQ felszerelés első pillanatra komolytalannak tűnhet, mert kicsi és roppant könnyű. Kevés olcsó dolog van Norvégiában, de az eldobható BBQ („engangsgrill”) – ami gyakorlatilag egy alumínium doboz némi faszénnel és egy fém ráccsal a tetején – alig pár euróba kerül átszámítva. Könnyen szállítható, és használat után egyszerű eltakarítani (amit a norvégok minden esetben meg is tesznek!), ugyanakkor szinte bárminek a megsütésére alkalmas.

És hogy miket tesznek rá? Leggyakrabban grillpølse-t, ami a frankfurti kolbászra (mások szerint a hot-dog virslire) hasonlít; de hamburgert és zöldségeket is, egyszóval grillmat-ot, ami minden sütögethető dolog összefoglaló neve. A Kiwi vagy a Rema 1000 nevű élelmiszerboltokban sokféle, előre összekészített csomagot árulnak. Italnak a legjobb választás a Stavanger városából származó 8,5 %-os Black Acid sör lenne, de bármely sörmárka Summer Pilsner („nyári pilzeni”)-kiadásával elégedett lehet az utazó. Azért érdemes megnézni az idei száz legjobb kézműves norvég sör listáját, impresszív!

 

2. Sognsvann-tó

Helyszín: tópart, erdő

Elemózsia: Smorgasbord-falatok

Oslo központjából csak 20 perces vonatútra (bár ez a vonal tulajdonképpen a metro-térképen szerepel) fekszik a Sognsvann-tó, ahova persze kocsival is érkezhet az ember. A víz kristálytiszta, úszásra alkalmas, igaz, jó hideg. A tavat erdők ölelik körbe, és bár ez még nem az az érintetlen norvég őstermészet, azért roppant kellemes hely, és egy könnyű túrázásra mindenképpen alkalmas. Nyáron sok kiránduló, testedző és persze piknikező jár erre fele.

A viszonylag rövid út alatt, ami Oslóból idáig tart, biztos frissen marad a főleg halakból álló kóstoló. Igen, itt az ideje, hogy a méltán híres norvég hidegtál-falatok („smorgasbord”) királynőjét, a hajszálvékonyra vágott, nyers és pácolt norvég lazacot autentikus környezetben kóstoljuk meg! Vékony lapkenyérkére helyezve, egy kis édes kapros mustárral felejthetetlen lesz. Norvégiában gravet laks-nak hívják, és a középkorban a dagály idején homokba ásva tartósították. Ma már persze nem így készül, sokat finomodott a recept. Jó étvágyat!

 

3. TusenFryd családi park, Vinterbro

Helyszín: vidámpark

Elemózsia: sajt-falatok, bogyós gyümölcsök

Kivételesen nem egy csendes, hanem egy pörgős helyet ajánlunk a piknik-táska megutaztatására. Az Oslóhoz közeli kisváros, Vinterbro kis túlzással egy óriási bevásárló-központ, ahol ráadásul még egy minden korosztállyal számoló, óriási vidámpark is található. A szórakoztató központnak, ami TusenFryd névre hallgat, az egyik attrakciója a Thor Kalapácsának nevezett óriáshinta. A sok pörgő, zuhanó, zötyögő eszköz felkavarhatja a gyomrot, ezért most csak sajtfalatokat ajánlanánk (a Jersberg jó választásnak tűnik például) valamint Norvégia csodás nyári bogyós gyümölcseiből egy színes válogatást.

Itt  további tippeket talál, egynapos, piknikkel összeköthető, Oslóból könnyen megközelíthető úti célokkal!vissza a tetejére

Utazások