Kevésbé ismert olasz szigetek

Az olasz csizma minden pontja annyira lenyűgözi az embert, hogy egy élet nem lenne elég azt felderíteni úgy igazán. És akkor ott vannak a szigetek. Szicília, Szardínia, Capri…Murano, Burano..és a listát itt hirtelen nem is olyan egyszerű folytatni. Pedig Olaszországhoz több mint 350 tengeri sziget tartozik! Úgyhogy érdemes egy kicsit böngészni a lehetőségek között. Pár ötletet adunk a Condé Nast Traveler cikke alapján:

Ponza

Rómától mindössze egyórányi hajóút – az Örök Város lakói ezért is imádják és látogatják gyakran. A turizmus – szerencséjükre – elkerülte ezt a szigetet, hiszen mindenki inkább Rómában tölti minden idejét, érthető módon. A vulkanikus szigeten bájos falvak, kávézók, éttermek és Olaszország legszebb strandjaiból egy-kettő is található.

 

Salina

A gyönyörű strandok és a remek borok szigete.  A Lipari–szigetekhez tartozik a Tirrén-tengeren, Szicíliától északra. Ugyancsak vulkanikus sziget, gyönyörű partszakaszokkal. A tengert és a bor adta örömöket olyan luxus körülmények között is ki lehet próbálni, mint a Tasca D’Almerita’s borászathoz tartozó Capofaro resort, ahol kiváló malvasia bort készítenek, a luxus bungallókból és a medencéből pedig csodás kilátás nyílik a tengerre és a sziget belsejére.

 

Budelli

 

A Szardínia melletti Maddalena-szigetcsoport tagja, és egy dologról nagyon is híres: itt található a „rózsaszín paradicsom”, azaz a rózsaszínben pompázó tengerpart (Spiagga rosa). A rózsaszínű koralldaraboktól és kagylóktól alakult ki ez a színe homoknak, amely a turizmus egy tipikus tragikus hatását élte meg: a vonzereje lett a veszte. A turisták, akik örömmel vittek haza emlékbe a homokból, illetve akik a helyszínen sem vigyáztak a környezetre, elérték, hogy tilos legyen megközelíteni a strandot. Így már csak távolból lehet benne gyönyörködni. A szigetnek ezen kívül is káprázatos strandjai vannak.

 

Pianosa

Az Elbától 14 km-re fekvő sziget a Toszkán-szigetek része és tengerpartja olyan, akár a karibi vizeknél. Sokáig börtönként funkcionált, a híres maffiózó, Pippo Caló is itt raboskodott, többek között. Joseph Heller A 22-es csapdája című regénye is itt játszódik. Jelenleg nemzeti park része, amit úgy is védenek, hogy a szigeten egyszerre csak 250 látogató tartózkodhat. Így érdemes időben bejelentkezni.

 

Procida

A Nápolyi-öböl legkisebb szigete, színes házakkal, látványos tengerparttal, hangulatos éttermekkel. Itt forgatták A tehetséges Mr. Ripley és A Neruda postása című remekműveket más filmek mellett. A sziget mindössze 4 négyzetkilométer, így gyalog is remekül be lehet barangolni.

 

St.Pietro

Szardínia déli csücskében is helyes kis szigetek húzódnak. Odáig persze el is kell utazni, át a fő szigeten, aztán hajó. De megéri. St. Pietro tengerpartja, növényzete igazi paradicsomi hangulatot áraszt. A naplemente pazar, a legnépszerűbb naplementenéző pont a Capo Sandalo, amely benyúlik a tengerbe.

A szomszédos Sant’Antioco szigete viszont hídon megközelíthető. A természet itt is lenyűgöző, a hatalmas sziklák övezte tengerpart, a fehérhomokos strandok, a Latin-Amerikára emlékeztető hangulatú kisvárosok itt is egy külön világot teremtenek messze mindentől.

 

Pellestrina

Egészen más atmoszféra, másik tenger (Adria), mégis sziget, ami, mint tudjuk, mindig kicsit más. A Velencei-lagúnában fekszik sok más sziget mellett (mint például Velence, Murano, Burano, Chioggia…). 11 km hosszú és meglehetősen keskeny. Bájos halászfalvai vannak, és egy hosszú strandja, a Da Celeste étteremben pedig erősen ajánlott a kagylóleves.

 

Pantelleria

A Szicília partjainál lévő szigetek legnagyobbika, és Afrikához már közelebb van, mint magához Olaszországhoz.  Ez érződik is: jellegzetes épületei (dammuso-nak hívják az itt már a 10. század óta alkalmazott építészeti stílust), fekete vulkanikus eredetű sziklái, és fantasztikus desszertbora már megér egy látogatást. Aki luxusra vágyik, az keresse fel például a Sikelia resort-ot. Ami már önmagában megér egy utazást.vissza a tetejére

Utazások