9 lenyűgöző feladat, amit a reptéri kutyák végeznek

A kutyák már sok bajtól megóvtak minket. Elképesztő szaglásuk, hűségük és intelligenciájuk sok tekintetben a szuper gépeket is felülmúlja és hatékonyabb munkatársak a bűnmegelőzésben, mint számos, ember által fejlesztett szoftver. Ráadásul nagyszerű társak, viccesek és igazi szeretetbombák.

A reptereken most már egyre több négylábú akadályozza meg, hogy nem kívánatos tárgyak juthassanak át országhatárokon, hogy bombák felrobbanjanak, és még sok, egészen meglepő feladatot látnak el világszerte értünk, emberekért.

Csak néhány azok közül a heroikus feladatok közül, amelyeket kutyák végeznek a reptéri bonyolult rendszerekben:

Illegális állatkereskedelem megállítása

Ezen a feladaton többnyire labradorok dolgoznak, vagy labrador keverékek. Az Egyesült Államokban két szervezet is végez kutyákkal ilyen vizsgálatot, amelyben olyan állatok illegális kereskedelmét akadályozzák meg, amelyeknek a vadonban lenne a helyük és nem egy kozmetikai szereknek álcázott csomagban.

Elefánt agyar, orrszarvú szarv és más állattestrészek kereskedelmének csökkentése

Van, ahol ezeket az állati testrészeket a gyógyításhoz használják, legtöbbször téves elképzelések alapján. Emiatt évente több ezer veszélyeztetett faj egyedeit ölik halomra. Az legyilkolt állatokon már nem segít, az illegális kereskedelmet viszont visszavetheti, ha ezeket az okosan elrejtett szállítmányokat a remek szaglású ebek lekapcsolják. Kenyában, a Mombasa-i kikötőben alkalmaznak erre kutyákat, akik egy pillanat alatt kiszagolják a remekül elrejtett agyarakat és szarvakat, vagy húsokat.

Fotó: U.S.-Fish-and-Wildlife-Service

Pénzkötegek felkutatása

Bizony, az erre alkalmazott kutyák pontosan tudják, hogy valakinél a megengedett pénzösszegnél több van (pl 10 ezer dollárnyi bankjegynél több), vagy kevesebb. A bűnözők az illegálisan átcsempészett pénzt persze illegális célokra is költik.

Malária diagnosztizálása

Talán ez a legdöbbenetesebb: évek óta folynak kutatások olyan kutyákkal, akik szagról megállapítják, ha valaki rákos, vagy Alzheimer-kórban szenved, illetve, ha valaki elkapta a maláriát. A malária esetében az ember szaga ilyenkor megváltozik, pont azért, hogy a szúnyogok, amelyek terjesztik, megtalálják a fertőzött személyt. Csakhogy a szúnyogokon kívül a kutyák is megérzik ezt a megváltozott illatot.

A kutatások még kezdeti szakaszban vannak, és 70%-ban sikeresek, így még van min dolgozni, de már ez is óriási eredmény. A kutyákkal ugyanis sokkal gyorsabban és könnyebben megy a diagnózis, mint a gépek segítségével.

Robbanószerkezetek felderítése

Német juhászok, vizslák, golden retrieverek, labradorok főleg azok a kutyafajták, melyeket leginkább kiképeznek ilyen feladatra. Biztonsági ellenőrzésnél, vagy a feladott poggyászok ellenőrzésénél, vagy magukra hagyott bőröndök, csomagok esetében lehet őket gyakran dolgozni látni.

Kábítószercsempészek lefülelése

A kutyákat inkább a nagyobb fogásokra alkalmazzák, ők nem keresgélnek füves cigiket a turisták zsebeiben.

Csempészett elektronikai eszközök megtalálása

Ez egy viszonylag új feladat ezen a területen. Ráadásul hosszabb ideig tart a kiképzés, nehezebb a beazonosításuk szagok alapján. De a kutyák itt sem ismernek lehetetlent.

Terroristák és csempészek a fő célpontok.

Invázív állat-, és növényfajok behozatalának megakadályozása

Bizonyos növény-, és állatfajok, melyek valamilyen módon más földrészről/országból érkeznek az adott helyre, óriási pusztítást tudnak végezni az őshonos növények és állatok között. Vannak kifejezetten veszélyeztetett vidékek, ilyen például Új-Zéland és Ausztrália is. A reptereken tehát nagyon fontos, hogy kiszűrjék, ha valaki illegálisan akar ilyeneket behozni az országba. Ezekre a feladatokra például főleg Beagle-ket tanítanak be és alkalmaznak.

Fotó: WWF

Stresszhelyzetek oldása

Az egyetlen eset, amikor a reptéri kutyákat meg lehet, sőt, meg is kell simogatni. Ezek az állatok pánik helyzetben, stresszhelyzetben segítenek a rászorulókon. Az úttörő a Miami reptér volt, később pedig más repterek is bevezették ezt a jótékony szokást az Egyesül Államokban. Csúcsidőszakokban, amikor sokkal több a feszült helyzet és ember, a kétórás műszakban egymást váltó kutyák ember kollégáikkal odamennek az utasokhoz és kutyaszeretettel mosolyt csalnak az arcukra.

A cikk a Matadornetwork írása alapján készült.vissza a tetejére

Utazások