- 2018-12-12
- Posted by: Péter Bognár
- Szerző: Bihari Ágnes
- Kategória: Toplisták
A reggeli (angolul: breakfast) és az ebéd (angolul: lunch) összevonásából született a brunch szó, ami egy hétvégi időpontban, kellemes helyen, komótos tempóban, jó társaságban fogyasztott méretes villásreggelit fed. Maga a szó 1895-ben jelent meg nyomtatásban először az angol Hunter’s Weekly (Vadászati hetilap) című kiadványban. Nem véletlenül ott: bár hasonlóan sok más étkezési szokáshoz, a brunch eredete is ködös kissé, de sokak szerint a 19. századi Angliában „találták fel”, ahol egy gazdag svédasztal-szerű étkezésből alakult ki. Mások szerint inkább a keresztény böjtöt követő lakmározások módja lehetett a kiinduló pont. Abban azonban szinte minden gasztronómiai szakértő egyetért, hogy a brunch igazi hazája ma az Egyesült Államok, azon belül is New York. De persze hétvégeken a világ számos pontján kínálják ezt a speciális komfort-étkezést. Nézzünk körül három helyszínen!
1. Mexikói fine-dining – brunch New Yorkban
Evan Jones, az ”American Food: The Gastronomic Story,” (Az amerikai konyha: Gasztronómiatörténet) című művében azt írja, az amerikai brunch szülőhelye Chicago, ahol az 1930-as években a hétvégeken befutó transzkontinentális vonat állt egy kicsit, és a hagyományosan filmsztárokból, hírességekből és tehetős polgárokból álló utazóközönség átszállás előtt többnyire nagyon bereggelizett. Akárhogy is, a második világháború (és a vasárnapi misék közönségének gyérülése) óta egyértelműen New Yorkban található a legtöbb népszerű brunch-hely. Ilyen alkalmakkor klasszikus brunch-fogásnak számít pl. a Benedict (bencés)-tojás, a sokféleképpen töltött bagel és a tengeri lazac. A Time Out New York ez évi áprilisi számában brunch-ügyben egy 60 éttermet/bisztrót felsoroló lista olvasható. Elsőként Enrique Olvera, a világhírű mexikói sztárséf Cosme nevű intézményét említik. Bár oda hétközben szinte lehetetlen asztalt kapni, egy brunch-helyfoglalásra jóval nagyobbak az esélyek.
Mit?
- Taco-k, tortilla-k, tostada-k minden mennyiségben, fehér halak mazsolával és guajillo chili-vel, sült ráktest fekete babbal, kolbász-püré…
Mikor?
szombat, vasárnap, 11.30-14.30
2. Hús hússal – brunch Londonban
Kinek ne esne jól akár órákon át eszegetni anélkül, hogy a fizetőpincér szemét a hátában érezné? Ha egyik hétvégén épp Londonban, a brunch (állítólagos) eredetének helyszínén tartózkodik, próbálja ki Ön is! És hogy hova üljön be? A brit Vogue listája jól jöhet a helyszín kiválasztásakor. A szerkesztők által felsorolt éttermek/bisztrók között előkelő helyen szerepel pl. a Brother Marcus, amit azoknak érdemes felkeresni, akik a klasszikus angol brunch elemeit kortárs átfogalmazásban próbálnák ki. Az alapvetően egyszerűbb, laktató ételeket kínáló helyet néhány éve nyitotta meg három olyan jó barát, akik a kávézók, streetfoodok és a catering területén már évek óta együtt dolgoztak. Jó hangulatú intézményt hoztak össze, amelyben nyáron egy kellemes kert, és fatüzelésű pizzakemence is várja a vendégeket.
Mit?
- Puha sertésszelet tükörtojással, uborkával, snidlinggel, sriracha (chili) és paradicsomszósszal, krétai módra sütött pitával vagy brióssal…
Mikor?
szombat: 9.00 – 16.30; vasárnap 9.30 -16.00
3. Pezsgős brunch – a helyszín: Dubai
Igen, jól olvasta: az Egyesült Arab Emirátusok fővárosában – ahol ez a műfaj rendkívül népszerű – számos sokcsillagos szálloda kínál pezsgős brunch-okat a hétvégén; a törvény ugyanis lehetővé teszi az italozást, amennyiben az a szálloda falai között marad. Az országban 450 hotel van, és némelyikben akár 25 (!) különféle bárt találhatunk. Az arab hétvége pénteken kezdődik, ezért itt ezen a napon (illetve szombaton) rendezik a legtöbb brunch-ot. Ételben és italban az elképzelhető leggazdagabb a választék, a legtöbb helyen korlátlan a pezsgőfogyasztással. Jamie Oliver tudja miről beszél, ha ételről van szó, így természetesen megtalálható az oldalán a legjobb dubai brunch-helyeket felsoroló lista. A cikk első helyen a Pálma nevű mesterséges szigeten lévő ötcsillagos Jumeirah Zabeel Saray hotel brunch-át ajánlja az olvasó figyelmébe.
Mit?
- Pezsgőleves, kaviár, osztriga, sushi, szarvasgombás rizottó, füstölt lazacos quiche, új-zélandi bárány….
Mikor?
Péntek 12.30 – 15.30
vissza a tetejére