A karnevál, ami még felfedezésre vár – Barranquilla

Alfonso Fontalvo házával szemközti hatalmas falfestményen egy tigris egy fújtató bika hátára veti magát, miközben jobbról egy kutya ugatja őket, s balról színes jelmezben egy napszemüveges férfi mulatozik. Egy kicsit odébb egy UNESCO felirat és az is: 134 éve. A fal előtt néha elvánszorog egy szamárral hajtott, jól megrakott kocsi, s közben a műanyag székeken nők, férfiak hűsölnek az árnyékban, hiszen a kolumbiai Barranquillában szinte egész évben párás meleg van.

Alfonso Fontalvo az egyik legrégebben alakult karneváli csapat, az El Torito Ribeño vezetője. Családjában generációk adták egymásnak az elnöki széket. San Roqué negyedbeli szerény kis házának fogadó szobájában ma már házi múzeum működik fotókkal, jelmezekkel, relikviákkal. A csoportnak saját maszkja és jelmeze van, és minden évben gondosan felkészülnek a karneváli felvonulásra. Ahogy sok másik tradicionális, vagy teljesen modern alapokon szerveződő comparsa, amelyek egész évben a nagy fellépésre készülnek. Akárcsak Rióban. Ám míg a Rió-i Karneválról mindenki hallott, és tömegek látogatják, a Barranquilla-i karnevál még kevésbé ismert, noha állítólag a Rió-i után a második legnagyobb ilyen ünnepség.

Így ha valaki kisebb tömegre, kevesebb turistára, de ugyanolyan őrült karneváli forgatagra vágyik, akkor itt a helye.

Barranquilla, Colombia, Kolumbia, Art deco ház
Tipikus art deco épület Barranquillában

Barranquilla a Dél-Amerika északi felének nagy részét elfoglaló Kolumbia egyik nagyvárosa a Karibi partvidéken. Bár a várost szépsége és látnivalói miatt nem az első helyen jegyzik az útikönyvek, egy kis időt eltöltve kiderül, a lenyűgöző Art Deco épületek, a kerületek különbözősége, a pezsgő művészeti élet jóval izgalmasabbá teszi ezt a várost, mint hinnénk. Kisebb kirándulásokkal pedig a tengerhez, a Sierra Nevadához, a csodálatos Cartagena de Indiasba, vagy akár Gabriel García Márquez szülőfalujába is lehet tenni egy kitérőt. A Nobel-díjas író életének ráadásul egyik fontos állomása volt Barranquilla.

De maradjunk a karneválnál. Hamvazószerda előtti szombaton kezdődik minden évben. Az ország minden szegletéből zarándokolnak ide kolumbiaiak, s van, aki zálogba ad ilyenkor tévét, s más értéket, csak, hogy ott lehessen és négy napon át elfeledhesse a hétköznapi problémákat. Amiből persze van itt bőven.

carnaval3

Természetesen a mulatás nem korlátozódik e négy napra, hiszen már egy jó hónappal a hivatalos dátum előtt a karnevál előtti időszakban szinte minden este ünnepelnek, valahol mindig lehet táncolni az utcán. Kis hely – és nyelvismerettel az ember hamar talál magának egy jó esti partit, vagy kulturális rendezvényt.

A karnevál idején még pénteken a karnevál királynője és királya (Rey Momo) hatalmas színpadi parádé, ceremónia és össznépi tánc közepette felolvassa a karneváli kiáltványt, amelynek a lényege, hogy mostantól mindenki szórakozzon és érezze jól magát. Ezt egy stadionnyi ember ünnepli, s táncol, amikor zene szól, azaz szinte mindig.

Szombaton a Virágok csatájával folytatódik a hivatalos program (Batalla de Flores), vasárnap és hétfőn karibi zenekarok játszanak a nagy parádén (Gran Parada), kedden végül elbúcsúztatják a vigasságot Joselito Carnaval halálával. Utána pedig alig várja mindenki, hogy kihirdessék a következő évi dátumot, amely viszonyítási ponttá válik még az üzleti életben is az éves tervezésben. A fő programok között pedig éjjel-nappal zene szól és tánc hömpölyög, szinte mindenhol a városban. Minden kerületnek, sőt van, hogy utcának is megvan a maga karneváli rendezvénye.

LASMARIMONDASDELBARRIOABAJO

A klasszikus jelmezeket, a tradicionális karneváli csoportokat, a karnevál kultúrtörténetét, s jellegzetes zenéit a Museo del Caribe nevű remek intézményben lehet tanulmányozni, így érdemes is ott kezdeni, mielőtt az ember beleveti magát a vég nélküli mulatozásba.

A vidámság közben természetesen különösen figyelni kell az értékekre, a saját biztonságra. Ahogy minden más Latin-Amerikai nagyvárosban.

Cserében viszont Latin-Amerika egyik különleges, a kolonizációból kimaradt, ezért egy nyitott, befogadó városát ismerheti meg az, aki hagyja magát sodorni pár napig a kolumbiaiak ünneplő tömegével.

 

Tippek:

  • Közlekedés: taxi, ahol előre meg kell kérdezni, hova mennyiért visz el. Szükség esetén előre alkudni.
  • Szállás: a modern sokemeletes szállodáktól a koloniális stílusú, vagy art deco épületekben kialakított hoteleken át a kisebb szállásokig minden található a karnevái programokhoz közel. Időben érdemes foglalni.
  • Kommunikáció: érdemes legalább pár szót spanyolul megtanulni
  • Tánc: az ún. rueda de cumbia nevű körkörös táncba bárki beállhat, ha belefut az utcai partik során. Apró lépésekkel a csípőt mozgatva táncolják. Érdemes ellesni.
  • A kultikus salsa és cumbia bár: La Troja.


vissza a tetejére

Utazások

LUXUSBAN AZ ANDOKON KERESZTÜL

Egyedi időpont
480 USD/fő-től
Peru