A legnagyobb és a legzöldebb: Naxos

A Küklád-szigetek közül nehéz választani. Pláne, ha az ember szezonon kívül a tömegeket elkerülve szeretne eltölteni időt egy görög szigeten. Olyankor már, vagy még nincs charter, repülőjáratokat sem olyan könnyű összeegyeztetni , és egy éjszaka Athénben mindenképpen szükséges. Ami azért nem akkora baj.

Szóval ilyenkor ott vannak az Athéntól hajóval legfeljebb 2 órányira fekvő szigetek, mint Poros, vagy Hydra, vagy a jóval délebbre szóródott Kükládok az Égei-tengeren. Hajó és repülő is visz a legtöbbre, hajóval szezonon kívül egyszerűbbnek tűnt az utazás.

Naxos a hajóállomás felől Fotó: Vörös Eszter

S ha már a döntés megszületett, hogy messzibb vizekre evezünk, akkor jön az első fő akadály: melyik sziget legyen az. Ha hosszabb a nyaralás, több is belefér, hiszen a szigetek között járnak hajók, de egy bő hetes ott tartózkodás legtöbbször csak egy szigetre elég. Több lista is van arról melyik sziget miért izgalmas.

Mindezek közül a legnagyobb és a legzöldebb Naxos szigete. A legnagyobbat úgy kell érteni, hogy a sziget nyugati feléből, a fővárosból a keleti felére (p. az apró kis halászfaluba, Moutsouna-ba) a hajmeresztő szerpentineken keresztül is legfeljebb 2 órán át vezet a kocsiút. A legzöldebbet pedig úgy, hogy pl. Madeira mellett ez is egy kopár terepnek tűnne. Mivel azonban a legtöbb szigetet vulkáni tevékenységek eredményezték a térségben, inkább a kopár, de attól még lenyűgöző tájak dominálnak (lást Santorini), amelyeket a görög építészet és a tenger végtelen mély kékje csodálatosan kiegészít.

Naplemente a város mögötti hegyről Fotó: Vörös Eszter

Valószínűleg nincs olyan görög sziget, amely ne varázsolná el az embert, és ez alól Naxos sem kivétel. Gyönyörű strandjai, ókori romjai, hegyei, gasztronómiája és mindennapi hangulata rabul ejt és másnapra az ember már eldobja a kikötőben felszedett prospektust a szigetek között ingázó hajók menetrendjével.

Álljon itt néhány tipp Naxos felfedezéséhez.

Hajóval érkezéshez ezen az oldalon lehet tervezgetni.

Az athéni kikötőbe az 1-es metró, ami megáll a központban, egyenesen kivisz, normál tarifával. Onnan egy jó 10 perces séta a Naxosra induló hatalmas hajó. Ami kényelmes, és a gyors és drágább verzió 3,5 óra alatt ér oda. Vagy több, mert általában késik.
A késés egyik fő oka például a rendkívül erős szél, a meltemi, ami májustól októberig fúj, és északról érkezik. Ez rossz hír a strandolóknak, de jó hír a szörfözőknek.

Naxos és a szomszédos szigetek igazi szörfparadicsomok lettek. A Naxos város melletti öbölben több szörf iskola is működik, mivel gyakorlatilag egész évben fúj a szél, legfeljebb más intenzitással. Ráadásul az ottani hatalmas öbölnek van egy természetes zátonya, ami megfogja a hullámokat, de nem úgy a szelet! Így a terep kezdőktől a profikig mindenkinek kiváló. Agios Prokopios irányába induljon az, akinek szörfözéshez van kedve, útközben látni fogja az öblöt.

A Naxos város melletti öböl Fotó: Vörös Eszter

Szóval aki hajóval érkezik, az Naxos városban landol. A kikötő tele van autóbérlő helyekkel, okkal, ugyanis autó nélkül nem sokra megy az ember a szigeten.
A hajóról kilépve lenyűgöző látvány fogad: egyrészt a fehér város a hegyoldalban, másrészt, és főleg ez: Apolló temploma egy kis félszigeten közvetlen a város mellett. Az ókori görögök pontosan tudták, hova kell a templomokat építeni ahhoz, hogy aki először meglátja, elakadjon a lélegzete. Naxos emblémája mindenképp ez a látvány lett.

Templom romokat és más ókori romokat sokfelé talál az ember a szigeten.
Az egyik, Déméter temploma épp útba esik az említett nyugat-keleti utazáson, amikor a tengertől eltávolodva a sziget csodálatos és híresen termékeny talajával borított belsejét láthatja az utazó. A látvány a hegyről leereszkedve itt is káprázatos. Ingyenes a belépés, csak a kis múzeumba nem, de ha már valaki ott van, megéri megnézni.

Agios Prokopios Fotó: Vörös Eszter

Érdemes strandtúrát is tartani. Naxostól dél felé indulva a tenger mentén többféle strand is létezik, az egyik leghosszabb és legszebb a fehérhomokos és kristálytiszta vizű Agios Prokopios. Itt viszonylag szélvédett a part, így ha északi szél van (ami legtöbbször fúj), ide érdemes menni, és a tőle délebbre fekvő partokra. Vannak kisebb, intimebb, vannak sötét és fehér homokos strandok. Mindegyik gyönyörű.

És ahogy Görögországban általában, itt is nagyon jókat lehet enni. Szállásadónk szerint Naxoson pedig mindenhol jót lehet enni. Naxos városában talán a legjobb (többször kipróbált) vendéglő a kikötő melletti étteremsoron található. Keressék a Meze2-t. Főleg tengeri ételek, de azok felejthetetlen módon elkészítve, remek saját borral. És desszertet (a görög joghurt mézzel és répával) akkor is hoznak, ha az ember nem kért, vagy már nem fér belé.

Déméter temploma Fotó: Vörös Eszter

Öt-hat nap alatt már sokat lehet látni a szigetből, de sosem eleget! Nehéz nem tervezni a visszatérést.

 vissza a tetejére

Utazások