A sznorkelezésen túl – a legizgalmasabb merülő helyek kezdőknek és haladóknak

Elképzelte már magát kecsesen mozogva a víz alatt, oxigénpalackkal a hátán, színes halacskák társaságában? Aztán sóhajtott egyet arra gondolva, hogy ez bizony fantáziakép marad? Pedig sok olyan csodás hely létezik, ahol meg lehet tanulni merülni, vagy fel lehet eleveníteni az egykor tanultakat. Akik pedig már otthonosan vagy éppen profi szinten mozognak búvárruhában, megint más szemmel keresnek búvárkodásra alkalmas úti célt. Három különféle helyzettel számolva mutatunk három remek desztinációt!

 

1. Óvatosaknak és idősebbeknek

 

A koreai Jeju szigetén egy csoportnyi hatvan körüli asszony mindennapi búvárkodással keresi a kenyerét, azaz a búvárruhájuk hátára erősített kosarat mindennap megtöltik a tenger mélyén levadászott élőlényekkel. Bár az ő történetük azért meglehetősen egyedi, de tény, hogy világszerte egyre több az idős búvár, köztük sok kezdő is.

Az 50 évesnél idősebb búvár-tanoncnak  néhány szempontra persze jobban oda kell figyelnie, például arra, hogy a képzést megelőzően mindenképp szükséges egy előzetes orvosi vizsgálat, hogy olyan legyen a felszerelés, amelynek a kezelése-mozgatása nem jelent túl nagy kihívást, hogy csak kevésbé mély (és lassabb) merülések legyenek a programban, vagy hogy szükség esetén legyen dioptriás a búvárszemüveg. (További ehhez hasonló szempontokról itt olvashat.

És ha minden előfeltétel teljesült, hol tanuljon az óvatos kezdő? A Lonely Planet pár évvel ezelőtti, kezdő búvárok számára legalkalmasabbnak tartott helyszín-toplistáját az indonéziai Gili Trawangan vezeti. Lombok szigetétől észak-nyugati irányban, 30 percnyi hajózásra fekvő sziget öbleiben a porhomok hófehér, a víz áttetsző kristály kék. A 30 éve még lakatlan területen ma már több luxushotel fogadja a vendégeket, de a motoros közlekedés ma is tiltott, helyette pónik vontatta kocsik járnak, az úgynevezett cidom-ok. A parton mezítláb elindulva, a homokon taposva két óra alatt körbe lehet sétálni a szigetet, és ezalatt a több mint 25 búvár-oktató központtal találkozhat a látogató. Mindegyik a saját hajóit használva viszi ki a tanulókat a zátonyok meghatározott pontjaira. A tenger itt több mint 3500 tengeri élőlénynek ad otthont, szóval a víz alatti látvány pazar! Sok európai oktató dolgozik itt, nem magasak az árak, és a klíma lehetővé teszi a búvárkodást egész évben, bár a november és április közötti időszakban sok esőre kell számítani.

 

2. A szélsőségek kedvelőinek

 

Jó meleg legyen a víz. Ne legyenek erős áramlások. A lehető legrövidebb ideig kelljen cipelni a felszerelést. Ezek biztos szerepelnek a kezdők kívánságlistáin. A merészebbek és tapasztaltabbak azonban ennél jóval többre vágynak. Számukra készült például ez a lista  a világ legfurcsább búvár-desztinációiról. A vezető helyen Grenada áll egy búvárruhában bejárható tengeri szoborparkkal. A különös „mesterséges zátony” a karibi sziget nyugati partján fekvő Molinere Bayben, egy 800 négyzetméteres víz alatti területen található, alkotójuk Jason de Caires Taylor brit szobrász. A tenger növényzete által finoman benőtt 75 figura közül talán a Jézus-alak és a kezüket egymásba fonva kört alkotó emberek csoportja a legismertebb. A 2004-es hurrikán erősen megrongálta az alkotásokat, de azóta új alapokra helyezték őket. A sziget szinte valamennyi, búvárkodással is foglalkozó társasága szervez ide utakat, például itt érdemes körülnézni.

 

3. A családdal búvárkodóknak

 

A gyerekeket nyolc éves kortól már be lehet vezetni a merülés rejtelmeibe biztonságos környezetben (azaz medencében), 10 éves kortól pedig nyílt vízi nemzetközi vizsgát (PADI) is tehetnek. Amikor az egész család együtt merül (vagy tanulja a merülést), valószínűleg a gyerekek szempontjaira figyel elsősorban. Egy biztos: az oktatás minősége és a tanulók/gyakorlók biztonsága a legfontosabb, minden más csak azután jön. Ez a lista a hét legjobbnak tartott, paradicsomi környezetben található, család-barát búváriskolát mutatja be. A lista első helyén a közigazgatásilag Nagy-Britanniához, földrajzilag a Bahamákhoz tartozó Turks és Caicos szigetek áll. A 8 nagyobb és 299 kisebb korallszigetből álló trópusi paradicsomban egész évben közel állandó a hőmérséklet, erősebb esőzésre szeptember és december között lehet számítani. A szigeteken (a kreol helyi változata mellett) angolul beszélnek, a búvároktatás is ezen a nyelven történik!

Akik ennyivel nem elégednek meg, nézzék át azt a térképet, amelyen a kis zöld pontok a világ (szinte) összes, búvárkodásra ajánlott helyszínét jelzik!

 vissza a tetejére

Utazások

KUBA KÖRUTAZÁS

Egyedi időpont
1640 USD /fő-től
Kuba

UTAZÁS MEXIKÓVÁROSTÓL PUERTO VALLARTÁIG

Egyedi időpont
1120 EUR-tól / fő
Mexikó