A világ legszínesebb strandjai

A strandok sikerlistáján a legtöbb utazónak feltehetőleg a fehér homokos, pálmafás kompozíciójú tengerpartok a nyerők. Persze nem véletlenül. A partok színvilága viszont annyira változatos, hogy, ha nem is első látásra, de talán másodikra egy titokzatos fekete, egy csillogó zöld, vagy egy rózsaszín homokos part is lehet annyira izgalmas, hogy szívünkbe zárjuk a látványt. A sokféle szín elsősorban a parti kövek, és a tengeri sziklák eróziójából adódik, hiszen a szél, az eső, a hó, és más természeti erők kitartóan kikezdik a legkeményebb képződményeket is, amelyekből az apró részek lemorzsolódva már meg tudják színezni a partokat. A homok emellett a tengeri élőlények „kemény darabjaiból” is kialakulhat. Kagylók, csigák háza juthat ilyen sorsra. A strandok leginkább azonban kvarzszemcsékből állnak, melyek színe főleg a környező sziklák anyagától függ.

Íme néhány példa a sokszínű tengerpartokra.

Kauai, Glass Beach, Hawaii

hawai

Ez a Hawaii-i tengerpartot nem valamilyen különleges homoktól lett ilyen színű. Sokkal inkább a tengeri üvegtől. Egész pontosan, azoktól az apró üvegdaraboktól, amelyeket a tenger mosott ki és a hullámok hordtak a partra, immár lekerekítve, simára csiszolva. Némelyiket akár harminc évig is mosta a tenger, miután egy palack összetört és a tengerben végezte, vagy más üveghulladék részeként erodálódott a sós vízben. A Kaunai parton az üvegek az itteni nagy hullámok miatt még inkább kerek formájúak, és főleg kék színben pompáznak. A sea glass egyébként komoly gyűjtemények forrása. Némelyik partra sodort üvegdarab egész komoly értéket képvisel a gyűjtők között, a fekete színű a legértékesebb, míg a zöld a legkevésbé. A Kauai-i üvegstrand mindenesetre egy különleges látvány, még ha ebben a természet csak részben kapott is szerepet.

Pink Sands Beach, Harbour-sziget, Bahamák

Bahamas

A rózsaszín homok turistákat, és hírességeket egyaránt vonz, némelyik sztár házat is vásárolt a környéken, csak, hogy ezt a lenyűgöző látványt nézhesse minden nap. Az  Atlanti-óceán e nyugodt  részén, ahol úszni is remekül lehet, illetve a jó minőségű homokban napozni és pihenni is, a foraminiférák, azaz likacsosházúak tömegével élnek a tengerben, majd pedig sodródnak a partra, ahol apró, piros-rózsaszín házuk összekeveredik a homokkal. Ahogyan az elpusztult korallok is hasonló színűek, s ők is hozzátesznek még egy ecsetvonást a végső képhez.

Punalu’u Beach, Hawaii

Hawaii Punalu

Még egy Hawaii-i helyszín, ezúttal pont a kedvelt fehér homokos partok teljes ellentettje: egy tökéletesen fekete homokos strand. A maga módján ez is legalább olyan izgalmas persze. A szín az óceán alatti vulkánkitörések után lehűlt, s darabokra tört, majd a partra került bazaltdarabokból született.  A szín mellett a partszakasz érdekessége, hogy itt fészkel a cserepesteknős és a levesteknős, nem messze pedig egy hatalmas mocsaras terület is található, változatos növény- és állatvilággal.

Hyams Beach, Dél-Új Whales, Ausztrália

Australia

És akkor végre egy fehér homokos tengerpart. Olyannyira fehér, hogy be is került a Guiness Rekordok Könyvébe, mint a világ legfehérebb strandja. Állítólag itt nem árt a napszemüveg, és nem csak a nap miatt, a fehér homok is annyira vakít, hogy bántja a szemet. A szín a kivételesen finom kvarzkristályok miatt ilyen.

Pfeiffer Beach, Big Sur, California

California

Kalifornia egyik leglátványosabb régiójában, a Big Sur-ben (azaz a nagy „Dél”) húzódik ez a partszakasz, amely lilás színét a közeli hegyekből kimosódott mangántól kapja. A lilás szín ne mindenhol egyenletes, a legerősebben az északi részen látszik. Sőt, az sem mindegy, melyik évszakban járunk arra, egy jó nagy téli vihar után például nagyobb eséllyel színeződik be a part, hiszen ilyenkor az erózió gyorsabb. A Big Sur – amely Monterrey várostól délre található, és a híres 1-es út is átvezet rajta – több látványosságot is tartogat az arra utazónak. Itt van például az Egyesült Államok 48 egymással határos államaiban a legmagasabb tengerparti hegycsúcs: a Cone-csúcs a maga 1571 méterével mindössze 5 km-re fekszik a Csendes-óceán partjaitól.
Forrás: Smithsonian.comvissza a tetejére

Utazások

KUBA KÖRUTAZÁS

Egyedi időpont
1640 USD /fő-től
Kuba

UTAZÁS MEXIKÓVÁROSTÓL PUERTO VALLARTÁIG

Egyedi időpont
1120 EUR-tól / fő
Mexikó