Akadálymentes úti célok – utazás fogyatékkal élőknek

A Machu Picchu romjai minden évben ezreket vonzanak a perui Andokba. A kifinomult inka építéstechnológiáról tanúskodó maradványok 2430 méteres magasságban bújnak meg egy nehezen megközelíthető hegynyergen, ahova nem könnyű feljutni. Azok számára pedig, akiket valamilyen súlyos mozgásszervi probléma korlátoz a mozgásban, szinte lehetetlen. Azaz lehetetlen volt.

2018 végén ugyanis a Wheel the World (Kerekezd be a Világot) nevű társaság feljuttatta ide az első kerekesszékben ülő utazót, majd megnyitották várólistájukat a hasonló kalandra vágyó sorstársak előtt.

Több mint egymilliárd ember, a világ népességének mintegy 15%-a él valamilyen fogyatékossággal. Azt mondják, alapvetően annyiféle fogyaték létezik, ahány fogyatékos embertársunk van, mert mindegyikük szükségletei egyediek, és még az ugyanolyan típusú hátrányokkal élők között is vannak kisebb-nagyobb különbségek az igényeket és szükségleteket illetően. Ez pedig az utazások alkalmával különösen megmutatkozik. Ez a cikk az ilyen utazásokat megelőzően számba veendő legfontosabb dolgokat (megfelelő desztináció kiválasztása, egészségügyi felkészülés, egyéni kreatív megoldások keresése, stb.) veszi sorra. És bár a Google sok mindenre választ ad, azért a legjobb ilyen esetben az utazó sajátos igényeivel tisztában levő, specializált utazásszervező segítségét igénybe venni.

1. Kerekesszékkel a tengernél

Ezen a listán egy kétéves kora óta kerekesszékbe kényszerült, életvidám, utazás-mániás fiatalember személyes tapasztalatai alapján összeállított tengerparti toplista olvasható – természetesen az adott part megközelíthetőségét véve alapul. A szerző, Cory Lee blogot ír utazási élményeiről, amivel inspirációt ad és ötleteket nyújt sorstársainak, mások számára pedig betekintést enged ebbe a világba. A listán felsorolt helyszínek (amerikai, ausztrál, olasz, mexikói, tájföldi és görög strandok) közül is kiemelkedik Key Largo (Florida, USA), ahol nem csak a beach elérése akadálymentes, de a kerekesszékesek számára a búvárkodás élménye is elérhető.

A kép Cory Lee blogjából való

 

2. Vakon a világ körül

Ahogy a bevezetőben említett Go Wheel the World társaság egyik alapítója, Alvaro Silberstein is érintett, azaz kerekesszékesként találta ki, hogyan lehetne sorstársai számára elérhetővé tenni nagyobb utazások élményeit; a vakok és gyengén látók számára utazásokat szervező  iroda, a Traveleyes  egyik alapítója, Amar Latif is pontosan tudja, mire lenne szüksége leendő klienseinek, hiszen ő maga sem lát, és az ő szenvedélye is az utazás. Az általa alapított irodában úgy állítják össze a programokat, hogy abban a látáson kívüli képességeket és érzékeket stimuláló élmények sokasága kapjon helyet, olasz fűszerkertek szagolgatásától kubai salsa-leckéken át a tengeri hajókázás alatt felcsapódó sós permet élvezetéig. Klienseiket pedig olyan látó utazókkal kötik össze, akik élőszóban közvetítik nem látó úti társaik számára a látványt, és ezért  az utazás eredeti költségének csak a felét fizetik.

 

3. Siket utazók

Lehet, hogy még az angolul jól tudók közül is sokan nem “veszik elsőre a lapot”, ha a Deafinitely Wanderlust  című blogra akadnak, mert a szóvicc (deaf=süket; definitely=határozottan) gyors dekódolásához némi nyelvtani érzékenység sem árt. A mexikói-amerikai szerző, Stacey Valle két éves korában vesztette el a hallását ismétlődő hallójárati fertőzések következtében, ez azonban nem akadályozza meg őt abban, hogy beutazza a világot. Eddig 18 országban járt, és ahol lehet, igyekezett kapcsolatba lépni helyi siketekkel, illetve siket közösségekkel. Blogposztjainak bevallott célja a szemléletformálás és informálás. Azok a sorstársai, akik nem annyira elkötelezett aktivisták, mint ő, de speciális problémáikkal és igényeikkel információt és/vagy tanácsot keresnek utazásaik megtervezéséhez, a Tripadvisor-on  ebben a topikban, vagy esetleg itt kutakodhatnak. Szóval mozgás, -látás, – és hallássérülés nem akadály utazáskor – vagy legalábbis némi szervezéssel egyre kevésbé az.

“I love you” jelnyelven. Fotó: Aura Isabella, Flickrvissza a tetejére

Utazások

LUXUSBAN AZ ANDOKON KERESZTÜL

Egyedi időpont
480 USD/fő-től
Peru