Az Ördög hídjai Európában

Egyszer biztosan mindenki látta már fotón a kőhidat, amely félkör alakú, alatta a folyó vize sima, körülötte gyönyörű fák, a híd a vízen tükröződve teljes kört alkot. Az egyik legromantikusabb helyszín, amit el lehet képzelni. Németországban, Gablenzben épült egy parkban a 19. században. A Rakotzbrücke azonban sok másik hasonló építménnyel együtt már nem egy annyira romantikus kategóriába tartozik. Egyike a sok-sok európai Ördög-hídnak.

Ezek a hidak leginkább szabályos, vagy kicsit elnyújtott félkörben magasodnak egy folyó fölé, és első látásra kisebb építészeti csodának tűnnek. Többek között ezért is nevezte el így őket a népnyelv. A másik oka számos legendából ered. A hidak építésénél ugyanis az építő és a közeli település lakossága gyakran lepaktált az ördöggel, hogy felépülhessen a híd sokszor szélsőséges körülmények között. Az egyezség az volt, hogy az ördög elveszi annak a lelkét, aki először átmegy az építményen. Legtöbbször azonban kicselezték az ördögöt és átküldtek rajta egy szegény nyulat, vagy kutyát, és ezzel le is tudták a paktumot.

Az Ördög hídjaival tele van Európa és leginkább a középkorban épültek. Csak Franciaországban 49 van belőlük! (Pont du Diable) Az amerikai kontinensen is épült pár délen és északon egyaránt. Most az európaiak közül nézzünk meg három emblematikusat, hátha valaki a közelben jár.

 

Andermatt, Switzerland

Fotó: Xрюша

A Schöllenen-szoros felett hajmeresztő magasságban három Ördög-híd is épült, amelyek közül az elsőt el is sodorta az alul hömpölygő Reuss-folyó. Az Uri kantonban a Szent Gotthárd-hágó felé vezető utat jóval megrövidítette a híd megépítése. A második már nem bírta a modern közlekedést, így azt megtartva építették 1958-ban a harmadikat.

A legenda szerint lehetetlennek tartották az első híd megépítését a kantonbeliek, így a szokásos egyezséget kötötték meg az Ördöggel. Akit ők is megpróbáltak kicselezni, és egy kecskét küldtek át először az elkészült hídon. Az Ördög erre bedühödött, fogott egy nagy sziklát és ráhajította a hídra. Vagyis hajította volna, de nem találta el, mert egy jámbor asszonyság egy keresztet vésett az egyik sziklába, ami összezavarta a dühöngő ördögöt.
A látványt még Turner is megfestette.

 

Devil’s Bridge of Ceredigion
Ceredigion, Wales

Fotó: Alex Liivet

Ezt a rendhagyó híd-együttest egy erdei szakadék fölé építették. Itt is három híd épült, ráadásul egymásra. Az első a 11-13. századból származik, a második 1753-ból, a harmadik pedig 1902-ben épült fel. Az alsó hídhoz egy lépcső is vezet, amelyet Jákob lajtorjájának neveztek el.
A szokásos egyezség itt is megszületett az Ördöggel, ezúttal egy szegény izgága kutyus sétált át először az ördögi építményen.

 

 Az ardinói Ördög-híd
Ardino, Bulgária

A bulgáriai Arda-folyó fölé egy régi római híd helyén épült ez a többlyukú híd. A „lyukak”, azaz a híd félkör ívei a vízszint méréséhez készültek, de egyben csodálatos köröket alkotnak, amikor a sima víztükrön tükröződnek. A környező táj minden évszakban káprázatos, talán az őszi színkavalkádban a legszebb.

Itt a legenda szerint a híd építőjének felesége meghalt az építkezés alatt, és az árnyékát a híd szerkezetébe építették. Ráadásul állítólag maga az ördög is végigsétált rajta, és otthagyta valahol a lábnyomát. Így aztán a helyiek nem is szeretnek éjszaka átmenni rajta.vissza a tetejére

Utazások