- 2018-12-12
- Posted by: Péter Bognár
- Szerző: Bihari Ágnes
- Kategória: Útravaló
A paprika (Capsicum) valamennyi faja Közép- illetve Dél-Amerikából származik. Európába Kolumbusz orvosa, Diego Alvarez Chanca hozta 1494-ben, aki a második behajózás során gyűjtötte be. Ha úgy adódna, hogy a nagy felfedezőhöz hasonlóan az eredeti termőhelyre ’hajóznánk be’, mondjuk Mexikóba, a partra érés után helyben győződhetünk meg róla, hogy őshazájában a fajták és változatok száma szinte felmérhetetlen.
A magyar utazó számára adódik a kérdés: végül is mi a különbség a chili és a magyar gasztronómia egyik alappillére, a paprika között? Van olyan szakértő, aki szerint tulajdonképpen semmi, csak Európában az terjedt el, hogy chilinek hívjuk a trópusi, szubtrópusi területekről származó erős paprikákat. Mások szerint az öt Capsicum faj közül mi itthon a Capsicuum annuum-it, egy édesebb, vastagabb húsú változatot termesztünk, eszünk, szárítunk, és persze őrölünk. Megint mások arra figyelmeztetnek, hogy egyébként a chili paprika és a chili por között is különbséget kell tenni, ugyanis az utóbbin többnyire egy keverék értendő, aminek a fő alapanyaga a cayenni bors. A (nemzetközi) helyzetet tovább bonyolítja, hogy a “pepper”, a “chilli”, a “chile”, a “chili”, az “aji” „pimiente”és a “paprika” szavak egyaránt használatosak a Capsicum jelölésére.
Akárhogy is van, ha találomra átsétálunk egy mexikói piacon, akkor nem biztos, hogy az országban megtalálható mind a 40 ’chile’ fajtával (!) szembesülünk, de például ezeket biztos megtaláljuk:
- Chile Ancho vagy Chile Poblano, azaz Széles vagy Falusi Paprika (sötétbarna, háromszög alakú, általában nem túl csípős és a híres Chiles en Nogada nevű nemzeti étel alapja (RECEPT!)
- Chile Arbol, azaz Fapaprika (kicsi, piros, iszonyúan csíp)
- Chile Chipotle azaz füstölt jalapeno-paprika (nagyon népszerű, helyenként még a tortilla tésztájába is keverik, ettől lesz az szép vörös)
- Piquín (az egyik legkisebb és legsokoldalúbb mexikói chili, őrölve például friss, kockára vágott gyümölcsökre szórják)
Aki chili-vadászatra indulna Mexikóvárosban, több emblematikus piac közül választhat, sőt, valójában a piacokra egy egész túrát lehet építeni. A belvárosban és környékén maradva három helyet ne hagyjunk ki semmiképp. A Merced nevű piac az 1800-as évek közepétől szolgálja közönséget; lüktető hangulat, zaj és erős színek fogadják a vásárlókat. Tömegek által látogatott helyen vagyunk, itt mindenből és mindenkiből rengeteg van.
A San Juan piacon a legkifinomultabb ízlésűeket várják, szinte elegáns helynek tekinthető (ha egyáltalán lehet ilyet mondani mexikói piaci viszonylatban). Nehéz olyat kívánni zöldség-gyümölcs- és chili fronton, ami itt ne lenne valamelyik árusnál. A Mercado Abelardo L. Rodríguez nevű piacon pedig egyenesen Diego Rivera tanítványai által festett freskók társaságában nézelődhetünk, és kereshetjük a hatalmas edényekben, gúla alakban felpúpozott sokféle őrölt chilit.
Bizony, itt egy egész kultúra alapját képezi ez a növény – és akkor a kozmetikai használatáról még nem is ejtettünk szót. Mindenesetre a chilit tartalmazó samponokat főleg hajhullás ellen ajánlják. De biztos akadnak még a palettán további felhasználási módok is, ezeket ki-ki fedezze fel magának! Jó vadászatot, kellemes csípéseket!
vissza a tetejére