Hőlégballonos sétarepülések a világ körül

Hajnali kelés, elemelkedés a földről az aranyszínűre váló Nappal együtt, sodródás az égen a gyorsan oszló reggeli párában. Egy hőlégballon-túrához semmi nem hasonlítható, minden perce olyan élmény, amit nem könnyen felejt el az ember. Hol a legjobb kipróbálni (vagy megismételni) a lebegést?  Öt  izgalmas színtér következik a Föld öt különböző pontjáról!

 

Afrika –  Serengeti Nemzeti Park

 

1921-ben történtek az első lépések a kiterjedt Serengeti ököszisztéma védelmében,  ami ma az egyik legszebb és legismertebb ékkő a Világörökségi helyszínek listáján. A park túlnyomó része Tanzánia északnyugati részén, a Mara és Simiyu régióban található és átnyúlik a határ túloldalán lévő Kenyába, ahol egy további rezervátumban (Masaai Mara) folytatódik. Földrajzilag három nagy régiót foglal magában a terület: a déli síkságot, az ún.  nyugati folyosót és az erdős-hegyes északi vidéket.

A hőlégballonok többnyire olyan, stratégiailag kiválasztott pontokról emelkednek fel, ahonnan indulva a park területén élő  állatok vándorlása (mint pl. az óriás gnúcsordáké július és október között) elvileg jól megfigyelhető. Ideális esetben a látvány a park felett a nagy állatvándorlások időszakán kívül is izgalmas; sokféle állat és madár – többek között oroszlánok, vizilovak, zsiráfok, gazellák –  élnek az acacia-fákkal pettyezett, változatos terepen. A hőmérséklet fenn a kosárban egész évben kellemes, és ami legalább ennyire fontos: az év 349 napján lágy “utazószellő” fúj. Az aktuális időjárási viszonyok függvényében az égen lejátszódó műsor is látványos: a felhők és a fény játéka lenyűgöző.

Feltétlenül érdemes előre tájékozódni az egyes fajok éves vándorlásainak idejéről és helyéről, hogy a luxus-turizmus kategóriába sorolható afrikai hőlégballonozás alatt valóban a legtöbbet kapja az ember. Számos társaság kínál utakat, a résztvevők beszámolói  segíthetnek a választásban.

 

Törökország – Kappadókia

 

Kappadókia úgy ahogy van csodás:  az első keresztények föld alatti városai vagy a Göreme-völgy holdbéli tája sokakat vonzanak ide. A legtöbbet fotózott látvány azonban egy különös természeti formákban gazdag terület. A mesekönyv-illusztrációra emlékeztető képződményeket el is nevezték tündérkéményeknek, és nem véletlen, hogy a hőlégballonos túrák túlnyomó részét is erre a környékre szervezik.  Februártól novemberig tele van az ég színes ballonokkal. A tavaszi és őszi csúcsot (április-májusban illetve szeptember-októberben) lehet, hogy jobb elkerülni. A statisztikák szerint 2018-ban összesen közel félmillióan szálltak fel itt a kosarakban.

 

Ausztrália – Uluru, illetve minden ami belefér

Az ausztrál kontinensen sok évtizedes hagyománya van a hőlégballonos turizmusnak, ebben a cikkünkben említettük az Uluru monolitja környékén sikló hőlégballonok felejthetetlen látványát. De még számos, a kontinens népszerű helyszínei fölé szervezett út között lehet válogatni, és szinte minden nagyváros “berepülhető” így. Van olyan társaság, amely egy félórás hőlégballonozást két órányi lovaglással kombinál, mások raftingot, esetleg egy könnyű biciklitúrát vagy egy kábelpályán futó kabinos utat szerveznek mellé, és persze többen kínálnak kiadós reggelit az izgalmak levezetésére.

Bónusz:  2012 óta kínálnak mozgáskorlátozottak számára ún. Easy Acces Basket (kb. Akadálymentesített Kosár) túrákat is, például Melbourne felett.

Franciaország – a Loire völgye

 

Több mint 800 kastély és szőlőültevények sokasága. El tudja ezt képzelni felülről? Persze csak annyira magasról, ahonnan még a kastélyok csipkeormai is is jól kivehetők. Ezt kínálják azok a társaságok, amelyek a napkelte illetve a napnyugta környékére időzítik az indulást, így még teljesebb a látvány.  Az ilyen típusú  pár órás luxusút  kiváló kiegészítője lehet egy jól behűtött palack pezsgő – ha valahol, akkor Franciaországban ez igazán adekvát elem!

 

USA – Albuquerque, a hőlégballonozás fővárosa

 

Az USA Új-Mexikó nevű szövetségi államának legnagyobb városában, a sivatagi magaslaton ülő Albuquerque-ben az időjárási viszonyok egész évben kedvezőek, és folyamatosan fogadják a levegőbe vágyókat.  Aki azonban valami igazán rendkívülire vágyik, az októberben, a Nemzetközi Hőlégballon Fieszta idején érkezzen ide! Ilyenkor ugyanis megtelik az ég több száz színes – köztük sok “alternatív”, vicces formájú – ballonnal, na meg a hozzájuk illesztett, csendesen lóbálódzó kosarakkal. Felejthetetlen látvány!

 

 

 

 

 

 vissza a tetejére

Utazások

Jóga és szafari Tanzániában

Egyedi időpont
2576 USD-től / fő
Tanzánia

A NAGY ÁLLAT VÁNDORLÁS – 10 NAP AFRIKÁBAN

2020. szeptember 2-12.
5330 USD/fő-től
Tanzánia