Hullámlovaglás kezdőknek öt kontinensen

Talán nem én vagyok az egyetlen, aki egyszer úgy gondolta, hogy a hullámlovaglás nem más, mint megállni egy nem túl nagy deszkán a víz tetején, ami úgyis fenntart. Pláne, ha a snowboard és a szörfözés nem idegen sportág számomra. Egészen pontosan az uruguay-i Ördögfok nevű halászfalu strandján gondoltam ezt, ahol az előszezonban még csak készülődtek a hullámok a szörfösök nagy nyári rohamára.

Pedig csak hasaltam a deszkán, a két lábra állás fel sem merült, és gyorsan felbátorodva egyre magasabb hullámokra feküdtem rá. Egészen addig, amíg az egyik elkapott, feldobott, megcsavart, hozzávágott a deszkához, és egy nagy felhorzsolt sebbel emlékeztetett sokáig arra, hogy a hullámok talán még a hegyeknél is kiszámíthatatlanabb erői a természetnek. Egyszóval: a szörfözés nem olyan egyszerű, mint amilyennek látszik. De megtanulható! Ha jó helyen, hozzáértő oktatóval kezdünk neki.

Ha komolyan gondoljuk, és ez a célja az utazásnak, akkor kezdőként a következő szempontokat érdemes figyelembe venni:

  • Jó, bejáratott iskolát érdemes keresni,
  • Ne legyenek nagy hullámok
  • Ne legyen tömeg a vízben.

Így könnyen előfordulhat, hogy ami a kezdőknek jó terep, az a látványosan szörföző profiknak teljesen érdektelen, s így az inspirációhoz esetleg távolabbra kell utazni.

Íme néhány tipp öt kontinens kezdőknek is érdekes szörfparadicsomai közül.

Ericeira03

Portugália

Az Ibériai-félsziget kisebb országának 943 km hosszú partszakaszán hét fontos szörfös régió alakult ki, mindegyik más tulajdonságokkal. A 8 km hosszú Ericeira a legrövidebb, de itt van az egyetlen európai World Surfing Reserve, azaz olyan terület, ahol a hullámokat, és ezzel együtt a környezetüket „megvédik”, hogy a lehető legjobban lehessen őket meglovagolni. Itt rendezik meg évente az ASP világbajnokságot is. Ericeira kiváló terep a kezdőknek is, kvalifikált oktatókkal, nem túl nehéz hullámokkal. A kezdők oktatása leginkább a Foz do Lizandro, a São Julião és a Praia do Sul partszakaszoknál történik.

Bali, Dreamland

Bali

Lélegzetelállító trópusi tengerpartjával Bali Ázsia szörfparadicsoma több mint 50 partszakasszal. Az Uluwatu és a Padang Padang elsősorban a profikra vár, a kezdőknek inkább a Bukit-félszigetet javasolják a sziget déli csücskében. Itt egész pontosan a Dreamland és a Balangan nevű strandok a leginkább alkalmasak a tanulásra.

costa rica

Costa Rica

A változatos természeti adottságairól ismert kis közép-amerikai ország kedvelt hullámlovas hely. A legtöbb erre alkalmas partszakasz a Guanacaste régióban található az ország észak-nyugati részén. Itt az idő valamivel szárazabb, a csendes-óceáni strandok lenyűgözően szépek, így egész évben áramlanak ide a szörfösök a világ minden tájáról. A kezdőket főleg a Nicoya-félsziget várja, ahol a Santa Teresa a Carmen és a Hermosa strandoknál érkeznek a leggyengébb hullámok. Kicsit odébb hatalmas hullámok törnek meg, így érdemes a lelkesedést fokozni a profik bemutatóival.

taghazout

Marokkó

Gondolta volna valaki, hogy az észak-afrikai ország a világ egyik legismertebb szörfközpontja? AZ ország közepén 230 km hosszan húzódó tengerpart tele van jobbnál-jobb hullámlovas helyekkel. Ráadásul a kezdőtől a versenyzőkig mindenki talál kedvére való hullámokat. s a szállást és az étkezést is meg lehet oldani szűkebb pénztárcával. A kozmopolita Taghazout falu a marokkói szörfkultúra központja. Akárcsak a szomszédos Tamraght, ahol a kezdők remek terepre találhatnak, és akinek még van ereje, jógázni is mehet az órák előtt/után, vagy egy túrával vagy teveháton elzarándokolhat a közeli hegyekbe. Mindkét falu közel van Agadir nemzetközi repülőteréhez.

byron-bay-surfing-byron-beach-festival-surf21

Ausztrália

Állítólag Ausztráliában minden huszadik ember tud hullámlovagolni. Bármennyire is pontos ez a statisztika, a Down Under kétségkívül szörfnagyhatalom Hawaii-al és Kaliforniával, és a modern hullámlovaglás egyik bölcsője. Leginkább Byron Bay nevű városkában Új Dél-Wales-ben alakult minden e sportág köré, amely természetesen több mint sport, inkább életmód. Itt szeretettel várják a kezdőket is, leginkább márciustól májusig, amikor a hőmérséklet és a hullámok is ideálisak az új élmény elsajátítására.

A város tele van szörfiskolákkal, s azt mondják, igazi „hippy szörfös” hangulat jellemző az utcákra. A Clarke beach-et tartják a legjobb kezdő terepnek, mivel a város legismertebb, Pass strandján túl nagy már a tömeg, ami a kezdő szörfösöket inkább hátráltatja a tanulásban. Mivel nagyobb olyan nagyobb városok sincsenek messze, mint Brisbane és Gold Coast, komplett szörfözni vágyó családok is megpróbálkozhatnak a hullámlovaglás művészetével.

 vissza a tetejére

Utazások

COSTA RICA-I KÖRUTAZÁS

Több időpont
1710 USD/fő-től
Costa Rica