Márquez utcáin – Cartagena de Indias

Van egy erkély a Karib-tengertől pár száz méternyire, amely alatt nem kell túl sokat állni, hogy képzeletben a világirodalom egyik legszebb regényében találjuk magunkat.  A ház, amelynek sűrű növényekkel befutott erkélyén Fermina Daza, a Szerelem a kolera idején  idősen megözvegyült főszereplője nézelődött “valaha”, Kolumbia egyik legszebb városában, Cartagena de Indiasban áll egy pálmafákkal teli park mellett. Körben ma már elegáns éttermek és boutique hotelek bújnak meg az egyszerűnek tűnő homlokzatok mögött, a ház gazdag tulaja pedig évente pár hétre lakja a legendás épületet.

A Fernandez Madrid  tér a házzal csak egy a sok helyszín közül, amely a Nobel-díjas író, Gabriel García Márquez regényeinek adott otthont. Az író egyetemi évei alatt érkezett kolumbiai életének egyik legfontosabb helyszínére, ahol aztán jogászhallgató helyett újságíró lett az El Universal lapnál. Volt, hogy annyira pénztelen volt, hogy az utcán aludt, és azokon az utcákon járt korgó gyomorral, ahol évtizedekkel később a város egyik legelegánsabb házát építtette meg, egyik regényének fő helyszíne mellett.

DSC02694Cartagena azóta megváltozott, a hatalmas, ötszáz éves városfalakon belül a gyönyörűen, eredeti stílusban felújított házak ma többnyire hotelek és külföldiek, vagy gazdag bogotaiak tulajdonába kerültek, a helyiek többsége pedig a falon kívülről jár be naponta dolgozni. S bár az ember minden nap szembesül az elképesztő végletekkel a falon belüli és kívüli életet nézve, a régi épületeket és a Márquezt is megihlető tereket, otthonokat körbelengi valami leírhatatlan hangulat, amiben benne van a párás karibi levegő és az este megérkező tengeri szél, a lemenő nap színei a házfalakon, a mindenhonnan kiszűrődő zene, a karibi építészet remekei,az utcai árusok, a tenger és a helyiek mosolya.

Akármennyi időt el lehet tölteni csak a városfalon belül, egy nap egy tér, másik nap másik, a következő nap megint az első. Mert minden nap minden tér más történetek helyszíne. Az utcákon a forgatag is minden nap más.  Ott van például Martin Murillo, a Plaza Simon Bolivar egyik ismert alakja, a “könyvtáros”, aki minden nap kitolja a kis kocsit, a Carreta Literaria-t több száz könyvvel, leül az egyik fa árnyékába és várja, hogy az emberek ugyanezt tegyék egy könyvvel a kezükben. Van, aki haza is viszi a kölcsönzött darabot, majd másnap hozza csak vissza, s van, aki mindössze egy fejezetet olvas el a forróságban. Közben Martin Murillo issza a kávéárustól vásárol feketét és megbeszéli az élet nagy és kis dolgait az arra járókkal.

Cartagena azonban nem csak a falon belüli városból áll. Sőt. Cartagena nagy része a falon kívül terül el. A Getsemani negyed, nem messze a fal bejáratától, már egyre több turistát fogad az olcsóbb hotelekben és a hostelekben, a jóval elmaradottabb tereken egyre több a divatos bár. A negyed főterén az éjszakai élet páratlanul nyüzsgő és változatos.DSC02670

A Boca Grande igazi Miamiként nyúlik a tengerbe hatalmas hoteleivel és apartman házaival, és széles utcáival. Márquez valaha az egyik itteni hotelbe járt szívesen úgynevezett parrandákra, vagyis amolyan jam session-ökre, ahol a helyi vallenato zenét énekelték, zenélték, rengeteg whiskey társaságában. Ilyen parrandákat a saját házában is gyakran szervezett, amikor Cartagenában járt (életének nagy részét Mexikóban töltötte, de Kolumbia több városában is volt otthona).  A vallenatonak fontos szerepe volt az életében, szerinte ugyanis a legfontosabb regényének tartott Száz év magány maga is egy több mint háromszáz oldalas vallenato. Erre a zenére ma már fiatalok táncolnak, több helyi bárban is játsszák ezt a harmonika hanggal dominált stílust.

A város súlyosabb hétköznapjai a turisták által kevésbé látogatott hatalmas negyedekben zajlanak, hosszan lehet pásztázni a távolban a szegénynegyedeket a Popa nevű dombról, ahol a 400 éves Popa kolostor áll 150 méteres magasságban. Némelyik , nem túl barátságos utca azonban a város legjobb salsa klubjait rejti, amire már salsa túrát szervez a helyi turisztikai hivatal.
Ahogyan már Márquez nyomában is körbe lehet járni a várost  egy audio túravezetővel az úgynevezett Gabo-tour keretében, ahol az író életének és regényeinek legfontosabb helyszíneire visz el az informatív térkép és a sztorizós hanganyag. Felejthetetlen séta Márquez utcáin.

DSC02979

 • Tippek:
  – A városfalon belül minden gyalog elérhető,
  – Falon kívül taxival – előre kialkudott áron.
  – A Boca Grandén érdemes valamelyik hotel tetejére felmenni a kilátás miatt. (Pl: Hotel Cartagena Plaza).
  –  Egy-vagy több napos út a Rosario szigetekre.
  – Salsa klubok – Quebra Canto leginkább csütörtöktől szombatig.
  – Vallenato koncert valamelyik bárban
  – Legtöbbször kívülről nem látszik, belül az otthonok milyen pazar és hatalmas házak, udvarok. Érdemes valahogy bejutni legalább egybe.
  – Cartagena filmfesztivál, Hay Fesztivál (irodalmi)

Magyar nyelvű videó a városról:vissza a tetejére

Utazások

LUXUSBAN AZ ANDOKON KERESZTÜL

Egyedi időpont
480 USD/fő-től
Peru