Nyár a télben

Balzsamos levegő, lágy szellő és 25 Celsius fok feletti hőmérséklet. Néhány lépésre a tenger, pár kilométer távolságra felfedezésre csábító tájak, esténként pedig nemzetközi társaság az asztal vagy a bárpult körül – ilyen közegben nincs az a téli depresszió, ami el ne tűnne pár nap alatt! Mutatunk pár vonzó desztinációt, lehet kezdeni a tervezgetést!

 

1. Costa Rica

Közép-Amerika Svájca nem csak a szárazabb főszezonban (decembertől áprilisig) kellemes, hanem azon kívül is, de az európai télből érkezőnek kétségkívül év végén-év elején esik legjobban ez a klíma. Harsogó zöld esőerdők, csónakkal is látogatható dzsungelek, füstölgő vulkán, emberléptékű trópusi városok, finom gyümölcsök…kell ennél jobb? Igaz, azt is meg lehet érteni, ha itt a látogató alig mozdul a homokba fektetett strandtörülközőről, hiszen Costa Ricát két oldalról két különböző tenger is – a Csendes óceán és a Karib-tenger  – mossa, és területén közel 300 csodás beach (!) található. Ráadásul a Tripadvisor 2018-as összesítése szerint a 10 legszebb közép-amerikai strand közül 8 ebben az országban van.  Néhány sokat emlegetett hely a legszebbek közül: Punta Uva (a karibi oldal egyik legkedveltebb gyöngyszeme egy fehér homokos halászfalucska mellett), Playa Manuel Antonio (az azonos nevű kis óceán-parti városka legszebb beach-e) vagy Playa Hermosa (Santa Teresa közelében). Napkrémet legyen a táskában!

 

2. Miami, USA

Miamiban sosem lehet unatkozni! Sütkérezés az idillikus strandokon, testmozgás a számos vízisport-központ egyikén, celeb-spotting a színes art-deco házak kulisszái között, nézegelődés és/vagy vásárlás a kortárs iparművészetre és divatra szakosodott Design district-ben, szóval csillogás-villogás, kellemes meleg és napfény. Aki február végére tervezné az utat, az még még egy remek bor- és gasztronómiai fesztivált is elkaphat.

 

3. Kauai, Hawaii, USA

A Hawaii szigetcsoport geológiai értelemben véve legidősebb tagja, Kauai neve egyet jelent az érintetlen trópusi természettel. A legtöbb hawaii szigetnek beceneve is van (pl. Mokolai: „Barátságos sziget”, Niihau: „Tiltott-sziget”, Lanai „Ananász-sziget”);  Kauait  „Kert-sziget”-nek is hívják, talán mert alig másfélezer négyzetkilométernyi felszínének legnagyobb részét trópusi erdőség borítja. Kauai a többi hawaii szigethez hasonlóan vulkáni eredetű, és egyike a legszebbeknek: a Na Pali part zöldjéből kiemelkedő sziklák, a sziget 10 km-es mély kanyon (Waimea) és a kanyargó Nounou ösvény nem véletlenül köszönnek vissza több hollywood-i filmből is. Igen, ez a változatos paradicsomi táj háttérként szolgált többek között a Jurassic Park, az Avataart vagy a Karib tenger kalózai c. filmekben is. A sok szépségnek – na meg a trópusi klímának és a szinte egyenletes hőmérsékletnek köszönhetően rekord számú (közel másfél millió!), főleg amerikai és japán látogatót vonz minden évben; repülőtere a sziget dél-keleti oldalán, Lihue városka mellett található.

 

4. Rio de Janeiro, Brazília

A röviden Rio-ként is emlegetett brazil város a csodás, hotelekkel övezett partszakaszáról,  a város felett kitárt karokkal álló hatalmas méretű (38 m!) Krisztus-szoborról na meg a Guanabara-öbölre néző Cukorsüveg-hegyről („Pão de Açúcar”) ismert, és sokan azt is tudják, hogy itt található a Föld harmadik legnagyobb, lakott területen belüli esőerdeje, a „Floresta da Tijuca”. És persze itt rendezik meg a talán leghíresebb, legszínesebb és leglátványosabb karnevált a Földön. A legközelebbit 2019 tavaszán, márciusban, és mint mindig, most is a szambaverseny lesz az események egyik központi eleme. Közel 300 000 turista van ilyenkor a városban, szóval időben kell elkezdeni a szervezést! Persze karnevál előtt és után is nagyon sokat nyújt Rio de Janeiro, főleg annak, aki a télből utazik oda. A futball szerelmesei (Marcanã futball stadion, a fehér homokos városi tengerpartok (Copacabana) csodálói, a táncolni vágyók, és a butikokkal és pezsgő élettel teli negyedeket („Ipanema”) kedvelők is felejthetetlen emlékekkel mehetnek haza.

 

5. Kerala, India

A „kókuszpálmák földje” sokáig titkos tipp volt, de ma már sokan tudják, hogy India legdélebbi állama remek úti cél szinte bármikor. Annak, aki az európai télből kiszállva víz mellé menne -vagy még inkább: vízre szállna – érdemes megfontolnia egy keralai látogatást. Akár a csatornák szabdalta területen lassan mozgó színes lakóhajókkal számol, akár az 580 km-nyi tengerparti szakasszal (ahol az egyik legnépszerűbb hely Kovalam Beach, de Varkala is nagyon megkapó), a napfény, a színek és az egzotikum garantáltak. Akik a nyaralaás mellett/alatt az államban magas szinten űzött ayurvedikus gyógyítás iránt érdeklődőknek, azok nem csak a főszezonnal (szeptember-március) számolhatnak, az ősi tudás kapuja egész évben nyitva áll.vissza a tetejére

Utazások

COSTA RICA-I KÖRUTAZÁS

Több időpont
1710 USD/fő-től
Costa Rica