Off the beaten track városlátogatások – NEW YORK

Bizony előfordul, hogy az ember Párizsban, Londonban vagy Berlinben (vagy bárhol!) legszívesebben nem a „kötelező köröket” tenné, és a legismertebb látványosságokhoz állna hosszan sorban, hanem titkos, ismeretlen szegleteit fedezné fel a városnak. Akár látta már az Eiffel-tornyot, vagy a Big Ben-t, akár nem. Ha nincs idő hosszas, céltalan bolyongásra, nem árt egy-két jó tipp a járatlan utak felfedezéséhez. Ajánlunk is rögtön New York-ban néhány szokatlan programot.

 

1. Seaglass (üveg) Körhinta

 

A Manhattan déli részén található Battery Parkban járva érdemes felkeresni egy különös körhintát, melyet egy üvegfalú kagyló rejt magában. A különös szórakoztató eszköz alkotója egy neves színházi díszlettervező. A mű létrehozása 10 évig tartott, és állítólag több millió dollárba került. A szokatlan szerkezetű körhintán 30 üveggyapotból készült, LED-ekkel kivilágított halforma kering, melyeket nem egy központi tengely forgat körbe-körbe, hanem külön-külön, saját beépített motorral mozognak. A különböző formájú és színű halakban “úszva” a vendég ráadásul rejtett hangszórókból tengermormogást és egyéb különös hangokat is hall… Ezt tényleg át kell élni!

Website: http://www.seaglasscarousel.nyc/

Nyitvatartás: H-V 10.00 – 22.00, belépő: 5 dollár

 

2. Gulliver Kapuja

 

Szeretné játékos formában felfedezni New Yorkot, bejárni minden fontosabb zeg-zugát pár óra leforgása alatt, úgy, hogy el sem mozdul a Times Square-ről? Ezért (is) hozták létre a Gulliver Kapuja nevű, 4500 négyzetméteren elterülő, miniatűr, interaktív makettvilágot. Számos technikai és technológiai újdonságot felhasználva (számítógépes tervezés, 3D nyomtatás) 967 épület, 102 híd, rengeteg mozgó elem (reptér, kikötő, autók, menetrend szerint közlekedő vonatok), és még számos, részben kivilágított elem bűvöli el a látogatót, aki a belépőjegye mellé kap egy kulcsot, amivel beléphet Gulliver kapuján, aztán pedig mintegy óriásként mozoghat New York-ban.

De ez még nem minden. Mert nemcsak New York, hanem még több mint 25 város fedezhető fel itt így! 5 kontinensen 7 designer-csoport dolgozott a művön, amelynek az összköltsége 40 millió dollár körül mozog, és 2017 áprilisában nyílt meg a látogatók előtt.

Website: https://gulliversgate.com/

Nyitvatartás: H-V 10.00 – 20.00, belépő: 22 és 36 dollár között, a látogató korától és a jegyvásárlás módjától függően

 

3. Snug Harbor Kulturális Központ és Botanikus-kert, Staten Island

 

25 perces (ingyenes) kompozást  követően (a komp Manhattan déli részéről, a Battery Parknál található Whitehall Terminalról indul) az utazó maga mögött hagyja az örökké pörgő Nagy Alma zaját, és a Staten Island-on partot érve elindul megkeresni a sziget koronagyémántjának tartott 19. századi épület- és kert együttest.

Ezek a házak visszavonult tengeri hajósok számára épültek eredetileg, azaz nyugdíjas otthonok voltak. Idővel aztán átépítették őket, megváltozott a funkciójuk és megnyitották őket a nagyközönség előtt. Látogathatóvá vált a méretes botanikus kert, sétálni lehet a macskaköves utcákon és a historizáló házak között. Az épületek közül a Kínai Tudósok Kertje a legnépszerűbb, ahol bambusszal övezett ösvények kanyarognak a különféle stílusú kertrészek között, érintve egy aranyhalas tavat és egy olyan sziklakertet is, melyet konfuciánus, buddhista és taoista szerzetesek versei és festményei ihlettek.

Több múzeum és kiállítótér is található itt, többek között az interaktív Gyerekek Múzeuma, ami családosok számára kihagyhatatlan!

Website: http://snug-harbor.org/

 

4. Szókratész szoborpark

 

New York Queens nevű városnegyedében a nyolcvanas évek közepén aktivisták és művészek létrehoztak egy közel két négyzetkilométeres parkot egy illegális ipari szemétlerakó helyén. Ma már semmi nem emlékeztet a terület előéletére; szép zöld a pázsit, jó kilátás nyílik Manhattan felhőkarcolóira, ráadásul a park számos óriás-szobornak is otthont ad. Üdítő élmény a városrengetegben!

Website: http://socratessculpturepark.org/

Nyitvatartás: H-V 10.00- napnyugtáig

Helyi művészek rendszeresen tartanak ingyenes vezetéseket, érdemes körülnézni a honlapon!

 

5. Sétány a magasban (The High Line)

 

Manhattan délnyugati részén, felhőkarcolók között, fenn a levegőben található egy csodás sétány. 1980-ig vasúti sínek futottak itt a magasban, és a 2006-ban megkezdett átalakítás befejeztével New York egyik legszebb közterülete jött itt létre. Napközben sok közeli irodából jönnek ide emberek elfogyasztani egy szendvicset, járni egyet, vagy csak elnézni a messzi távolba (az East River, a Brooklyn Bridge és a Governors Island is gyönyörűen látszik innen). Nyaranta szabadtéri vetítéseket is tartanak. Ne hagyja ki!

Website: http://www.thehighline.org/vissza a tetejére

Utazások