Piran – A szlovén tengerpart gyöngyszeme

Az „Ugorjunk le hétvégére a tengerre!”  ötletfelvetésnek legtöbbször egy horvátországi út a vége. Pedig itt van a közelben Szlovénia egy kevesebb mint 50 km-es partszakasszal, de az a horvát tengerparthoz képest aprócska terület igazi gyöngyszem és megéri a felfedezést.

A Koper-Izola-Piran-Portorož négyes különböző élményeket nyújt és napokig (sokkal tovább, mint egy hétvége) lehet élvezni a mediterrán hangulatot. Természetesen főszezonban itt is nagy a tömeg, mindenki kedvére válassza ki a megfelelő időszakot.

Az Isztriai-félsziget kis szakasza több ország/birodalom fennhatósága alatt állt a történelem során, így római és velencei emlékek egyaránt vannak, ahogy a Monarchia és Jugoszlávia és Olaszország nyomai is megtalálhatók a környező városokon.

A legszebb kétség kívül Piran. Egy kis félszigeten nyúlik a tengerbe, és ha nem tudnánk, hogy Szlovéniában vagyunk, azt hinnénk, egy olasz kisvárosban landoltunk, ami nem véletlen, hiszen a Velencei köztársaság része volt úgy 500 évig…1900-ban szinte csak olaszok lakták, ekkortájt virágzó városa volt a Monarchiának, nagyobb volt, mint Koper, amely viszont mára hatalmas kikötővárossá nőtte ki magát. A település ma is kétnyelvű (szlovén-olasz).

Káprázatos kilátás nyílik a város fölé emelkedő várból mind a tengerre, mind a városra. Hangulatos utcái, éttermei több napos sétákra csábítanak. A főteret az olasz zeneszerző-hegedűsről, Giuseppe Tartiniról nevezték el. Legnagyobb temploma a város védőszentjéről elnevezett Szent-György templom.

Mindenképpen érdemes egy sétát tenni a vártól induló gyalogösvényen a tengerpart fölött. Egy kis üdülővidéken és a fölött vezet az út, a kilátás lenyűgöző, tiszta időben a hegyeket is látni a tenger mögött. Legfelül vezet a régi római út, egy keskeny autóút, amelyet villák és nyaralók szegélyeznek. Ha valaki kocsival megy, érdemes itt szállást keresni.

Ha valaki viszont autó nélkül nézné meg a vidéket, érdemes a Hop on- Hop off szolgáltatást igénybe venni, amelyben ezeket a településeket lehet korlátlan ideig megnézni, bárhonnan indulva.

Strandokban értelemszerűen nincs akkora választék, mint akár Horvátországban, nem is érdemes hasonlítgatni. Az egyik legszebb látvány a Strunjan Nemzeti Parkban fogadja az utazót. Itt egyrészt egy 5,5 km-es gyalogúton több kilátóponthoz érkezve lehet csodálni a kilátást a sziklák tetejéről, másrészt kiépített és szépen karbantartott, illetve természetes partszakaszokon is lehet strandolni.

Főtér

És ez csak a tengerpart, ahonnan kiváló egynapos túrákat lehet tenni az országban, akár a fővárosba, Ljubljanába, vagy a hegyekbe, hiszen Szlovénia területét hatalmas részben borítják erdők.

Éttermekkel kapcsolatban ITT lehet jó ötleteket olvasni. Ugyanitt egy lelkes személyes útleírás is található. Piranról egyébként nem lehet másként, mint lelkesen írni. Varázslatos hely.vissza a tetejére

Utazások