Reggeli Tiffanynál? – Ékszerboltok New York-ban

Az ékszer kezdetektől kezdve szerepet játszik az emberiség történetében; jelez szociális státuszt és egyéniséget, mutatja a családi állapotot és az ízlésbeli hajlamot, egyáltalán: árnyalja azt a képet, amit viselője a külvilág felé mutat magáról. Pillanatnyi választásán is múlik, hogy mi van az emberen; nem véletlenül van sokunknak többféle nyaklánca, fülbevalója, gyűrűje és egyéb csecsebecséje, hiszen nem a csak különböző alkalmak, de a különböző hangulatok is befolyásolják, hogy ki milyen ékszert visel éppen. Sok utazó tér vissza külföldről egy-egy saját magának vásárolt kisebb-nagyobb ékszerrel, amelyek aztán mindig eszébe fogják juttatni az adott országot. Ha pedig ajándékba adják a díszt, akkor a megajándékozottat fogja eltölteni jó érzéssel az, hogy messzi földön is gondoltak rá. 

A legdrágább ékszerkészítő márkák nevei – mint például Harry Winston, Cartier, Van Cleef &Arpels, Buccellati, Tiffany, Graff, Bvlgari, Mikimoto, Piaget vagy Chopard – ismerősen csenghetnek; üzleteik a világ legnagyobb metropoliszainak legfényesebb utcáiban találhatók, modelljeiket szinte mindig világsztárokkal vagy topmodellekkel hirdetik. Azok számára, akik bár nem a korábban említett “top 10” üzlet kínálatából vásárolnának, de minőséget keresnek, ráadásul kedvelik az egyedi, helyi “ízzel” elkészített tárgyakat, javaslunk öt ékszerboltot New York-ban, a TimeOut és a TheCultureTrip egymással összecsengő ajánlásait alapul véve.

 

1. VERAMEAT

A VERAMEAT  new york-i “születésű” ékszermárka sok darabja úgy néz ki, mintha egy miniatűr szobor lenne. Vera Balyura, az ukrán modellből lett ékszertervező újrahasznosított ezüstöt, rezet és 14 karátos aranyat használ, és különös ékszereit olyanok hordják, mint Tilda Swinton színésznő, Miranda July rendező-énekes-színész vagy a francia fimrendező Michel Gondry. New Yorkban két helyen is található saját boltja.

 cím: 315 E 9th Street, New York, N.Y.10003

 

2. MOCIUN

CAITLIN MOCIUN tervező 2011-ben nyitott ékszerboltot Brooklyn városnegyed hangulatos kerületében, Williamsburg-ban, ahol a helyi iparművészek stílusa és a butikok berendezése helyenként még idézi a letűnt hippivilágot. A kaliforniai születésű tervező inkább elegáns, mint bohém ékszereihez előszeretettel használ ritka féldrágaköveket és antik gyémántokat, és vállal személyre szabott tervezést is.

cím: 224 Wythe Avenue, Brooklyn, NY, USA, +1 718 387 3731

 

3. A LOVE ADORNED

Az ebben a butikban árult darabok nem a legolcsóbbak közül valók, de azért nem kérnek értük annyit, mint mondjuk egy Tiffany-ért. Eklektikus kínálatukban a világ vagányabb ékszertervezőinek nem ritkán meglepő modelljei találhatók. Talán nem véletlen, hogy a Nolita kerületben található laza hangulatú bolt társüzlete egy jól menő tetováló-stúdió az East Village-ben.

cím: 269 Elizabeth Street, New York, NY, USA,+1 212 431 5683

 

4. MELISSA JOY MANNING üzlete

 

A tervező jelen van Kaliforniában és New Yorkban is, az utóbbi helyen elég nagyvonalú formában: üzlete több mint 1000 négyzetméteres, ahol a stílusosan berendezett, szellős térben ékszereken kívül különféle kiegészítők, öko-tudatos ajándéktárgyak, illetve szobrok is kaphatóak. Mindegyik ékszere kézzel készül, sokszor meglepő anyagtársítások eredményeként. Tárgyai joggal viselik a környezettudatos áruk védjegyét, ugyanis sokszor újrahasznosított ezüstből vagy egyéb anyagokból, pl. olyan nikkel-maradékokból készülnek, amelyeket az alkotó egy már bezárt, egykor cipzárakat gyártó üzemből szerzett.

cím: 12 Wooster St, NY. New York

 

5. THE M JEWELLERS

Egy 23 éves fiatalember nyitotta A THE M JEWELLERS-t New York úgynevezett Gyémánt Negyedében, azaz a 47. utcában. A The M Jewellers a fiatal generációt célozza meg az ékszer- kompozíciókba beemelt street-style elemekkel és friss design-jaival. A nagy ékszerbolt-koncentráció miatt a városnak erre a részére (Midtown-nak az 5. és 6. Avenue közé eső részére) mindenképpen érdemes ellátogatnia annak, aki komolyan fontolgat ékszervásárlást: itt, a Gyémánt Negyedben több, mint 2600 ékszerész dolgozik, és  hihetetlen összegek cserélnek gazdát, nap mint nap. Alkudni szabad!

cím: 44 W 47th Street New York

A 47. utcán


vissza a tetejére

Utazások