Sarki fény a levegőből

Régóta vágytam arra, hogy lássam az északi fényt. Aztán egyszer egy éjszakát töltöttem Helsinkiben, átutazóban. Egy barátommal elmentünk aznap este vacsorázni. Sétáltunk az utcákon, beszélgettünk, néztük a házakat miközben az étterembe mentünk, akárcsak a vacsora után. Másnap láttam az újság címlapján, hogy előző este északi fény volt Helsinki felett. Nem tudom, szabály-e, hogy Skandináviában gyakran nézzünk az égre, ha netán nem, akkor ezt a szabályt én most meghozom. Azóta is vágyom arra, hogy lássam az északi fényt.

Nem biztos, hogy pont a következőkben bemutatott úton fogom először látni, de attól még leírom, mert zseniális lehet:

2020 végétől indul talán az egyik legcsodálatosabb északi-fény néző élmény Svédországban. Nem elég, hogy a háromnapos túra alatt eleve olyan helyszínre visznek (Aurora Safari Camp, az első északi sarkköri glamping típusú szállás),  ahol egy luxus sátorból lehet látni a színes éjszakai eget. Nem: egy hőlégballonnal lehet csöndben felemelkedni vagy 40 méter magasra a végtelen felé, és onnan nézni azt, ami már a földről is felejthetetlen. Az utat az Off The Map Travel szervezi és a léghajón kívül hómotorozás, lebegő szaunázás és luxus kiszolgálás várja a résztvevőket. Az első turnus 2020 decemberétől 2021 áprilisáig indul. Jelentkezés csak májustól lehetséges. A részvételi díj 2970 eurónál kezdődik.

Lapland Balloon

Az Aurora Borealis, azaz az északi (sarki) fény leginkább Skandináviából, de valójában a 66. és 69. északi szélességi fok között látható. Néha ebből kilép (lásd a bevezetőben), de a naptevékenységek most épp úgy alakulnak, hogy kevésbé látszódik délebbre ettől a sávtól, tehát el kell zarándokolni az északi sarkkör környékére. Ráadásul késő ősszel, télen, kora tavasszal.

Nem volt ez mindig így: a világ minden pontján, ahol valaha is láttak Aurora Borealist, valamilyen hiedelem, mítosz kapcsolódott hozzá. Az ókori görögök és a rómaiak bármilyen furcsa, de feltehetően nagy ritkán, nagyon erős naptevékenységek idején, megfigyelői lehettek ennek az égi jelenségnek, így mindkét nép azt tartotta, hogy Aurora (a görögöknél Éósz), a hajnal istennője hajnalban színes tűzszekerével süvített végig az égen, hogy felkeltse testvéreit és egy új nap kezdetére hívja fel a figyelmet. A Boreas amúgy szelet jelent görögül.

Japánban úgy tartják, aki a sarki fény alatt születik, szép lesz, okos lesz és szerencsés is. Némelyik Észak-Amerikai indián törzs a halottjaik visszatérését, megjelenését látta a fényekben.

Grönlandon a sarki fény a szülés közben meghalt gyermekek lelkének megnyilvánulása. Izlandon viszont ha a terhes anya az északi fénybe néz, bandzsa gyereke születik, ha viszont nem, nem lesz fájdalmas a szülés.

A jelenség valóban annyira elementáris, hogy nehéz földhöz ragadtan viszonyulni hozzá (nem is kell).

Persze nem csak a léghajó kosarából lehet északi fényt figyelni. Az Off the Map (más cégek mellett) a legfontosabb megfigyelő helyekre szervez  egyéb kalandos és kényelmes túrákat is.

A lehetséges úti célok: Svédország, Finnország, Norvégia, Izland (másutt még: Grönland, Kanada).vissza a tetejére

Utazások