Titkos szigetek

Na jó, ha nem is titkos, de olyanok, ahol nem egymás törölközőjén fekszenek a napozók, sőt, még lakatlan is van közöttük. És még oda is lehet jutni valahogy. Van, amelyik valaha börtönszigetként működött, és van, ahol még szinte érintetlen dzsungelt talál az utazó. És olyan is van, amelyen egy-két pálmafán kívül semmi más nincs. Nézzünk néhányat, egy pici merítést egy hosszabb listából.

1. Torres Szigetek, Ausztrália

Torres

A 274 sziget az Ausztrália és Pápua Új-Guineát elválasztó/összekötő Torres-szorosban fekszik. A szigetek még az európaiak érkezése előtti időket idézik, s rajtuk nagyon sajátos törzsi kultúrák élnek. Az itteni őslakosok a polinézek, malinézek és az aboriginalok keverékei. Közigazgatásilag az ausztrál Queensland államhoz tartoznak és nagyjából három csoportra oszthatók.  Külön öröm az utazónak, hogy a Nagy Korallzátony is a szomszédban van, a Thursday Szigeten és a Horn szigeten pedig szállodák is vannak.

A többi szigetre azonban a helyi tanácsok engedélye szükséges, s van, ahova egy hónappal előbb kérvényezni kell a belépési engedélyt.

2. Yaeyama Szigetek, Japán

Yaeyama

A Japán szigetvilág legdélibb csücskében lévő idilli szigetek szinte karibi hangulatot idéznek, Iriomote, Taketomi és Ishigaki nyújtja a leginkább a nap-tenger-sushi élményt. A legjobb strandok Ishigakin húzódnak, Taketomi a tradicionális Ryukyuan házairól ismert, Iromoteén pedig érintetlen dzsungel és termálvíz várja a kalandozókat.

A Japan Transocean Air naponta repül Tokyoból Ishigakiba, ahonnan aztán komppal tovább lehet menni a többi szigetre.

3. Îles du Salut (Megváltás-szigetek), Francia Guyana

Iles du salut
A leghírhedtebb közülük az Ördög-sziget (Devil’s Island), amely nem volt kifejezetten megváltás azoknak a raboknak, akiket ide száműzött a francia kormány az 1800-as évek közepétől vagy száz éven át. A Pillangó című regény, illetve az ebből készült film (Steve McQuennel és Dustin Hoffmannal) is itt játszódik. A szigetcsoport neve amúgy onnan származik, hogy a misszionáriusok a kontinensről ide menekültek a járványok elől. Francia Guayana partjaitól mindössze 11 km-re találhatók.

A szigetekre Kouruból lehet katamaránnal eljutni, szállást z Auberge des Iles-ben lehet találni.

4. San Blás Szigetek, Panama

San_Blas__Large-4-940x626
A Kuna indiánok önálló területén lélegzetelállító látványt nyújtanak a szigetek. Igazi képeslappanoráma mindegyik. Összesen 365 kis szigetből áll, némelyik éppen csak akkora, mint egy fehér homokozó a tenger közepén. Szállás az indiánok otthonaiban, illetve apró hotelekben van, amelyek legtöbbször a helyi bárok, éttermek is egyben. A vacsora garantáltan az aznap fogott zsákmányból készül.

Az Air Panama repül a szigetekre, de különböző, több napos vitorlástúrákon be lehet járni jó részüket.

5.  Con Dao Szigetek, Vietnam

Condao8

Valaha börtön szigetek voltak, Indokínából szállították ide a bűnözőket, ma már nemzeti park és turistaparadicsom a 16 sziget. Sűrű dzsungelek, kristály tiszta vizek, fehér homok, ahogy kell, rendkívül gazdag élővilággal. Túrázással, búvárkodással, a hosszú partokon tett sétákkal és az élővilág megfigyelésével jól el lehet ütni az időt, Vietnám legfontosabb tengeri teknős fészkelőhelye is a Con Dao Nemzeti Park területére esik.

A legkellemesebb és legszárazabb időszak novembertől februárig tart, a tenger márciustól júliusig a legnyugodtabb.

6. Ssese Szigetek, Uganda

ssese-islands-716x260
A világ második legnagyobb édesvizű tavában, a Viktória-tóban alakult ki a 84 sziget Uganda területén. A szigetek nagyjából fele lakott terület, ahol a Bassese törzs él. A naplementék legendásak, a partok csodásak, az esőerdő gyönyörű tele érdekes állatokkal, a tavon lehet kenuzni, fürödni azonban nem ajánlott a lehetséges paraziták miatt, de egy krokodil, vagy víziló is elronthatja az élményt.

Naponta járnak hajók Kalangalára (Buggala sziget) Entebbéből, Kasenyi-ből és Bukakatából

Forrás: Lonely Planetvissza a tetejére

Utazások

LUXUSBAN AZ ANDOKON KERESZTÜL

Egyedi időpont
480 USD/fő-től
Peru

VIRÁGFESZTIVÁL CHIANG MAIBAN

2019.01.31.
65 EUR-tól/fő
Thaiföld

ÉSZAK-THAIFÖLD – LAOSZ – VIETNÁM KÖRUTAZÁS

Egyedi időpont
2250 USD-től / fő