A vízesések szigete- Sri Lanka

Képzeljük el egy olyan magas vízesést, mint az Empire State Building 80. emelete, vagy mint a Gellért-hegy a Szabadság-szoborral együtt. Egy ilyen magas vízesés pedig a világon mindössze a 299. helyen szerepel csak a vízesés-ranglistán. Amikor ez egy trópusi környezetben megbúvó sziklán zuhan lefelé, akkor az ember nem azon gondolkodik, hogy ez a csoda hányadik helyen kullog a világ vízeséseinek rangsorában. Ez a 263 méter magas vízesés mindenesetre Sri Lanka legmagasabb vízesése. Végül is ez is érdekes adat annak, aki szeretné látni a kétharmad Magyarországnyi területen húzódó, Indiával tengeren határos országot. Na de hogy 65 ezer négyzetkilométeren több mint 50 vízesés legyen, és azok közül legalább egy tucat mindenképpen érdemes arra, hogy arra járván útba ejtsük őket, az már különlegesen érdekes adat.

Az ország természetesen ki is használja ezt az adottságát, és az elektromos áram legnagyobb részét a vízenergia adja. Ezeket a vízeséseket olyan környezetbe képzeljük, ahol a természet sokszínűsége lenyűgöző: Sri Lankán a legmagasabb a biológiai sokféleség (biodiverzitás) egész Ázsiában.

A hat legszebb és legismertebb vízesést mutatjuk be:

Ravana-vízesés

Ez a legszélesebb vízesés az országban. 1050 méteren található, és 25 méter magas, nevét pedig a legendás (egykori sri lankai) Ravana királyról kapta, aki a híres indiai epikus ciklusban, a Rámájanában is szerepel. Száraz évszakban a vízhozam drasztikusan megfogyatkozik.

Fotó: Buddhima W.Wickramasinghe via Flickr
Fotó: Buddhima W.Wickramasinghe via Flickr

 

Diyaluma-vízesés

Neve szingaléz nyelven (Sri Lanka legnagyobb etnikai csoportjának nyelve) azt jelenti: gyors folyású víz. A vízesés 220 méter magas, és mintegy 6 km-re fekszik Koslanda településtől, nem messze a Colombót Badullával összekötő úttól.

Diyaluma vízesés, Sri Lanka
Fotó: Thomas via Flickr

 

Dunhinda-vízesés

A 64 méter magas vízesés Badulla városától 5 km-re fekszik, és talán az egyik legszebb az összes közül. Neve a párás szitálásra utal, a víz esés lábánál ugyanis ez fogadja az utazót. Ahhoz, hogy ezt a látványt valaki megcsodálhassa, úgy egy km-t kell gyalogolni egy viszonylag sáros ösvényen, de az út végén lévő kilátópontnál kiderül, hogy megéri…Útközben helyi árusok mindenféle gyógynövényből készült italokat árulnakl szomjoltónak.

Dunhinda vízesés, Sri Lanka

Devon-vízesés

1140 méter tengerszint feletti magasságban ömlik alá ez a 97 méter magas vízesés, amelyet arról az angol kávétermesztőről neveztek el, akinek a közelben voltak ültetvényei. Az A7-es autóúttól 6 km-re található Nuwara Eliya régióban.

Devon vízesés, Sri Lanka
Fotó: Buddhima W.Wickramasinghe via Flickr

 

St. Clair-vízesés

„Sri Lanka Niagarájának” is hívják széles kiterjedése miatt. Hatalmas, lépcsőzetesen megtörő sziklákon zuhan alá a víztömeg, egészen pontosan a Kotmale-folyó, és a St. Clair nevű teaültetvényen folyik át (innen a név). A vízesés 80 méter magas és 50 méter széles. A vízesés fölött két kilométerrel egy hatalmas duzzasztógátat építettek, amely környezetvédők aggodalmát váltotta ki, s jelenleg azt a napkelte és napnyugta között 10 és fél órán át engedik folyamatosan „működni” a vízesést…

St. Clair vízesés, Sri Lanka
Fotó: James Gordon via Flickr

 

Bambarakanda-vízesés

Ez Sri Lanka legmagasabb vízesése, ahogy a bevezetőben is említettük, a maga 263 méteres magasságával. 1000 méter magasan található és fenyőerdő veszi körül. Badulla régióban fekszik és nincs messze az A4-es országúttól (5km)

Bambarakanda-vízesés, Sri Lanka
Fotó:


vissza a tetejére

Utazások