Cape doktor páciensei – a dél-afrikai borok

Cape doktor nem jár fehér köpenyben, és nincs orvosi táskája sem. Mégis gyógyít, sőt, segít megelőzni a bajt.  A Cape Town melletti  kiterjedt borvidéken járó szelet nevezik így, mert szinte állandóan érezhető fuvallata csökkenti a páratartalmat és így a szőlőtőkék gombás fertőzésének veszélyét is.

Dél-Afrika a szakirodalomban Újvilági borvidék-nek számít. A kifejezés arra utal, hogy Argentína, Ausztrália, Chile, Új-Zéland és az Egyesült Államok borvidékeivel együtt ez is kívül esik a hagyományos európai és közel-keleti régiók körén, (bor-)kulturális és (szőlő-)történeti szempontból.  De mivel minden adottsága megvan ahhoz, hogy jó italokat adjon a világnak, a borok árai piacképesek, ráadásul a termelés egy domborzati és klimatikus  szempontból is látványos – és meglehetősen nagy – területen zajlik,  az országba irányuló turizmus jelentős szelete mára már ide irányul.

Pinotage szőlő Dél Afrikában, Fotó: Hendrik Holler
Pinotage szőlő Dél-Afrikában, Fotó: Hendrik Holler

Persze Cape doktoron kívül sok  más egyébre is szükség volt ahhoz, hogy Dél-Afrika az elmúlt évtizedek alatt egyre feljebb kerüljön a világ számottevő borvidékeinek ranglistáján. A legnagyobb termőterület az ország dél-nyugati, Western Cape nevű részén található. Az összességében közel 100 000 hektár talaja meglehetősen változatos.  A változatosság egyébként is kulcsszava lett a dél-afrikai bormarketingnek: a  Cape doktor által bejárt napfényes területen például  majdnem 50 különböző talajfajtát tartanak számon, és a termelt fajták is széles spektrumon helyezkednek el.

A földrajzi adottságok mellett a szakértelemnek is volt ideje kicsiszolódni, hiszen nem tegnap, hanem 1665-ben ültették itt az első szőlőtőkéket. Ráadásul nem sokkal azután  már meg is született a legendás Constantia (a termőhely nevét is viselő, édes dél-afrikai desszertbor), ami rövidesen Afrikán kívüli hírnévre is szert tett. Két évszázaddal később megérkezett a filoxéra ide is (1886), később pedig a központosításra hajlamos apartheid, szóval volt némi stagnálás.  Így hát bár nem mostanában kezdték el a termelést, mégis jogos, hogy  fiatal és feltörekvő területként utalnak a szakemberek Dél-Afrika borászatára. A dél-afrikai ‘rendszerváltás’ után induló fiatal borászok ugyanis jelentősen változtattak azon a központilag irányított és szabályozott képen, ami az apartheid idején jellemezte az ágazatot, és az utóbbi húsz év nagy, és pozitív változásokat hozott.

Hemel-en-Aarde völgy, Dál Afrika Fotó: Hamilton Russell Vineyards
Hemel-en-Aarde völgy, Dél-Afrika Fotó: Hamilton Russell Vineyards

A Lonely Planet  kiadásában megjelent  Wine Trails (Borutak) címet viselő és a világ 52  legizgalmasabb termelőterületét bemutató könyvben három egymás közelében fekvő, kevéssé ismert dél-afrikai családi borászat, Wellington, Swartland  és Tulbagh is szerepel. Azért ne olyan méretekre gondoljunk, mint amilyeneket Magyarországon szoktunk meg. Nagyjából 30 hektár jut egy borászatra, szemben az itthon fél hektárral. Ami a látogató szempontjából még izgalmas lehet, az az, hogy ezeknek a viszonylag nagy gazdaságoknak szinte mindegyike vendégházakkal, kifinomult éttermekkel és/vagy laza hangulatú bisztrókkal rendelkezik, vagyis van minden, ami szem-szájnak ingere. Számtalan helyi vállalkozás szervez utakat különböző borvidékekre, a legkülönbözőbb útvonalakon, hosszban, összetételben és árakon.

Vannak, akik szerint mégis a legjobb egy borászati útikönyvet kézben tartva önállóan utazgatni, meg-megállni ott, ahol szimpatikus a vendégház, vagy célratörően felkeresni olyan bortermő vidékek közvetlen közelében lévő  ismert helyeket,  mint például Stellenbosch (gyönyörű kisváros, tölgyfák szegélyezte utcácskák, két vendéglő a dél-afrikai top 10-ből) ) vagy Franschhoek (egy főutcás idilli falu, franciás hangulat,  látványos hegyek a háttérben).

Chenin Blanc Dél Afrika
A legjellegzetesebb borfajta

És hogy mit igyunk?

Amit elénk tesznek.

Rendben, azért ha nem is mindent, a Chenin Blanc-ot (amit a helyiek  Steen-nek is neveznek) ne hagyjuk ki, igaz, nem is nagyon lehet, ebből van a legtöbb. Fehér vonalon Sauvignon Blanc-ot vagy Chardonnay-t, illetve jó Muscat fajtákat is kóstolhatunk; illetve vannak még a bordeaux-i fajták (Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc), ez az utóbbiak egyre nagyobb teret hódítanak.  És ha már vörös, ott van a klasszikus Syrah/Shiraz és a helyi “fejlesztés” a Pinotage (Pinot Noir és Cinsault keresztezés).

Mediterrán klíma, 24 fokos átlaghőmérséklet, és persze a lengedező Cape Doktor. Ja igen, és  kezünkben egy öblös pohár Chenin Blanc.

Mi kellhet ennél több?

 vissza a tetejére

Utazások

DÉL-AFRIKA LEGJAVA

Több időpont
ZAR 22200/fő-től
Dél-afrikai Köztársaság

NAGY DÉL-AFRIKAI KÖRÚT

Egyedi időpont
1870 EUR-tól / fő
Dél-afrikai Köztársaság