Szállás világítótornyokban – 5 tipp

A világítótornyok évszázadok óta erős jelzőfénnyel és/vagy jelzőhanggal mutatják az utat a hajóskapitányoknak, főleg a sziklás-zátonyos partszakaszokon segítve a navigációt. Egy ideje elkezdték automatizálni ezt a ‘szakmát’ is, azaz egyre ritkábban laknak mizantróp hajlamú üzemeltetők a tornyokban és a hozzájuk tartozó melléképítményekben. Fel is vetődött a kérdés: mi másra lehetne használni az addig lakásként vagy a kézi irányítás helyszíneiként szolgáló belső tereket? Mivel ezek a tornyok többnyire drámai szépségű partszakaszokon magasodnak, hamar meg is lett a válasz: párszobás hotelekké vagy/és éttermekké átalakítva nem hétköznapi szállásra vágyó turistákat fogadhatnának. Mutatunk most öt ilyen, igazi elvonulásra vágyóknak készült helyet.

 

1.Hollandia, Harlingen

Ha van nemzet, amelyik (egy időben legalábbis) sokat hajózott, az a holland. És aki elhajózik, az többnyire vissza is jön: emeltek hát szép számban világítótornyokat a holland partokon végig.  Az egyik közülük  Amsterdamtól 110 km-re észak-keletre, Harlingen kikötőjének szívében magasodik, art deco stílusban építve. 1998 óta szálláshellyé átalakítva várja a vendégeket. A hálóból csigalépcső vezet fel az egykor itt ‘lakó’ óriási reflektor ‘szobájába’, ahol ma kétszemélyes asztalkánál ülve lehet elkölteni a friss reggelit; a környező ablakokból pedig a torony talán legimpresszívebb kilátása nyílik a történelmi halászvároskára.

További csábító fotók ITT

 

2. Egyesült Államok, Saugerties

Az örökké nyüzsgő és forgalmas Manhattentől kicsit több mint kétórányi autóútra, az Ulster megyei Saugerties városkában a 19. század óta áll világítótorony. Az alig 20 000 fős település nevét viselő építmény 1954-ben váltott automata üzemmódra. Túlélését és azt, hogy ma hotelként üzemel, annak köszönheti, hogy a helyi lakosok összefogtak azért, hogy a “gépesítés” óta romlásnak induló tornyos házat megmentsék. Első lépésként felvetették az ottani Nemzeti Emlékhelyek Listájára, majd négy évig tartó átalakítást-renoválást követően 1990-ben a ház újjászületve, bed-and-breakfast szállásként nyitotta meg kapuit. Egy non-profit szervezet kezelésében van, épp úgy, mint az itt található mini-múzeum. A vöröstéglás épület gyakorlatilag a Hudson folyóban áll, pontosabban egy földnyelven. Így pár nap ebben a különleges építményben, a második emeleti két vendégszoba valamelyikében egyet jelent egy igazi elvonulással.

Belülről ÍGY néz ki a hotel. 

 

3. Íroszág, Wicklow

A Wicklow világítótorony néven ismert, különleges szállássá átalakított, 18. századi építményben az ember tényleg a világ végén érezheti magát. Maga Wicklow városa a toronytól úgy 5 kilométerre fekszik, és bár van a közelben néhány kellemes strand, nem lehet állítani, hogy egész évben fürdésre csábítanának. A nagy kövekből összerótt, nyolcszögű torony hat, egymás felett elhelyezkedő, egyszerű, de kényelmes vendégszobával várja a turistákat. A nappali és a konyha a legfelső szinten található, ahova a földszintről 101 (!) lépcső vezet fel. Különleges hangulatok kedvelőinek, esetleg inspirációt kereső költőknek/íróknak kiváló hely!

A torony belül is csábító.

 

4. Ausztrália, Cape Otway

Azt mondják, az egykori, 19. századi európai bevándorlók nagyjából azon a ponton pillantották meg az ausztrál kontinenst, ahol ma Cape Otway világítótornya áll. Akkoriban persze nem volt itt semmilyen efféle segítsége a tengerészeknek; a szóban forgó létesítmény – a kontinensen elsőként – csak 1848-ban épült meg, és addig még jó pár vízi jármű szenvedett errefele hajótörést. Ma nem magában a toronyban, hanem a közelben lévő melléképületben kínálnak szállást. Jól jöhet például akkor, ha a Great Ocean Road-on érkező utazó megpihenne, és másnap folytatná útját a 90 percnyi autóútra lévő híres Tizenkét Apostol elnevezésű sziklacsoport felé.

További képek ITT.

 

5. Dél-Afrika, Cape Columbine

A Paternoster nevű, festői dél-afrikai halászfalutól nagyjából öt kilométerre található ez a szállássá átalakított világítótorony. Erre járva ezt pillantják meg először az Afrikát délről érintő, Dél-Amerikából és Európából induló kereskedelmi hajók. A közeli Paternoster települést egyébként nem egy liftről nevezték el; a helység neve azokra a kétségbeesett imádságokra (‘miatyánk’) utal, amit jó pár, a környéken hajótörést szenvedett hajó legénysége rebegett a fentiek felé. Egy ilyen, a közelben szerencsétlenül járt és Columbine névre keresztelt háromárbócosról kapta a világítótorony is a nevét. A melléképületekkel együtt a saját nemében nagyméretű épületegyüttesről van szó; az üzemeltetők az önellátásra berendezkedő szállóvendégek mellett a különleges konferencia-helyszíneket kedvelőkre, illetve a nem hétköznapi esküvői helyszínre vágyókra is számítanak.

Tovább a weboldalravissza a tetejére

Utazások

DÉL-AFRIKA LEGJAVA

Több időpont
ZAR 22200/fő-től
Dél-afrikai Köztársaság

NAGY DÉL-AFRIKAI KÖRÚT

Egyedi időpont
1870 EUR-tól / fő
Dél-afrikai Köztársaság