5 jégfesztivál a legjobbak közül

A hóember-építéstől a jégvárak csipkézett ormainak véséséig hosszú az út, de vannak akik végig mennek rajta.  Akár szeretett az utazó gyerekként a hóban játszani, akár nem, biztos értékelni fogja a jégszobrok és jégkastélyok látványát, különösen ha egy színes és csillogó fesztivál keretében nézi meg. Javaslunk 5 jegesen szép eseményt!

1. Edmonton, Alberta, Canada – Jégsétány fesztivál

Kanadában minden télen tartanak nemzetközi jégfaragó fesztivált, több államban is – alapanyagból ugye itt nincs hiány… Alberta központjában, a Saskatchewan folyónál fekvő Edmontonban valószínűleg már készülnek arra, hogy  rövidesen felsivítanak a láncfűrészek és az elektromos vésők, és nyit a szokásos téli szabadtéri művészeti,- zenei és gasztronómiai fesztivál, ahova többek között Oroszországból, Litvániából, Új-Zélandról, Hollandiából és Malájziából várnak jégszobrász-csapatokat. Hatalmas jégtömbökből varázsolják elő a tünékeny csodákat, amiket egy óriási sátorban lehet megtekinteni az események ideje alatt. De nem csak passzív befogadóként számítanak a látogatókra: lesznek jégfaragó workshopok, esténként dübörög a jégdiszkó, és persze mindenhol rengeteg helyi jeges (és forró) specialitást lehet kóstolni.

időpont: 2019 január 24-27 és 2019 január 31-február 3

honlaphttps://www.iceonwhyte.ca/

 

2. Sapporo, Hokkaido, Japán – Hófesztivál

Évente több mint 2 millió látogató utazik Japán második legnagyobb szigetére, Hokkaidóra csak azért, hogy felkeresse a jégszobrok városát, Sapporót az alatt az egy hét alatt, amíg az események tartanak. A rendkívüli népszerűség titka a több mint hatvan év tapasztalatában rejlik (az első mini-fesztivált 1950-ben rendezték itt), a sajátos esztétikumú tárgyak/építmények iránti japán érdeklődésben, na meg abban a japánokra jellemző pontos szervezésben, amivel a helyiek ezt az eseményt az évek alatt felépítették. És hogy mi látható itt? 200 kisebb-nagyobb szobor (melyekhez úgy  6500 darab öt tonnás teherkocsit megtöltő jeget használnak fel), több helyszín, óriás bob-pályák – és jég, jég, jég mindenütt.

időpontok és helyszínek: 2019 február 4-február 11 (Odori -jégszobrok); 2019 január 31- február 11 (Tsu Dome – bobpálya)

infó: https://www.japan-guide.com/e/e5311.html

 

3. Fairbanks, Alaszka, USA

Ha valahol, akkor Alaszkában valóban őshonos lehet ez a műfaj, gondolhatnánk. Pedig nem is volt olyan rég, hogy Fairbanksben – ami Alaszka második legnépesebb belterületi városa, és az északi sarkkörtől kb 315 kilométerre délre fekszik – létrehozták a Jégművészeti Világversenyt. 1990-ben még csak egy hétig tartott és 8 csapat mérte össze ügyességét; mára viszont egy hónapig tartó menő rendezvény lett belőle, amin általában 70 nemzetközi jégfaragó-csapat száll versenybe a díjakért. Ide, az USA leghidegebb nagyvárosába ilyenkor 45 000 turista is ellátogat, sokan családosan, hiszen itt van a híres a Frozen Kids Park, ami egy jégből faragott játszótér és vidámpark, jégcsúszdákkal, jégkörhintákkal és elvarázsolt jégkastéllyal.

időpont: 2019 febr 14- 2019 márc 31

honlaphttps://www.icealaska.com/welcome/

 

4. Harbin, Kína – Nemzetközi Jég-és hószoborfesztivál

A kínai Harbinban megrendezett Nemzetközi Jég-és Hószobrászati fesztivál a legnagyobb és az egyik legrégebbi alapítású (1963) ebben a műfajban. Tradicionális (jég)lámpásos ünnepként indult, de mára alaposan kinőtte magát. A jégből készült szobrok és épületek anyagát a közeli Songhua folyóból bányásszák ki, majd hatalmas tömbökben szállítják az alkotók keze alá. A kész műveket éjszakánként színes LED-égők ezreivel világítják meg, így talán még varázslatosabb látványt nyújtanak. A hatalmas alapterületen felállított jégcsodák megtekintése mellett bőven lehet áldozni a hagyományos téli aktivitásoknak is. Elő avval a sível, snowboarddal és korcsolyával!

időpont: 2018 december 25 – 2019 február 28

honlaphttps://www.icefestivalharbin.com/

 

5. Finse, Norvégia – Jégzene-fesztivál

Úgy tűnik, a norvégok szintet léptek a jégművészetben. Geilo városa 2006-tól éveken át minden télen – gondosan a telehold idejére időzítve – otthont adott egy egy különleges művészeti fesztiválnak. Folk-, jazz-, és különféle kortárszenei darabokat adtak elő harangjátékon, csellón, kürtön és hárfán. Ez idáig még nem is lenne annyira szokatlan, az viszont már igen, hogy a hangszereket, amin a zenészek játszottak, jégből állították elő a koncert előtt pár órával. Az eseményeket meglehetősen szokatlan helyszínekre szervezték, de ezek közül is kiemelkedett egy viking temető (!), ami ilyenkor csak sítalpakon közelíthető meg, és ahol a koncert az éjféli harangszó utolsó ütésére kezdődött el. 2018 óta a a fő helyszín a Geilótól vonattal 40 perc alatt elérhető Finse városa lett, de a lényeg – a jéghangszerek muzsikája – ugyanaz.

Finsébe pl. Bergenből indulva egy rendkívül látványos útvonalon haladó vasúttal lehet eljutni. Érdemes tervezgetni, a sötétebb tónusú, misztikus hangulatokra nyitott nézők számára bizonyára felejthetetlen élmény lesz!

időpont: 2019 február 14-16

honlaphttps://www.icemusicfestivalnorway.no/

 

 

 

 

 vissza a tetejére

Utazások