A BÁLNA – THE WHALE

Norvégia északi részén, 300 km-re az északi sarkkörtől, van egy kisváros, Andenes, melynek partjainál a legnagyobb eséllyel lehet bálnát csodálni. Az ok nagyon is érdekes: szárazföld (pláne lakott terület) itt helyezkedik el legközelebb ahhoz a hatalmas víz alatti kanyonhoz, amely fontos vonuló helye az óriás ámbrásceteknek, azaz az egyik lenyűgöző bálnafajnak. Többek között azért, mert táplálékuk, a tintahalak tömegesen fordulnak elő ezen a meghökkentő helyszínen. Minden évben 50 000 turista keresi fel ezt az amúgy pár ezres lakosú halászfalut a bálnaszafarik miatt.

 

Hatalmas vízalatti kanyon Andenes mellett. 3D GRAPHICS: UIO. DEPARTMENT OF MATHEMATICS

Kiírtak hát egy pályázatot egy új turista központ megépítésére, amely 2022-től nyílik majd meg. A nyertes Bálna egy újabb élménnyel gazdagítja majd az andenesi utazást. Dorte Mandrup, a híres dán építész ugyanis elképesztő épületet álmodott az amúgy is lenyűgöző, sziklákkal szabdalt tengerpartra. Ez a látogatói központ a tengerbe nyúlik és a tenger felől teljesen úgy néz ki, mint egy bálna farokuszonya, mely kiemelkedik a vízből, s a víz oldalt folyik vissza a tengerbe. Döbbenetes látvány.

Fotó: Dorte Mandrup

Az épület tökéletesen illeszkedik a természeti környezetbe, kicsit olyan, mintha valami nagy erő tolta volna fel a felszíni köveket. A tetejéről – azt mondják – kiváló kilátás nyílik majd nem csak a környező hegyekre, az északi fényre és persze az éjjeli napra és a tengerre, hanem a nagyon közel vonuló bálnákra is. Aki tehát nem engedheti meg magának a hajós kirándulást, az mindenképp menjen majd a Bálna tetejére.

Az épületben bemutatóterek, kávézó és persze csodás kilátás lesz majd a hatalmas üvegablakokon keresztül. Építészetileg is nagy dobás lesz, nem csak bálnalesnek lesz tökéletes.

 

A hajós bálnaszafariknak azért nincs párja természetesen. Norvégiában Andenes mellett még az északabbra fekvő Tromsø város partjainál lehet ilyen túrára befizetni.

Mindkét helyszínen télen érdemes ezt tenni (ami azt is jelenti, hogy az időjárás gyakran kiszámíthatatlan, tehát van rá esély, hogy elmarad a túra). A bálnák ugyanis miután nyáron utódaikat a meleg karibi vizekben világra hozzák, a táplálékért a hideg északi vizekhez vándorolnak és zsírtartalékaikat itt töltik fel. Októbertől január közepéig érdemes mindkét helyszínre menni és bálnalesre befizetni. Ráadásul télen ott van a másik legnagyobb attrakció, az északi fény. legalább két életre szóló élmény…

Fotó: Whalesafari Andenes

Andenesbe azonban nyáron is érdemes ellátogatni: az orkák ugyanis egész évben ott vannak és nagy eséllyel láthatók.

Bálnaszafarit Andenesben a Whalesafari Andenes és a Sea Safari Andenes irodákon keresztül lehet foglalni.

 

 vissza a tetejére

Utazások