A világ klasszikus, de megunhatatlan túraútvonalai

Legalábbis egy szűk merítés egy hatalmas listából. Olyan gyalogtúrák közül, amelyek néha tele vannak turistacsoportokkal, mégis annyira lenyűgözőek, hogy nem éri meg kihagyni őket. Íme néhány tipp a National Geographic Adventure szerzőjétől,  Peter Potterfieldtől, aki hat kontinensen több mint 10 000 mérföldet gyalogolt, hogy aztán ennél jóval hosszabb listáját és tippjeit összerakja.

1. Grand Canyon túra, Arizona

– Egyik peremtől a másikig.
– Körtúra, 70 km, 4-6 napos
– Mikor érdemes: A legtöbben szeptemberben-októberben, vagy április-májusban teszik meg a túrát, így érdemes márciusban, vagy novemberben próbálkozni.

A Grand Canyonban bármilyen séta felejthetetlen élmény, de ebben a túrában szinte minden van. Mindkét peremről lehet ámulni a kilátáson, érinti a folyót, és hagy elég időt és lehetőséget arra, hogy egy földtörténeti utazást is tegyünk a különböző kőzetrétegeket szemlélve.

2. Everest alaptábor túra, Nepál

Everest

Luklából az Everest alaptáboráig.
Körtúra: 113 km, 16 nap
Mikor érdemes: A monszun előtt (március-április) virágoznak a rododendronok, utána (novemberben) viszont szárazabb az idő.

Kísérőkkel érdemes menni (serpákkal), ők cipekednek és főznek is – akárhogy is, az ilyen utak ezzel járnak. A túra során egyszerre tűnik föl a világ legmagasabb hegycsúcsai közül három: az Everest, a Lhotse és a Lhotse Sar) s még sok hatalmasság. A legszebb kilátás azt mondják, a Tengboche-ról nyílik. A serpák kultúrája, falvaik, mindennapi életük legalább annyira érdekes, és végül is a sok túrázó révén egy hatalmas multikulturális élmény is egy ilyen nepáli túra. A legfontosabb természetesen a megfelelő akklimatizáció, így odafelé 10 napig, visszafelé 3 napig tart az út.

3. Fitz Roy Túra, Patagonia, Argentína

fitz roy

El Chaltén – Laguna Torre – Poincenot Camp – Laguna Eléctrico
Körtúra: 58 km, 4 -7 nap
Mikor érdemes: Februártól márciusig, akkor nincs nagy tömeg és szép őszi idő is van.

A semmivel sem összetéveszthető Fitz Roy (helyi nevén Chaltén) gótikus katedrálishoz hasonló sziklái csak a szerencséseknek mutatják meg magukat. Legtöbbször felhőbe burkolóznak, ezért még csodásabb az a pillanat, amikor – ha csak egy időre is, de – kibújnak az őket füstként körülvevő felhők mögül. A csúcsokat a túra során háromféle szögből is lehet látni napfelkeltében (ha lehet látni), s mellettük ott magaslik még a Cerro Torre is a Marconi hágóval. A Fitz Roy hegynek, amely a Los Glaciares Nemzeti Parkban húzódik, három jelentős csúcsa van: a Poincenot, a St. Exupery és maga a Fitz Roy. A túra során a látvány páratlan. Gleccserek, vízesések, erdők, és persze sok felhő. El Chaltén, ahonnan az út indul, egy kis hegyi városka, ahol biztosan el lehet kapni egy hússütést valamelyik ranch-en. Már az odáig vezető út is lenyűgöző: Patagóniában a színek, a kontúrok, a távolságok felfoghatatlanok.

4. Bay of Fires Tüzek öble, Tasmania, Ausztrália

bay of fires

Stumpy’s Bay- től Bay of Fires Lodge-ig
Körtúra: 26 km, 4 nap
Mikor érdemes: Októbertől májusig tart az északnyugati part mentén húzódó tengerparti túra szezonja. Csak szervezett túrával lehetséges végigjárni.

A Mount William National Parktól (kezdőpont) a Bay of Fire Lodge-ig tartó ösvény szinte végig a hosszú, fehérhomokos és a Tasmán tenger által formált különös sziklaképződményekkel övezett tengerparton halad. Csak néha kerül a túrázó elé egy-egy gránittömb, vagy erdős rész, amely egy kicsit eltérít a tenger mellett haladó nyomoktól. A túrát négy nap alatt lehet teljesíteni, kizárólag szervezett vezetéssel.
Az első napon a Forester Beach-ig jut el a csapat, ahol egy állandó tábor található. A második nap már hosszabb, ám aznap már a Bay of Fire Lodge-ig vezet az út. A harmadik nap pihenés a lenyűgöző Tüzek öblében, s pihenés a szálláson egy üveg kellemes bor mellett.
A vidéken több mérgeskígyó faj is él, így körültekintéssel érdemes túrázni, bár nagyon ritka a kígyómarás.

5. Long Range Traverse, Új -Foundland, Kanada

long range traverse

Nyugati Brook-tó – Gros Morne Hegy
Körtúra: 37 km, 3 – 5 nap

Mikor érdemes: Júniustól szeptemberig lehet a környéket járni. Mivel azonban a Long Range-hegység a St. Lawrence öbölnél fekszik, így az egyik legcudarabb időjárás tud itt kialakulni a Földön. A túra ráadásul a tapasztaltabbaknak való, olyanoknak, akik jól tudnak hegyvidéken tájékozódni. Sokfelé nincs ösvény, és fjordokon és vízesésekkel szabdalt hatalmas gránitsziklákon át vezet a túra. A táj hol drámai, hol megnyugtatóan végtelen, gleccserek vájták ki valaha a hatalmas gránittömböket a nagy fennsíkon, ahol jávorszarvasok és rénszarvasok még sokfelé élnek. Térkép, GPS, iránytű alapvető tartozék a túrázás során. Valójában a parkba is csak úgy lehet belépni, hogy jeladót viszünk magunkkal, így ha baj van, nem kell az egész parkot felkutatni miattunk.vissza a tetejére

Utazások

VIRÁGFESZTIVÁL CHIANG MAIBAN

2019.01.31.
65 EUR-tól/fő
Thaiföld

BORNEÓ & MALAJZIA KÖRUTAZÁS

Egyedi időpont
1955 EUR-tól/fő
Malájzia

ÉSZAK-THAIFÖLD – LAOSZ – VIETNÁM KÖRUTAZÁS

Egyedi időpont
2250 USD-től / fő