Barátkozó óriások – bálna simogatás Mexikóban

Bálnát látni, legalább a farokuszonyát, vagy bármennyit, ami fenséges mozdulataik közben kilátszik a vízből – minden természetet kedvelő utazó álma. Argentínától Új-Zélandig sok tengerparton lehet bálnanéző túrákat találni. Olyan azonban, ahol a természetes élőhelyükön simogatni is lehet őket, na, az már egy kivételes lehetőség. Pedig van ilyen, méghozzá Mexikóban, Baja Californa Sur államban. S hogy miért nem tolong még ott a fél világ? Szerencsére a helyiek és az illetékes szervek felismerték, hogy ez akkor marad vonzó program a turisták számára, ha a barátságos bálnák a lehető legtermészetesebb körülmények között, a lehető legkevesebb zavaró hatás mellett kerülnek közel az emberhez.

Minden évben úgy 200 szürke bálna érkezik Alaszkából a hidegebb hónapokra délre, a Mexikói partokhoz. Itt a víz jóval melegebb, így a vemhes nőstények itt adnak életet borjaiknak, akik, ekkor még elegendő zsírréteg hiányában kényelmesen cseperedhetnek a meleg vizekben. Tavaszig itt telelnek, hogy aztán a Bering-szoroson átkelve a táplálékban gazdag északi vizeket élvezzék újra több mint 10 000 kilométerrel arrébb.

San Ignacio Friendly Whale 2
San Ignacio Friendly Whale 2

A San Ignacio nevű lagúnánál, illetve a Magdalena-öbölnél pedig egészen elképesztő bizalommal fordulnak az emberek felé: a kis csónakokban kihajózó 6-8 fős csoportok a víz fölé hajolva simogathatják kedvükre a tengerek legnagyobb emlőseit. Az állatok folyamatosan a csónakok mellett úszkálnak, fejüket a simogató kezek alá dugják, és élvezik az emberek szeretetét. A San Ignacioban lagúnában a nőstények gond nélkül hagyják, hogy borjaik kiemeljék fejüket a vízből, s emberkezek kényeztessék őket. A másik, nagyobb öbölben, a Magdalena Bay-ben hímek, fiatalok és idősebbek, vagy fiatal nőstények szórakoztatják az ámulatba esett turistákat.

Érdekes módon ezt a barátságot valaha a bálnák kezdték. Pedig sokáig vadászták őket itt is, a faj a kihalás szélére is került a 40-es években. Majd úgy 30 évvel később a bizalom mégis újra éledt, hiszen egyszer állítólag egy szürke bálna egy halász hajója alatt úszkált, s hagyta, hogy az ember megérintse őt. Azóta szoktak ide, és hagyják, hogy ne csak messziről szemléljék őket embertársaik.

A helyiek felismerték az ebben rejlő gazdasági előnyöket, így saját érdekük is, hogy a bálnák jöjjenek minden évben, és ne ijesszék el őket a tömeges érdeklődők. Így a kialakult rend szerint egyszerre összesen 16 hajó mehet csak ki a bálnákhoz, a partra hotelek nem épülhetnek, legfeljebb sátrak, ahonnan könnyen lehet a bálnákat figyelni az amúgy 1988 óta természetvédelmi területnek nyilvánított területről.

S hogy más országokban ez miért nem lehetséges? Az Egyesült Államokban például tilos megérinteni a bálnákat az faj védelmében hozott törvények miatt. Szakértők szerint viszont eddig még semmi rosszat nem tett ezeknek az egyedeknek, hogy emberek tapogatják őket évről-évre.

A bálnanéző, és simogató túrák helyi irodák szervezésében indulnak, ilyen például a Todos Santos Eco Adventures. Az érdeklődőket Todos Santos, La Paz, San Jose del Cabo és Cabo San Lucas településeken veszik fel.

me-kissing-a-whale

 

Szállás:

Todos Santosban:

Los Colibris hotel, szép kilátással, medencével, kolibrietetőkkel.

Hotel Casa Tota

La Paz-ban: Costa Baja Resort stranddal, medencével, golfpályával, wellnessel.vissza a tetejére

Utazások