Egész évben karnevál

Ha február, akkor karnevál. Ha karnevál, akkor kutyaszán a ropogó havon és fürdőruhában hempergés a hóban. A karneváli szezonban ugyanis nem csak a forró Latin-Amerikában van véget nem érő “ereszd el a hajam”. Hanem például Kanadában. Sőt, talán az a kifejezés, hogy karneváli szezon így nem is teljesen pontos, hiszen a világ ünnepi  kalendáriumát böngészve kiderül, hogy szinte alig van hónap, amikor az öt kontinens valamelyik országában ne lenne éppen karnevál.

Noha az esemény elsősorban a katolikus ünnepekhez kötődik – a húsvéti böjt előtt még mindenki jól kimulatja magát – , s így elsősorban Európa és a katolikus országok gyarmatai ünnepelték a karnevált január-februárban,  mára jóval több  országban van jelen, ha más nem, úgy, hogy importálják a karibi fesztivált egy nyári hónapban, ahogy ezt az angolok is teszik például Notting Hillben augusztusban.

quebec

De nézzük, hogyan hömpölyög végig ez a hétköznapi gondokat legalább pár napig feledtető népünnepély a világon Zimbabwétől Isztanbulon át Indonéziáig. Havi bontásban egy-egy helyszínt kiragadva a rengeteg lehetőség közül (a pontos dátum minden évben változik):

Január/Február: Velence
Február/Március:  Rió de Janeiro, Barranquilla (Kolumbia), Trinidad és Tobago (és szinte az egész Karibi vidék), Goa (India) Nizza (Franciaország) New Orleans – Mardi Gras
Április/Május: Jamaica, Tampa (Florida), Atlanta, San Francisco, Berlin
Június: Philadelphia, Hollywood, Solo (Indonézia)
Július: Rotterdam, Barbados, Toronto
Augusztus: Chicago, Grenada, Notting Hill,
Szeptember: New York , Dallas,
October: Miami, Harare (Zimbabwe)
November: Cayman-szigetek

Aki egyszer már volt karnevált ünneplő városban, az tudja, hogy  bár a karnevál hivatalos időpontja 3 napig tart (farsangvasárnaptól húshagyó keddig), legalább annyira izgalmas a prekarneváli időszak, sőt, sokszor az ünnepet megelőző több hónap is. Ahol hatalmas parádék vannak, ott a karneváli csoportok egész évben készülnek a jelmezekkel és a koreográfiával a felvonulásra. Ha egy ilyen csoportnak csak egy próbáját is sikerül megnézni, néha többet látunk a helyi életből, mint egy turistákkal ellepett vonuláson.  Velencében, ahol nincs nagy utcai parádé, már jóval korábban megjelennek jellegzetes jelmezekbe és maszkokba öltözött helyiek (és külföldiek), s néha a legváratlanabb pillanatban bukkan fel egy fekete köpenyes-fehér maszkos figura a szűk  utcákban. Ilyenkor a maszkkészítők műhelyébe is könnyebben be lehet jutni, s közelről megfigyelni a több száz éves hagyományt.

És akkor egy kis szubjektív top 5 lista:

1. Mardi Gras, New Orleans

mardi gras2

Vízkereszt napján (január 6) kezdődik, és egészen húshagyó keddig tart maga a karnevál. A Mardi Gras pedig egyetlen nap: húshagyó kedd. Az első Krewe (karneváli csoport) 1857-ben vonult fel , azóta sok klub készül saját vonulási maszkjaival, járműveivel. Felvonuláskor többféle dolgot dobálnak a tömegnek, többek között lila, zöld, arany színű érméket, gyöngysorokat (műanyagot). Ilyenkor rengeteg az élőzene, evés, ivás, buli.

2. Rio de Janeiro

rio-carnival

A legnagyobb, a leghíresebb.  A négy napos elképesztő méretű ünneplés húshagyó kedden fejeződik be. A leghíresebb eseménye a szamba iskolák gigantikus felvonulása, a Rio Samba Parade a 70 000-es férőhelyű Sambódromo stadionban.

3. Velencei Karnevál

2

Már a 13. században tartották, és a Reneszánszban érte el csúcspontját. Bár természetesen ez is egyházi ünnephez köthető, legalább annyira volt világi is, ahol a velencei nemesség a maszkok névtelenségével olyat is tehetett, amit máskor nem illett. Elegáns, titokzatos esemény. Érdemes kipróbálni, milyen maszkban sétálni a városban, teljesen más élmény, mint egy szokásos velencei bolyongás. Itt is fontos a tűz, mint például a busújárásban, amelyben minden rosszat, bűnt el lehet égetni és megtisztulva lehet átlépni a tavaszba.

4. Patras-i Karnevál, Görögország

Gr-Patracarnivalpap_547263138_tn

Gyökerei egészen Dionüszosz istenhez nyúlnak vissza. Szent Antal napján, január 17-én kezdődik a karneváli szezon és egészen Márciusba nyúlik. Ekkor egy hatalmas parádéval és egy sárkányeregető versennyel végződik.

5.  Virágok és gyümölcsök ünnepe (Fiesta de las Flores y las Frutas), Ecuador

ecuador

Az Ambato-ban rendezett fesztivál a helyi termőföldnek és az ott bőségben termő növényeknek mond köszönetet színes jelmezekkel, tüzijátékkal és sok őszibarack ízű borral. A Húsvét előtti szombaton misét tartanak az Ambato-i hatalmas fehér katedrális előtti téren.vissza a tetejére

Utazások

FŐZŐLECKÉK TOSZKÁNÁBAN

Egyedi időpont
1040 EUR/fő
Olaszország