Egy hónap tömény kultúra – A Salzburgi Fesztivál

Egy hónap hosszú idő. Állítólag 21 nap kell ahhoz, hogy az ember, ha minden nap csinálja, egy új szokást elsajátítson. Ha egy városban egy hónapon át folyamatosan ugyanaz a zenei fesztivál zajlik, akkor ahhoz nagyon is hozzá lehet szokni. Szegény salzburgiak – mihez kezdenek az év többi napján?

Nem kell őket sajnálni természetesen. Salzburg tehetős város, és a sok pénzt a legmagasabb minőségű kultúrára (is) költik. Már szinte fesztiválvárossá alakult, hiszen a július-augusztusi Ünnepi Játékok mellett egy rövidebb kora nyári fesztivál, illetve húsvéti fesztivál is emeli a várost zenei és spirituális magaslatokba.

Salzburgi Ünnepi Játékok
Operaelőadás a fesztiválon

Hát hol fordul elő, hogy egy város legendás kis éttermében (ez esetben a Triangle-ről van szó) együtt kávézik a szomszéd asztalnál egy nyári „hétköznapon” Daniel Barenboim és Zubin Mehta? Vagy ahol már egy ismeretlen ember öltönyének anyagából és színéből tudja mindenki, hogy a Bécsi Filharmonikusok egyik zenésze ment át mellettük az utcán? A koncertek, az operaelőadások és a színházi előadások olyan gazdag kollekciója és kombinációja párosul itt a jólét minden ízével, hogy helyinek és idelátogatónak tényleg elvonási tünetei lehetnek az év többi napján.

Ráadásul kisebb-nagyobb megszakításokkal így megy ez már 97 éve, amiről 1920-ban az öt alapító atya nyilván álmodni sem mert – bár ki tudja. Akkor ugyanis Hugo von Hofmannsthal osztrák író, költő, Richard Strauss zeneszerző, Alfred Roller díszlettervező, festő, Franz Schalk, karmester, és Max Reinhardt rendező létrehozták azt a rendezvényt, amit évek óta szerettek volna látni Mozart szülővárosában, csak közbeszólt például egy háború…

Salzburg, Fotó: Wikipedia, Mdaigneault
Salzburg, Fotó: Wikipedia, Mdaigneault

Mindjárt az első évben hagyományt teremtettek például Hofmannsthal akkor debutáló színdarabjával, a Jedermannal, amelyet azóta is, ha az időjárás engedi, mindig a katedrális előtti téren adnak elő. Az első opera 1922-ben került műsorra, ekkor Mozart Don Giovanniját maga Richard Strauss vezényelte. Az első koncertterem 1925-ben épült, amelyet először Gozzi Turandot-ja töltött meg emberekkel. A hatalmas termet 2006-ban adták át újra egy nagy bővítés után, amely már teljes színpadra rendezett operáknak is helyet tud adni.

1934 és 37 között Toscanini és Bruno Walter több koncertet is vezényelt, ’36-ban pedig a híres Trapp családból alakult énekegyüttes is fellépett – ők azok, akikről a híres Muzsika hangja című film és musical készült. Salzburgba ma is rajongók csoportjai zarándokolnak a film forgatási helyszíneire.

A náci uralom alatt sok művész kényszerült búcsút mondani a világ egyik legnívósabb zenei fesztiváljának, ám a rendezvény még így is élt tovább. A Hitler elleni merénylet után viszont a reménnyel együtt a fesztivál is odaveszett.

1945-ben indult újra, évekig Karajan igazgatásával, aki maradt a klasszikusoknál – főleg Mozartnál és Straussnál. Halála után az új igazgató a modernizáció mellett tette le a voksát, és azóta is igyekeznek minden évben valami újat csempészni a lassan száz éves hagyományok közé. Az Ünnepi Játékok jelenlegi igazgatója (egészen 2021-ig) Markus Hinterhäuser.

Koncert, Salzburgi Ünnepi Játékok
Koncert, Salzburgi Ünnepi Játékok

2017-ben július 21-augusztus 30-ig tart ez a kulturális örömünnep. A házi zenekar, ahogy minden évben, a Bécsi Filharmonikusok lesz. Hosszú lista lenne akár csak a legjobb előadásokból szemezgetni, hiszen a fesztivál három fő területének mindegyikén a világ legjobbjait hozzák el. Klasszikus zene – opera – színház: e három pillérre épül ez a közel száz éves intézmény, és persze a helyiekre, akik a valós díszletet és „statisztákat”, vagy olykor főszereplőket adják több mint egy hónapig a salzburgi hétköznapoknak.

Néhány program azért, ízelítőként: A Bécsi Filharmonikusokat vezényli majd Riccardo Muti és Daniel Barenboim is, és fellép velük Daniil Trifonov zseniális zongorista is. Több koncertet szentelnek majd a fesztiválon Gérard Grisey és Sosztakovics műveinek, lesznek a megszokott Mozart matinék és kamarazenei koncertek. Fellépnek a Berlini Filharmonikusok és a Barenboim vezette West-Eastern Divan Orchestra. Színpadra kerül Harold Pinter és Ödön von Horvath darabja, lesznek felolvasó estek és kurzusok. Tizenkét operát mutatnak be a közel másfél hónap alatt, közöttük több Monteverdi operát, és persze Mozartot is, Verdit és modern szerzők műveit. Lesznek gyerekeknek kedvcsináló operaelőadások, rendezvények. Délutánonként pedig olyan zongoristák koncertjeire lehet beülni, mint Schiff András, Jevgenyij Kissin, vagy Daniil Trifonov.

 vissza a tetejére

Utazások

Gioconda Anna Netrebkóval a Salzburgi Húsvéti Ünnepi Játékokon – 2024. április 1.

2024.04.01.
I. kategóriás belépővel: 856 EUR/fő, II. kategóriás belépővel: 796 EUR/fő, egyágyas felár 125 EUR
Ausztria

Nabucco a Bécsi Operában

2021. november 9.
474 EUR
Ausztria