Nabucco a Bécsi Operában

Ausztria

474 EUR

Nabucco a Bécsi Operában        2021. november 9.

Hallgassa meg Anna Netrebkot Abigél szerepében !

Tiziano „Nőkép” című kiállítása a Bécsi Szépművészeti Múzeumban

Sajnos Anna Netrebkó váll műtétre hívatkozva lemondta a fellépését !

Saioa Hernándezt kapjuk ajándékba Netrebko lemondásával.
A spanyol énekesnő 2018-ban robbant be a nemzetközi operavilág élvonalába, amikor a Scalaban debütált Riccardo Chailly vezényletével, Verdi Attila című operájának Odabella szerepével.
Azóta a legnagyobb operaházak versenyeznek hatalmas drámai szopránjáért. Hernandezről azt mondta mentora Montserrat Caballe, hogy ő lesz az 21.század első évtizedeinek divája. A jóslat, kicsit talán lassabban mint ahogy azt a mesternő várta, de bejött!
Hernandez későn érő típus. De ez jellemző is a drámai szopránokra. És ha valaki akkor ő tényleg az!
A hatalmas, átütőerejű hang mintha az operaéneklés aranykorából, a huszadik század első évtizedeiből szólna. Saioa Hernández ma már megkerülhetetlen főszerelője a világ operajátszásának. Pályája az agyon marketingelt mai sztárok közt egyfajta igazságszolgáltatása a műfajnak. Tudniillik az operaszínpadon azért mégis csak a hang a legfontosabb.

  1. november 9.

17:00-ig A szállás elfoglalása (Le Meridien Vienna).

17:20               Vacsora a Bodega ,,El Gusto‘‘ étteremben, ahol egyszersmind Hábetler András (Magyar Állami Operaház állandó vendégművésze) tart rövid bevezető előadást az operához.
(A szállodától 500 méter az étterem ahonnan a Bécsi Operaház további 200 méter).

19:00               Nabucco az Operaházban
https://www.wiener-staatsoper.at/spielplan-kartenkauf/detail/event/983445205-nabucco/
1. és 2. kategóriás belépők

  1. november 10.

10:00              Bécsi Szépművészeti Múzeum Tiziano Nőkép című kiállításának megtekintése magyar tárlatvezetéssel.

Szállás            Le Meridien Vienna (az Operaháztól 300 méterre található)
https://www.marriott.com/en-us/hotels/viemd-le-meridien-vienna/overview/.

Utazás            Egyénileg, 6 fő jelentkezése esetén 10 500 Ft / fő áron kisbusszal szállítjuk utasainkat. Vonatjegyet is szívesen foglalunk.

Részvételi díj:                                      790 EUR -40% 474 EUR

Verdi Nabuccoja a 19. században nem számított a gyakran előadott Verdi operák közé, a huszadik század első évtizedeiben pedig csak elvétve játszották. A zsidó nép szenvedéstörténetének bemutatása és csodálatos megszabadulása a rabságból, gyűlölt és tiltott téma volt az európai antiszemita diktatúrákban. Ma viszont az egyik legnépszerűbb, legtöbbet játszott opera.

Furcsa módon a new yorki Metropolitanban is csak 1960-ban mutatták be, ennek oka természetesen nem politikai természetű volt. Az ok az opera nehézsége, egészen pontosan a főszereplők rendkívül nehéz énekszólamai. És kivételesen nem a tenorról van szó! A tenorszerep ebben az operában nem jelentős. A basszus és bariton viszont talán a legnehezebbek Verdi repertoárban. Zakariás a zsidók főpapja (a rabbi szó sosem hangzik el a darabban) egészen biztosan a leghosszabb és legnehezebb basszus szerep. Három áriája kivételes hangerejű és hangterjedelmű énekest igényel.

Olyan kiválóságok énekelték, mint: Ceasare Siepi, Boris Christoff, Nicolai Ghiaurov vagy Ruggero Raimondi, a mostani előadásban Roberto Tagliavini-t hallhatjuk majd.

A címszerep szintén hatalmas hangot és színpadi egyéniséget igényel. A legnagyobb olasz baritonisták kedvenc szerepe volt mindig is, Titto Gobbi, Ettore Bastiannini, Piero Cappuccilli és Renato Bruson versengve énekelték.

A bécsi előadásban Nabucco-t egy kivételes hangfenomén Amartuvshin Enkhbat szólaltatja meg. A 35 éves mongol baritonista néhány éve robbant be az operavilágba, basszistákat megszégyenítő koromsötét színű, óriási baritonjával sorra nyerte a fontos énekversenyeket, köztük 2012-ben Placido Domingo Operaliaját is, és ma már a Metropolitan egyik vezető énekese.

Végül, de legelsősorban a szoprán főszerepről. Abigél szólama szinte elénekelhetetlen nehézségű, hanggyilkos szerep. A karakterében egy szilaj amazon és egy törékeny kislány keveredik. Így egyfelöl óriási hangú és drámai erejű, másfelöl lírai formálásra képes, piano kultúrájú szopránt igényel, ráadásul kivételes koloratúra technikát is megkíván az énekesnőtől. Az hogy mindez együttálljon, szinte emberfeletti tehetséget és képességeket feltételez. Olyan mintha valaki egyszerre lenne olimpikon felemáskorláton és súlylökésben. Nagyon kevesen mertek nekimenni ennek a szerepnek, és közülük sokan bizony bele is buktak.

Callas fiatalon nagyszerűen énekelte, de hamar el is búcsúzott tőle, mert félt a szerep hangpusztító mellékhatásaitól. A hetvenes nyolcvanas években Ghena Dimitrova volt az, aki legtöbbet énekelte és neve össze is forrt Abigél szerepével.

Napjaink Abigélje Anna Netrebko, Verdi remekműve több mint másfélévszádos kalandos útján, az ő személyében találta meg a kompromisszumok nélküli ideális főszereplőt. Így ez a mostani bécsi előadás valóban operatörténeti jelentőségű!

Utazások

Magazin

Az este, amit sosem felejtünk el – Cecilia Bartoli színpadon és a kulisszák mögött

2018-12-12

Egy hónap tömény kultúra – A Salzburgi Fesztivál

2018-12-12

Off the beaten track városlátogatások – BÉCS

2019-06-16