Európa legjobb piacain 2. rész

Amikor valaki a barátok közül Rómába megy, az első dolog, hogy megnézzük, van-e még a Campo di Fiori-n a Mauro Berardinál vett fűszerekből. Amint fogy a tartalék, megrendeljük a következő adagot. Aki épp utazik, azt is vállalja, hogy mire hazaér, az egész bőrönd tartalma bruschetta, vagy arrabbiata, vagy aio oilo szagú lesz.
Ezek a vásárlások persze mindig sokkal többről szólnak, mint a fűszeresdoboz feltöltéséről.

A piac minden városnak egy sajátos kirakata. Ott még olyan nyelven is elbeszélgetünk, amit nem beszélünk. S ha még meg sem szólalunk, csak figyeljük az eseményeket, akkor is talán ott lehet a legtöbbet megtudni egy város életéről. Éppen mit esznek a jómódúak és a szerényebben élők, milyen társadalmi tagozódások vannak, az emberek egymáshoz való viszonyáról is kapunk valamiféle képet. Kulturális és kulináris élmények tömege.  Ha egy városban csak egy óránk lenne, talán a piac, vagy egy központi tér (főleg a mediterrán országokban) mesélne ennyi idő alatt a legtöbbet a helyről és az ott élőkről.

Íme tehát néhány a legjobbnak tartott európai piacok és vásárcsarnokok közül. 2. rész

1. Jeliszejevszkij, Moszkva

moszkva

Nem piac, inkább egy nagy üzlet, mégis a hangulata és a választék miatt érdemes betérni. A 18. századi épületben a fénylő csillárok alatt a legjobb kaviárt, tokhalat, csokoládékat, süteményeket, konyakot és vodkákat  lehet csodálni és venni. Ráadásul éjjel-nappal. 1901-ben nyílt és még a Szovjetúnióban az államosítás után is a legjelentősebb élelmiszerüzlet volt, ahol sok olyan árut lehetett találni, amit másutt sehol.

2. Mercato di Mezzo, Bologna

mercato_di_mezzo1

Az olasz piacok külön cikket érdemelnének, most álljon itt egy, az ország ételfővárosának mondott Bolognából. A középkori szűk utcákon húzódó standokon a régió specialitásai (így például a Párami sonka, a balzsamecet, a mortadella) mellett óriási a tésztaválaszték, és természetesen hal-, hús-, gyümölcs-, zöldségárusok sorakoznak, ahogy minden rendes piacon. Az Antica Aguzzeria del Cavallo háztartási üzletben a legkülönfélébb tésztavágókból lehet válogatni.

3. Le Marché Raspail, Paris

marche-bio-raspail-early-morning

A „chic” 6. kerületben hetente kétszer nyit a Raspail piac, ahol nagy eséllyel lehet a minőségi élelmiszer mellett francia filmsztárokra (állítólag Jane Birkin és Charlotte Gainsbourg is fel szokott bukkanni) is lelni. Tradicionális piac, amely vasárnaponként egy 50 standos biopiaccá válik.  Nem is akármilyenné, ugyanis ez Párizs legnagyobb, és állítólag legszebb biopiaca. Dicsérik az olasz termékeket, különösen  a mozzarella di bufala-t, A Senteurs de Fée természetes kozmetikai termékeit, vagy az angol süteményeket.

Bővebben a piac honlapján.

4. Berlin Village market, Friedrichshain

berlin

A régi ipari épületben kialakított térben legendás a streetfood választék, rendszeresen van élőzene (jazz és dj-k) és alternatív berlini hangulat várja azt, aki a 2 eurós belépőt kifizeti.  Helyi művészek munkái láthatók, olykor színházi előadásokat is bemutatnak.

Bővebben a piac honlapján.

5. Torvehallerne, Koppenhága

torvehallerne_fotograf_thomas-steen-soerensen_1024x576_v2

A város központjában ebben az exkluzív, hatalmas piactérben mindenféle nemzet legjobb specialitásai kaphatók. A sushitól a tapasig minden. Van paleo étterem, különleges csokoládék, extra kávézó. Csak egy órát el lehet azzal tölteni, hogy az ember a két hatalmas csarnokot felderíti, beszélget az árusokkal, kóstolgat. A 2011-ben nyílt piac a hét minden napján nyitva áll, és mondhatjuk, hogy a város igazi kulináris hotspotja.

Bővebben a piac honlapján.

 

Az 1. részt ITT olvashatja.vissza a tetejére

Utazások

FŐZŐLECKÉK TOSZKÁNÁBAN

Egyedi időpont
1040 EUR/fő
Olaszország