Gasztrofesztiválok az év második felére!

A néhány éve beindult globális gasztroforradalmat úgy tűnik, egyelőre nem állítja meg semmi. Ennek nyomán a világ számos pontján megnőtt a választék: egyre többféle étterem, bisztró, büfé és kulináris piac várja a látogatót, sokszor igen speciális kínálattal. Aki rövid idő alatt sokféle irányzattal (és ízzel) akar megismerkedni, az lehet, hogy akkor jár a legjobban, ha valamelyik minőségi gasztrofesztiválra látogat el, azaz egy  bejárható és végigkóstolható területen próbálja ki az adott ország legjobb ételeit – vagy egyféle ételt rengeteg variációban.

Néhány ötlettel segítünk abban, hogy merre induljon el, ha nem túlárazott és túlsütött falatokat akar műanyagtányéron, hanem autentikus és magas minőségű gasztro élményre vágyik. És hogy jó előre tudjon tervezni, lássunk néhány példát arra, hogy az év második felében mivel lehet számolni Európa három olyan országában, amelyek mindegyike kulináris nagyhatalomnak számít!

 

1. Olaszország – a pizzától a  szarvasgombáig

Alba - Szarvasgomba Fesztivál, Olaszország
Alba – Szarvasgomba Fesztivál, Olaszország
  • Mi jut eszébe, ha azt hallja, olasz konyha? Sok minden, persze, de a pizza biztos közte van. És bár ez az étel nem a kulinária csúcsa, de ha a szülőhelyén, Nápolyban rendeznek neki egy 10 napos fesztivált, akkor abban biztosak lehetünk, hogy megadják a módját. És ezen a fesztiválon pont ez történik. A város legjobb pizzásai speciális receptekkel és kombinációkkal készülnek; a fesztivál első két napján pedig pizzasütő-versenyt rendeznek, nagyszámú olasz és nemzetközi résztvevőkkel.  A látogató mindeközben szakirányú workshopokon is részt vehet, így az esetleges  súlytöbblet mellett a tökéletes pizzatészta elkészítésének ismeretét is hazaviheti magával.  Mediterrán napfény és zene garantált!

Időpont: 2017. június 16.-25.

 

  • A pizzától a szarvasgombáig van még néhány lépcső, de azokat most kihagyjuk, és rögtön a csúcsra ugrunk. Egy kis Piemont-i városra, Alba-ra szegeződik sok gourmet szeme október elején, akkor, amikor a fehér szarvasgomba-szezon kezdődik. Állítólag ekkor a világ legjobb szakácsai közül sokan iderepülnek,  hogy személyesen vegyenek részt a híres szarvasgomba- aukción, ahol a 2000 eurós (kilónkénti) ár sem ritka. Az esemény meghívásos, de a városka tele van ilyenkor alkalmi standokkal, ahol bárki vásárolhat szarvasgombát illetve belőle készült termékeket. A város minden étterme csúcsra jár, és abban biztos lehetünk, hogy friss gombával szolgálják fel a helyi specialitásokat.

Időpont: 2017. október 7. – november 26.

További olasz food-fesztiválokról ITT olvashat.

 

Franciaország – a garnélaráktól a szelídgesztenyéig

Mourjou en Chataigneraie, Gesztenye Fesztivál, Franciaország
Mourjou en Chataigneraie, Gesztenye Fesztivál, Franciaország
  • Nem sok olyan régi stílusú kikötő maradt meg a franciaországi Normandiában, mint amilyen Honfleur városkában látható.  Az álmos és nyugodt városka október elején, a hagyományos garnélarák-tisztító verseny idején alaposan felélénkül. Ezeken a napokon, persze a garnéla a főszereplő mindenhol az étlapon, és a gasztrofesztivál sok más helyi és környékbeli termékkel együtt – calvados és cider, helyi sajtok és friss húsok, torták és kenyerek – teljesedik ki. A látványt fokozza a régi hajók találkozója, amit szintén ekkorra időzítenek.

Időpont: 2017. október eleje

 

  • Október közepén, a gesztenyeérés idején Mourjou en Chataigneraie, ez a kis francia falu szinte megnő és kibővül. Átlagban 3 tonna (!) gesztenye és 6000 liter cider fogy azon a fesztiválon, amit ilyenkor rendeznek. Persze számos pulton szolgálják fel a környék legjobb falatjait. Utcazenészek és mutatványosok szórakoztatják a közönséget.

Időpont: 2017. október eleje

 

Spanyolország: tenger gyümölcsei és paella

Paella

 

  • Október elején minden, amit a tenger csak adni tud, megkóstolható a spanyolországi O Grove városában, ahol a kontinens egyik legnagyobb gasztrofesztiválját tarják. Rákok, puhatestűek, halak minden mennyiségben, nem is beszélve arról a versenyről, amelyen minden évben a leginnovatívabb kagylórecept alapján készült étel lesz a győztes.  Hagyományos zene és tánc, valamint szobrászverseny (!) gazdagítja kulturálisan a kínálatot.

Időpont: október eleje

 

  • Több száz paellát kóstolhat meg az utazó a spanyolországi baszk régió Getxo nevű kisvárosában a nemzetközi paella fesztivál  idején. Gyönyörű táj, történelmi atmoszféra és isteni illatok! Ha arra jár, ki ne hagyja!

Időpont: 2017. július 25.

 

További spanyol food-fesztiválokról ITT olvashat.

 

Jó étvágyat!

 



vissza a tetejére

Utazások