Helyek, amelyeknek szelleme van

Vannak bizonyos sziklák, hegyek, források, barlangok, valamint jó néhány sajátos és behatárolt földrajzi terület, melyet az emberek (legtöbbször a közelben élő vagy egykor élt őslakosok) különleges tiszteletben részesítenek és misztikus, spirituális erővel ruháznak fel. Az Antarktisz kivételével minden földrészen, sőt jószerivel minden ország területén találunk hasonlókat. A legtöbb ilyen hely fokozott természetvédelem alá esik; ez is jelzi kiemelkedő szépségüket és/vagy ősi kulturális értéküket. Ha az utazót útja során ilyen helyekre vezeti a jó sorsa, akár hisz a természetfelettiben, akár nem, biztos, hogy nem felejti el a szerzett benyomást egyhamar. Megmutatunk három földrészen három ilyen csodás helyet.

 

1. Uluru – Ausztrália

Kezdjük egy tőlünk talán a legmesszebbre eső különleges látvánnyal, az Ausztráliában található, 500 millió évesre becsült Ayer sziklával, amely a Föld legnagyobb egy darabban lévő monolitja. A több mint 9 km átmérőjű vörös színű homokkőből álló sziklatömböt az itt élő őslakosok Uluru néven ismerik, és szent helyként tisztelik. Úgy tartják, hogy az “álomidőben” – azaz a teremtés előtti időszakban – ez volt az istenek lakóhelye. Éppen ezért eszükbe se jutna megmászni, de a turistáknak, akik sokfelől sereglenek az Uluru-Kata Tjuta Nemzeti Parkba, elnézik ezt. A különös hegy a színét napszakonként, a fényviszonyok alakulásával változtatja, a skála a rózsaszíntől a vörösön át a liláig terjed. Az Uluru mellett még 36 másik, kisebb monolit található a körzetben, talán ezért jelenti a park nevében a Katja Tjuta azt, hogy “sok fej”. A legcsodásabb látványt napfelkeltekor és naplementekor nyújtják, és ezzel azok a turista irodák is számolnak, amelyek helikopteres és hőlégballonos túrát szerveznek ide.

 

2. Cenote Sagrado – Közép-Amerika (Mexikó)

A fenti nevet úgy fordíthatnánk, hogy Misztikus vagy Áldozati kút. A cenote (ejtsd: szenote) egy különleges természeti jelenséget takar, azaz egy föld alatti, vízzel telt, kútszerű barlangot, amely a mexikói Yucatan-félszigeten található. A képen látható kút vagy cenote a Chichén Itzá nevű, egykori ősi maja település épületekkel és építménymaradványokkal teli, közel hat és fél négyzetkilométerre kiterjedő területen van. Az említett természetes földalatti víztározó talán az egyik legszebb ilyen a saját “műfajában”, merthogy a természet jókedvének köszönhetően a távolabbi környékén még több ezer (!) kisebb-nagyobb hasonlót rejt a föld mélye. (Ezek közül jó néhány látogatható, és a legtöbb helyen meg is lehet mártózni bennük!)

A többségét valószínűleg egyszerűen csak a hőségben való enyhülésre használhatták a maják, de a képen látható Áldozati Cenoté-t azonban egészen biztosan más célra is, hiszen a kút felfedezésekor, a 20.szd elején a benne lévő víz mélyén felnőtt- és gyermekcsontokat – innen hát az Áldozati Kút elnevezés – illetve arany és jáde tárgyakat talált a Meridában szolgálatot teljesítő amerikai konzul, Edward Thompson.

Chichén Itzá archeológiai emlékekkel teli területe bármelyik közelben lévő nagyvárosból (Mérida vagy Cancún) kiváló egynapos kirándulás úti célja lehet.

 

3. A Bodh Gaya-i Mahabodhi fa – India

A tradíció szerint időszámításunk előtt 500 körül Sziddharta herceg egy bodhi fa alá telepedve világosodott meg és vált Buddhává. A környék a buddhisták legszentebb helyévé vált, és a később épített templom-komplexum mellett (ami UNESCO  Világörökségi védelem alatt áll) az egykori fa egyenes leszármazottjának tartott bodhi fát is különös tiszteletben tartják.

Leggyorsabban a Gaya reptér felől lehet érkezni bérelt kocsival vagy a rendszeres buszjárattal. Aki december 8-án, Buddha megvilágosodása napján akar érkezni, annak nem lesz könnyű dolga a tömeg miatt, de kétségtelenül örökre szóló élménnyel lesz gazdagabb.vissza a tetejére

Utazások