Izland nyári arca

A meleg idő izlandi viszonylatban 15 Celsius foknál kezdődik és ritkán haladja meg a 20-at. A világ sok pontján egyre kegyetlenebb nyári forróságban  igazi felüdülést jelenthet egy hűvös és vízben gazdag, változatos szín-és formavilágú helyen járni. Melegen ajánlunk három hűvös úti célt!

Erről a sajátos szépségű országról korábban már kétszer is írtunk –   itt és itt –  de most, a legmelegebb nyári hónapokban úgy gondoltuk, érdemes felhívni a júliusi-augusztusi Izland szépségeire is a figyelmet. Ilyenkor a hely még a legfázósabbak számára is igazán kellemes: alig egy-két órára tűnik el a Nap a horizont mögé, a táj szürkésbarnától a halványzöldig tartó színskálája átvált az élénkzöldtől a sárgáig terjedő változatra, kivirulnak a völgyek (több helyen még a hegyek is), a turisták száma pedig megtízszereződik. Ez utóbbi azt is jelenti, hogy időben kell szállás után nézni, mert a bálna-és orkalesre és a különféle extrémsportok gyakorlására érkezett látogatókkal szinte minden kiadó szoba megtelik.

 

1. Westfjords-i rezervátum (Hornstandir Reserve)

fotó: Mariska van de Vosse, Flickr

Westfjords egy hatalmas, hegyes-völgyes, fjordok által „körbecsipkézett” félsziget, ami Izland észak-nyugati felén nyúlik be a tengerszorosba, a Dániához tartozó Grönland irányába. A félsziget elég ritkán lakott; legjelentősebb településén, Ísafjörður-on kb. 4000-en élnek. Az év nagy részében az időjárás  szinte teljesen elvágja ezt a területet az ország többi részétől, talán ezért is becézik Izland „legjobban őrzött titká”-nak. A nyári hónapokban azonban érdemes utat tervezni errefelé. Az Izlandra jellemző, szinte óráról órára változó időjárás azért július-augusztusban is érvényes, így jól teszi az utazó, ha többféle ruházattal készül, ahogy egy tapasztalt utazó-blogger is ajánlja a „Mit pakoljunk be a látogatáshoz?” című posztjában.

Aki autóval a magas hegyek közti keskeny utakon kanyarog a szinte kihalt, gyönyörű tájon, azt minden forduló után más és más látvány fogadja. Sok geotermikus tavacska van itt és számos vízesés (köztük a festői Dynjandi); a 440 m magas Látrabjarg sziklához vezető 14 km-es magasparti úton pedig egész közelről lehet megfigyelni a csőrén élénk narancs színt viselő, relatív nagy testű északi lundát. A félsziget déli részén járva szinte kötelező megnézni a Rauðisandur beach-et, amelynek fehér homokja a naplementében hihetetlen színeket vesz fel!

 

2. Geotermikus medencék

A nagyjából 11 Celsius átlaghőmérsékletű izlandi nyárban azért jól tud esni a meleg víz és a gőz, nem rossz program tehát felkeresni valamelyiket  az errefelé  minden méretben és formában megtalálható természetes termálfürdők közül. Érdemes megnézni ezt a listát is, amin a helyi szerző számba vesz számos, hőforrások által táplált természetes tavat, és amin – bizonyára szépsége és népszerűsége okán – egy mesterséges tó,  a Grindavik közelében fekvő, magas szilicium-dioxid tartalma miatt kékes színű, 37-39 Celsius fokos Blue Lagoon is szerepel

 

3. Nyári zenei fesztiválok a véget nem érő napokon

Ismert izlandi jellegzetesség, hogy nyáron csak rövid időre megy le a Nap, s ez különös fénytörést adhat az olyan zenei fesztiváloknak, amelyek amúgy is hajnalig tartanak.  Az izlandi nyárban két nagy, a fiatalok tömegeit vonzó zenei fesztivált tartanak, a Secret Solctice-t és a furcsa nevű Innipúkinn-t. Az előbbit júniusban rendezik minden évben Reykjavík közelében, az utóbbit pedig egyenesen a főváros közepén, augusztusban.

Graffiti Reykjavík belvárosában. fotó: Brian Pocius, Flickr

 vissza a tetejére

Utazások

KALANDOZÁS IZLANDON EGYÉNILEG

Egyedi időpont
1550 EUR / fő-től
Izland