Karácsonyi világmenü

Ha egy nép konyhaművészetére vagyunk kíváncsiak, figyeljük meg, mit tesznek a tányérra a kiemelt ünnepeiken – jó eséllyel a legkülönlegesebb, legjobban kedvelt ételeiket ismerhetjük meg. A karácsony sok helyen a legfontosabb (asztali) ünnepek egyike, ha nem a legfontosabb. Ezekből válogattunk most egy karácsonyi ebédre valót 4 ország gazdag választékából.

 

Leves: Görögország

Avgolemono, azaz klasszikus görög (karácsonyi) recept csirkével és rizzsel (vagy tésztával). Az Egyesült Államok déli területén népszerű gumbo-hoz, esetleg a mexikói mole-hoz vagy éppenséggel a magyar gulyáshoz hasonlóan az avgolemonónak is számos változata van. Egy biztos, a lényegét a tojásos-citromos habarás adja, ez teszi a szokványosnak induló csirkés-hagymás-tésztás levest selymessé és jellegzetessé. A tojás-citrom-forró húslé összetétel amúgy is gyakori visszatérő elem a görög konyhában, érdemes megtanulni a készítés kis trükkjeit, ha pedig már ott jár valaki, akkor érdemes olyan éttermet felkeresni görög-földön, ahol ezt igazán jól készítik. Ezen a linken egy egyszerűsített változatát olvashatjuk az avgolemono elkészítésének.

 

Előétel: Mexikó

A chiles en nogada, azaz a darálthússal töltött, enyhén pirított vastaghúsú (poblano) paprikák sűrű fehér színű diós (vagy vaníliás) szószban, gránátalma magokkal megszórva, szinte “kötelező” menüpontnak tekinthető Mexikó nagy nemzeti ünnepén, szeptember 15-én. A mexikói zászló színeit (zöld-fehér-piros) pontosan megjelenítő étel azonban karácsonykor is asztalra kerülhet a mexikói otthonokban – vagy éppenséggel bármikor, amikor nagyon finomat akarnak enni. Az elkészítése joggal tűnik bonyolultnak, de ez ne tántorítsa el a bátor séfeket. Közép-Amerikában pedig érdemes kipróbálni akár karácsonykor is.

 

Főétel: Brazilia

A peru natalino, azaz a gesztenyével töltött amerikai pulykára adott brazil válasz nem csak csattanós, hanem isteni finom is, amit nem kis részben a pezsgős fűszeres mártásnak köszönhet. A pulyka előkészítése marinálással kezdődik a sütést megelőző napon, a végén pedig az omlósra sült szárnyast gyümölcsdarabokkal borítják be. Közben persze az aprólékból és maniókából készülő köret is kényelmesen elkészül. A receptből az is kiderül, hogy meglehetősen sok összetevő szükséges hozzá, melyek beszerzése szintén eltart egy ideig. Az utazónak majdnem biztos, hogy egyszerűbb egy kiváló étteremben asztalt foglalni. Ehhez segítségül egy lista Sao Paulo karácsonyi menüt felszolgáló éttermeiről, képekkel és árakkal.

Desszert: Ausztria

A puha sárgabaracklekvárral megbolondított kakaós piskótatészta a csokoládékrémmel eredetileg Bécsben lépett harmonikus házasságra és Sachertorte névre hallgat. A bécsi cukrászdákat és kávéházakat tőlünk, Magyarországról tényleg nem nehéz elérni egy ilyen édes autentikus falatért, de ha valaki mégis maga készítené el, íme a recept is egy kis születéstörténettel kiegészítve.

Boldog karácsonyt!

45 ország karácsonyi menüjét pedig ITT láthatja.

 vissza a tetejére

Utazások